Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019

Το 61% των Ρουμάνων βλέπει θετικά τον κομμουνισμό!




Ενώ μόλις το 29% υποστηρίζει το αντίθετο


Με αφορμή την συμπλήρωση 30 χρόνων από την παλινόρθωση του καπιταλισμού στην Ρουμανία η Ρουμανική Ακαδημία ανέθεσε στο ίδρυμα «INSCOP Research» και στο Εργαστήριο Ανάλυσης Πληροφοριών Πολέμου και Επικοινωνιών (Larics.ro) να διεξάγουν έρευνα σχετικά με την γνώμη που έχουν οι Ρουμάνοι για διάφορα θέματα.


Το 61% των Ρουμάνων βλέπει θετικά τον κομμουνισμό 

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 12 Απριλίου μέχρι 3 Μαΐου του 2019 επικεντρώθηκε στα συναισθήματα των Ρουμάνων όπου σε ποσοστό 84% δηλώνουν περήφανοι για την εθνικότητά τους, ενώ και στο ερώτημα περί ένωσης με την Μολδαβία η πλειοψηφία (60%) απάντησε πως θα τη βλέπουν θετικά.


Το εντυπωσιακό στοιχείο της έρευνας είναι το ποσοστό αυτών που βλέπουν με θετικό μάτι το παλιό «κομμουνιστικό καθεστώς», παρά τον χυδαίο και συνεχή αντικομμουνιστικό βομβαρδισμό που δέχονται οι Ρουμάνοι από όλα τα μέσα που διαθέτουν οι καπιταλιστές.

Το 61% των Ρουμάνων βλέπει θετικά τον κομμουνισμό!

 

Ο Νικολάε Τσαουσέσκου
Ο Νικολάε Τσαουσέσκου

Πιο συγκεκριμένα, το 27,2% των Ρουμάνων δηλώνει πως ο κουμμουνισμός (σοσιαλισμός) έκανε πολλά θετικά πράγματα για τη Ρουμανία σε σχέση με τον καπιταλισμό σήμερα, ενώ το 29,6% απαντά το αντίθετο.

Υπάρχει όμως και το 34,3% των Ρουμάνων οι οποίοι δεν απάντησαν πως το ερώτημα είναι περισσότερο πολύπλοκο, διακρίνοντας την «κομμουνιστική περίοδο» σε δύο διαστήματα:

Το πρώτο διάστημα (από το 1947 μέχρι το 1965) οι γνώμες είναι εξαιρετικά θετικές (διάστημα που συμπίπτει με την δαιμονοποιημένη «σταλινική» περίοδο, περίοδος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Ρουμανίας)
ενώ το δεύτερο διάστημα από το 1965, που περιλαμβάνει την περίοδο του Νικολάε Τσαουσέσκου (και την μετονομασία της σε Ρουμανική Σοσιαλιστική Δημοκρατία) μέχρι την ανατροπή του 1989, οι γνώμες είναι περισσότερο αρνητικές.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως σε αυτή τη δεύτερη περίοδο έγινε το «άνοιγμα προς τη Δύση» ενώ η Ρουμανία αποσύρθηκε κι από το «Σύμφωνο της Βαρσοβίας»,
ενώ και στο επίπεδο της οικονομίας έγιναν βήματα προς τα πίσω αφού ενισχύθηκε η οικονομία της «αγοράς» (όπως συνέβη και στην ΕΣΣΔ μετά το 20ό συνέδριο) και τα πράγματα άρχισαν να σταδιακά επιδεινώνονται.

Έτσι συνολικά, το 61,5% των Ρουμάνων βλέπει θετικά τον κομμουνισμό (τουλάχιστον μέχρι την περίοδο του Στάλιν) και δηλώνουν πως σε κείνη την περίοδο (σοσιαλισμός) ζούσαν καλύτερα από ότι σήμερα ενώ τονίζουν τις κοινωνικές παροχές που απολάμβαναν.

Στην ίδια ερώτηση ένα 8,9% επέλεξε να μην απαντήσει.


Το 61% των Ρουμάνων βλέπει θετικά τον κομμουνισμό 


Αυτή η έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει μια σειρά άλλων δημοσκοπήσεων με ποιο χαρακτηριστική εκείνης που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2010 από το Ρουμανικό Ινστιτούτο Εκτίμησης και Στρατηγικής (Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie —IRES).


Σύμφωνα με αυτή, το 63% του πληθυσμού της Ρουμανίας δήλωσε ότι ζούσε καλύτερα πριν το 1989, ενώ ο 43% των Ρουμάνων δήλωσαν ότι θα ψήφιζαν τον Νικολάε Τσαουσέσκου, αν ήταν υποψήφιος στις εκλογές.
Να σημειωθεί πως στη Ρουμανία από το 1991 επιβάλλονται βαριές ποινές φυλάκισης και χρηματικά πρόστιμα για την ίδρυση ή στήριξη του Κομμουνιστικού Κόμματος (άρθρο 3 σχετικά με την «εθνική ασφάλεια», νόμος 51/1991).


Το 61% των Ρουμάνων βλέπει θετικά τον κομμουνισμό 

Στην ίδια δημοσκόπηση, η παραπέρα ενίσχυση των αντικομμουνιστικών μέτρων στηρίχτηκε μόλις από το 13%, ενώ αντιτάχθηκε το 57% των ερωτηθέντων και πραγματοποιήθηκε στην περίοδο όπου η Ρουμανία βίωνε τις συνέπειες της ένταξής της σε ΕΕ και ΝΑΤΟ καθώς και την καπιταλιστική κρίση.

Πηγή: Larics.ro

Μετάφραση: Ροβεσπιέρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου