Τρίτη 18 Ιουνίου 2019

Μνημόνιο; Ποιο μνημόνιο; Μα πού το θυμηθήκατε; – Φρεσκάροντας τη μνήμη του Γιάνη Βαρουφάκη



Δεν άκουσα, πώς είπατε ορίστε, προσπάθησε να μας πει ο πρώην υπουργός οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, έπρεπε όμως πρώτα να έχει προσέξει που έβαζε την υπογραφή του. 

Οι αντιδράσεις των πρωταγωνιστών του πάλαι ποτέ αντιμνημονιακού μπλοκ θυμίζουν κάπως τους Βετεράνους Γαλάτες πολεμιστές απ’ τον Αστερίξ και την άρνησή τους να παραδεχτούν την άττα:

-Αλεζία; Ποια Αλεζία; Τι τη θέλετε τέλος πάντων αυτή την Αλεζία;
Κάπως έτσι η ακριβώςη τοποθεσία της μάχης παραμένει άγνωστη στους ιστορικούς. Οι οποίοι θα είχαν ίσως το ίδιο ακριβώς πρόβλημα με τα πεπραγμένα της «αριστερής κυβέρνησης» και των στελεχών της. Μόνο που, για κακή τους τύχη, τα γραπτά μένουν. Και φέρουν φαρδιά πλατιά την υπογραφή όσων εκ των υστέρων παριστάνουν τους σταυροφόρους κατά της “χρεοδουλοπαροικίας” (πείτε μας πάλι για την ξύλινη γλώσσα του ΚΚΕ να δούμε κάτι).


Εν προκειμένω αναφερόμαστε φυσικά στο Γιάνη Βαρουφάκη, που δίνει των υπέρ πάντων αγώνα για είσοδο στο ελληνικό κοινοβούλιο. Όχι μόνο παρουσιάζοντας μια εκλογική ντριμ τιμ, όπως τον “μην τους λέμε ναζί τους Χρυσαυγίτες” Τάκη Μίχα, αλλά και με φρέσκες, ρηξικέλευθες προτάσεις, όπως την επίλυση των ελληνοτουρκικών και γενικότερα των ανταγωνισμών στην Ανατολική Μεσόγειο δια της πράσινης ενέργειας.

Εκεί λοιπόν που ανέπτυσσε τις απαράμιλλες του ικανότητες στη γεωστρατηγική και τη διπλωματία στο χθεσινό προεκλογικό πάνελ του Αντέννα, ήρθε και μια ενοχλητική υπόμνηση από το δημοσιογράφο Νίκο Μπογιόπουλο για τη συνυπογραφή των μνημονίων από το Γιάνη όταν ήταν υπουργός της πρώτης “ηρωικής” κυβέρνησης Σύριζα. Παριστάνοντας τον έκπληκτο, ο πρόεδρος του Μέρα25 αναφέρθηκε στους “συντρόφους” του της αριστεράς, που από τότε που “ανεβαίνει” το κόμμα του θέλουν να παρουσιάσουν ως “άνθρωπο που υπέγραψε το τρίτο μνημόνιο, την 20 Φεβρουαρίου, κάποιοι είπαν πως ψήφισα μάλιστα τον Αύγουστο του ’15”. Ακολούθησε επιχείρημα καταπέλτης, που έβαλε στη θέση τους κάθε φθονερό αντίπαλο: “Αν εγώ έφερα το μνημόνιο, γιατί είμαι ο πιο μισητός άνθρωπος της τρόικας εσωτερικού κι εξωτερικού”;

Τον τρόμο ζει ο διωκόμενος πρώην υπουργός μας κι εσείς το διαβάλλετε. Υπάρχουν βέβαια κάτι μικρές λεπτομέρειες, τις οποίες βέβαια δεν αφήνει ο Γιάνης να του χαλάσουν μια όμορφη αντιμνημονιακή ιστορία. Όπως για παράδειγμα ότι στην ομιλία του για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, χαρακτήριζε, όχι απλά θετικό το 70% του προηγούμενου μνημονίου, αλλά ουσιαστικά έβγαζε  “άφρονα” όποιον είχε αντρίρρηση με αυτό: “Σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις θα προσθέσουμε περί το 70% των μεταρρυθμίσεων ή
δεσμεύσεων που υπάρχουν στο υπάρχον μνημόνιο, δεσμεύσεις με τις οποίες ως σώφρονες άνθρωποι δεν έχουμε καμία αντίρρηση.”


Επειδή όμως δεν μπορούσε να αρκεστεί σε αυτό το 70%, φρόντισε αμέσως μετά το δημοψήφισμα, στις 10 Ιούλη 2015, έχοντας ήδη παραιτηθεί από υπουργός, να υπερψηφίσει ένα νέο, ολοκαίνουριο αριστερό μνημόνιο, και μάλιστα δι’ επιστολικής ψήφου, “αδυνατώντας να παραβρεθεί στην ονομαστική ψηφοφορία”. 

Δεν είναι ν’ απορεί κανείς λοιπόν πώς με τέτοια καμώματα καταφέρνει μέχρι και η Ζωή να του βγαίνει από αριστερά, που κι εκείνη βέβαια τότε είχε περιοριστεί, όπως και όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη της μετέπειτα ΛΑΕ, σε ένα ξεψυχισμένο “παρών”.

Για πες ρε @yanisvaroufakis το ΚΚΕ το φαντασιώνεται ότι έβαλες την υπογραφούλα σου φαρδιά πλατιά για να φτάσουμε στο μνημόνιο; Έλα πες, περιμένω
34 people are talking about this

Η Αλεζία μπορεί να μη μας είναι γνωστή, αλλά η ιστορία του Βαρουφάκη έχει γραφτεί και δεν ξεγράφει, ούτε μπορεί να την ξαναγράψει στα μέτρα του με τα πολιτικά άρλεκιν που εμπνέεται.

Δείτε εδώ επίμαχο απόσπασμα μετά το 49ο λεπτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου