Πέμπτη 25 Απριλίου 2019

Τι έλεγαν για το ΕΚΑΣ;


Το πόσο κάλπικος είναι ο καβγάς ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη ΝΔ γύρω από τα λεγόμενα κοινωνικά επιδόματα, τα οποία η ΝΔ καταγγέλλει ως «επιδοματική πολιτική» που πρέπει να καταργηθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ τα υπερασπίζεται ως το απαύγασμα της «κοινωνικής» του πολιτικής, επιβεβαιώνεται και από τα όσα έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο που νομοθετούσε τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ. Τότε οι ρόλοι ήταν αντεστραμμένοι, με την κυβέρνηση να μιλάει για «επιδόματα που δεν είναι συντάξεις» και τη ΝΔ να την καταγγέλλει για περικοπές, στις οποίες όμως είχε συμφωνήσει, χώρια αυτές που έκανε η ίδια ως κυβέρνηση. Ελεγε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδ. Πετρόπουλος, τον Ιούνη του 2016 για το ΕΚΑΣ: «Το 1996 επινοήθηκε, θα έλεγα, το ΕΚΑΣ. Και αν δείτε τι ακολούθησε λίγο μετά, τον Αύγουστο του 1996, που εισήλθε αυτό προς ψήφιση, είχαμε εκλογές (...) Το ΕΚΑΣ ήταν επίδομα, δεν ήταν σύνταξη!». Ούτε λίγο ούτε πολύ, το ΕΚΑΣ παρουσιαζόταν από τον ΣΥΡΙΖΑ ως «ρουσφετολογικό» επίδομα που πρέπει να καταργηθεί! Υποσχόταν μάλιστα ότι η «αναπτυξιακή» του πολιτική θα οδηγήσει σε αναπλήρωση της απώλειας μέσω της αύξησης των συντάξεων, πράγμα που ποτέ δεν συνέβη. Αντίθετα, με τον νόμο Κατρούγκαλου οι συντάξεις πήγαν πιο κοντά στον πάτο. Σημασία έχει όμως ότι τα ίδια λέει σήμερα η ΝΔ για τα κοινωνικά επιδόματα που έχουν απομείνει, προαναγγέλλοντας νέο γύρο αναδιανομής της φτώχειας, στην οποία ανταγωνίζεται με αξιώσεις τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ντεκόρ
 
Παραμονές εκλογών είναι, οπότε ο «αλά καρτ» αντιφασισμός του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί και διαφόρων υποψήφιων δημάρχων, δίνει και παίρνει. Τις προάλλες, για παράδειγμα, η περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ στην Αττική και εκ νέου υποψήφια, Ρ. Δούρου, σε μια εκδήλωση με τον δήμαρχο της Καλλιθέας και εκ νέου υποψήφιο, ανακοίνωσαν εργασίες αποκατάστασης του ιστορικού «κάστρου της Μπιζανίου», εκεί όπου 10 ΕΠΟΝίτες έδωσαν σκληρή μάχη μέχρι θανάτου ενάντια στους ναζί, τον Ιούλη του 1944. Η διάσωση και η ανάδειξη του μνημείου αποτελούν επί δεκαετίες αίτημα των Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ στην περιοχή και της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, που κάθε χρόνο διοργανώνουν εκδήλωση για να κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη. Τόσα χρόνια, Περιφέρεια και δήμος έκαναν πως δεν άκουγαν και έπρεπε να φτάσουν οι εκλογές για να αξιοποιήσουν το θρυλικό κάστρο ως ντεκόρ στον προεκλογικό τους αγώνα, ψαρεύοντας στα θολά νερά της «δημοκρατίας» και του αντιφασισμού, όπως φάνηκε και από τις ομιλίες τους στην εκδήλωση. Σε κάθε περίπτωση, η αποκατάσταση του μνημείου είναι κατάκτηση του λαού της Καλλιθέας, που το διεκδίκησε ανυποχώρητα, και σε καμιά περίπτωση δεν θα επιτρέψει στην Δούρου και στη δημοτική αρχή της Καλλιθέας να το αξιοποιήσουν ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ. Οχι μόνο για την αντιλαϊκή πολιτική που υπηρετούν, αλλά και για τις «τσιριτζάτζουλες» με τους σημερινούς απόγονους των ναζί, τους χρυσαυγίτες, που ποζάρουν περιχαρείς δίπλα σε στελέχη της κυβέρνησης, ενώ τυγχάνουν και ιδιαίτερης μεταχείρισης από τη δημοτική αρχή Καλλιθέας.

Γαργάρα
 
Πέρασαν 48 ώρες από την αθλιότητα που διέπραξε ο υπουργός Παιδείας στη Βουλή, διαστρεβλώνοντας σκόπιμα τα όσα είπε τη Δευτέρα στην ομιλία του ο Δ. Κουτσούμπας, και καμιά διορθωτική δήλωση δεν έχει γίνει από τον Γαβρόγλου. Αντίθετα, τα γνωστά παπαγαλάκια της κυβέρνησης σπέρνουν διάφορες εξυπνάδες στον Τύπο, όπως ότι «το ΚΚΕ αντιγράφει τη ΝΔ στη δημιουργία εντυπώσεων», επειδή ο Θ. Παφίλης απαίτησε την Τετάρτη από τον υπουργό να πάρει πίσω τη διαστρέβλωση, διαβάζοντας επακριβώς από τον «Ριζοσπάστη» αυτά που είπε ο Δ. Κουτσούμπας. Παρά το γεγονός ότι και χτες ο «Ριζοσπάστης» επανέφερε το συγκεκριμένο απόσπασμα από την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα, σχολιάζοντας τις βρωμιές του Γαβρόγλου, καμιά επανόρθωση δεν υπήρξε από τον υπουργό, αν και ο ίδιος δεσμεύτηκε δημόσια να το κάνει, αφού μελετήσει - όπως είπε - τα πρακτικά της Βουλής. Ποιος έχασε βέβαια το φιλότιμο και την αξιοπρέπεια για να τα βρουν ο Γαβρόγλου και οι άλλοι της κυβέρνησης... Επιβεβαιώνεται πάντως και μ' αυτόν τον τρόπο η σκόπιμη διαστρέβλωση από την κυβέρνηση των θέσεων του ΚΚΕ, που δεν αποκαλύπτει μόνο τον αντιδραστικό πυρήνα της πολιτικής της (και) στην Παιδεία, αλλά και την ταύτισή της με τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, από τους οποίους παρέλαβε τη σκυτάλη. Ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει στις πλάτες μαθητών και φοιτητών, που πρέπει να τους «μαυρίσουν» και στην κάλπη, δίνοντας δύναμη στο ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που παλεύει με συνέπεια για τα μορφωτικά δικαιώματα, δείχνοντας ταυτόχρονα την πραγματική διέξοδο για μια Παιδεία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Οχι άλλη «πρόοδο»!
 
«Σύγχρονο» και «προοδευτικό» εν έτει 2019, για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είναι να στοιβάζονται νήπια και προνήπια, παιδιά 5 και 6 ετών σε κοντέινερ, προκειμένου να προχωρήσει με τα ελάχιστα έξοδα και μέσα ο σχεδιασμός για υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή. Μάλιστα, τα κοντέινερ αυτά, σύμφωνα με το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση, θα μπορούν να στηθούν ακόμα και σε αυλές Γυμνασίων και Λυκείων, που σημαίνει ότι τα νήπια θα προαυλίζονται δίπλα δίπλα με 17άρηδες και 18άρηδες, από τους οποίους θα τους χωρίζει στην καλύτερη περίπτωση ένα κάγκελο! Κι όχι μόνο αυτό, αλλά ακόμα και οι ελάχιστοι ελεύθεροι χώροι που υπάρχουν στις αυλές αυτών των σχολείων θα συρρικνωθούν περισσότερο με την εγκατάσταση των κοντέινερ, τα οποία προβλέπεται να λειτουργήσουν από 4 έως 6 χρόνια. Επειδή όμως «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού», τα σημερινά νήπια έχουν μεγάλες πιθανότητες να βλέπουν στις αυλές τα κοντέινερ όπου στοιβάχτηκαν στην πρώτη τρυφερή τους ηλικία, όταν πλέον θα φοιτούν στα ίδια σχολεία ως μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου...




Ριζοσπάστης  Πέμπτη 25 Απρίλη 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου