Τρίτη 9 Απριλίου 2019

Ακριβές εκλογές...



Είμαστε σχεδόν δυο μήνες πριν από τις εκλογές. Οσο πιο κοντά ερχόμαστε στην ημερομηνία διεξαγωγής τους, τόσο πιο φανερό γίνεται ότι για τον λαό η ψήφος είναι ένα δικαίωμα που θα το πληρώσουν ακριβά τα φτωχά λαϊκά στρώματα!

Ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, που το καπιταλιστικό σύστημα, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου έχουν μετατρέψει τη ζωή με δικαιώματα σε «άπιαστο όνειρο», για τον λαό και ειδικότερα για τη νέα γενιά τα εμπόδια στην άσκηση των δικαιωμάτων τους γίνονται ακόμα περισσότερα. Ακόμα και για να ψηφίσει ένας άνθρωπος σήμερα, χρειάζεται να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Είναι χιλιάδες οι εργαζόμενοι, οι οποίοι για να ασκήσουν τα εκλογικά τους δικαιώματα, χρειάζεται να μετακινηθούν από και προς τους δήμους όπου είναι γραμμένοι. Τα έξοδα όμως της μετακίνησης, σε πολλές περιπτώσεις και ολόκληρων λαϊκών οικογενειών, είναι υπέρογκα, με υψηλές τιμές εισιτηρίων σε ΚΤΕΛ, πλοία, τρένα κ.λπ., πολύ ακριβή βενζίνη, πανάκριβα διόδια.


* * *
 
Ολα αυτά χωρίς αμφιβολία όχι απλά δεν διευκολύνουν την άσκηση του, κατά τ' άλλα, συνταγματικά κατοχυρωμένου εκλογικού δικαιώματος, αντίθετα μπορεί να σταθούν εμπόδιο, προκειμένου ένας κόσμος να πάει στον τόπο του να ψηφίσει.

Ιδιαίτερη κατηγορία, που έρχεται αντιμέτωπη με αυτήν τη δυσκολία, αποτελούν οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Τουρισμού, του Επισιτισμού και στα συναφή επαγγέλματα, εκείνοι δηλαδή που είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν το μισό χρόνο μακριά από τα σπίτια τους, με εργασιακές σχέσεις - λάστιχο και μισθούς πείνας. Επίσης, οι αναπληρωτές δάσκαλοι και καθηγητές που, για να μπορέσουν να ασκήσουν το επάγγελμα που σπούδασαν και να τα βγάλουν πέρα, δουλεύουν μακριά από τα σπίτια και τις οικογένειές τους και ίσα - ίσα τα καταφέρνουν. Οι φαντάροι που υπηρετούν ανά την επικράτεια και συχνά βρίσκονται πολύ μακριά από το σπίτι τους, χωρίς να έχουν κανένα σοβαρό επίδομα από το κράτος καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας τους. Πρόκειται για μερίδα του λαού που αντικειμενικά δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα με τα καθημερινά και στοιχειώδη έξοδά της, πόσο μάλλον με τις πρόσθετες δαπάνες που προκύπτουν από τη μετακίνηση για την άσκηση του δικαιώματος της ψήφου.

* * *
 
Αν πάρουμε τώρα και την περίπτωση που κάποιος θελήσει να ασκήσει και το δικαίωμά του να είναι υποψήφιος, τότε το κόστος αγγίζει μεγαλύτερα νούμερα! Μέσα από αλλεπάλληλες αυξήσεις, τα παράβολα που είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν σήμερα όσοι πολίτες επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα στα αξιώματα των περιφερειακών, δημοτικών και κοινοτικών εκλογών, φτάνουν μέχρι και 200 ευρώ για τον έναν (!) υποψήφιο (200 ευρώ για υποψήφιο περιφερειάρχη και δήμαρχο, 50 ευρώ για περιφερειακό και δημοτικό σύμβουλο, 10 ευρώ για κοινοτικό σύμβουλο!). Αυτό το κόστος θέτει σοβαρά εμπόδια στους εργαζόμενους, στους ανθρώπους εκείνους που προέρχονται από τα φτωχά λαϊκά στρώματα και θέλουν να θέσουν υποψηφιότητα. Προκαλεί όμως και μεγάλες δυσκολίες στους εκλογικούς συνδυασμούς λαϊκής προέλευσης και σύνθεσης, πόσο μάλλον αν αναλογιστούμε τα επιπλέον έξοδα για το χαρτί και για το τύπωμα των χιλιάδων ψηφοδελτίων, μιας και γι' αυτά δεν προβλέπεται ούτε η ελάχιστη κρατική επιχορήγηση.

Αποκαλύπτεται ξεκάθαρα ότι η περίτρανη κατοχύρωση των δικαιωμάτων του «εκλέγειν» και του «εκλέγεσθαι» στο Σύνταγμα, ειδικά στις σημερινές δύσκολες για τον λαό οικονομικές συνθήκες, αποτελεί κενό γράμμα, μιας και η κυβέρνηση στην πράξη δεν κάνει καμία προσπάθεια για να κατοχυρωθούν.

* * *
 
Το Κόμμα μας χρόνια, με παρεμβάσεις, Επερωτήσεις και Ερωτήσεις, ζητά να παρθούν μέτρα, προκειμένου όλοι οι εργαζόμενοι, οι άνθρωποι από τα λαϊκά στρώματα που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, να διευκολυνθούν οικονομικά, για να πάνε στον τόπο τους να ψηφίσουν. Ηδη την προηγούμενη βδομάδα καταθέσαμε ως Κόμμα σχετικές Ερωτήσεις στη Βουλή, ώστε να εξασφαλίσει το κράτος για όλους (εργαζόμενους, φαντάρους κ.λπ.) δωρεάν μετακινήσεις με όλα τα μέσα, άδειες με αποδοχές για τους εργαζόμενους για τις μέρες που χρειάζονται (τουλάχιστον 3 μέρες), ελεύθερη, δωρεάν διέλευση από τα διόδια τις μέρες της ψηφοφορίας, καθώς και δυο μέρες πριν και μετά, κατάργηση όλων των παραβόλων των υποψηφίων.

Είναι μια κατάσταση που στην ουσία της περιορίζει απαράδεκτα την άσκηση αναφαίρετων δικαιωμάτων σε μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού.

Η διαχρονική εισπρακτική λογική των κυβερνήσεων, και της σημερινής, πρέπει να εκλείψει και όχι να βάζει τον λαό να «πληρώνει» για να ασκεί τα δικαιώματά του!


Σταυρούλα ΜΠΟΥΤΑ
Δικηγόρος
 
 
  Ριζοσπάστης  Τρίτη 9 Απρίλη 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου