Παρασκευή 16 Αυγούστου 2019

Σαν σήμερα στις 16 Αυγούστου 1936 ο ογκόλιθος του Πνεύματος Γιαννάκης Μεταξάς



Σαν σήμερα στις 16 Αυγούστου 1936 ο ογκόλιθος του Πνεύματος Γιαννάκης Μεταξάς έχει δώσει στους άλλους ομοιδεάτες του ογκόλιθους τη διαταγή να κάψουν βιβλία στη Θεσσαλονίκη στις 7μμ σε μια Μεσαιωνική εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Λευκό Πύργο. 

Βιβλία όμως δεν έκαψαν μόνο τα φασιστικά καθεστώτα πριν το Β΄Π.Π.
Βιβλία πολτοποίησε και η χούντα.


Άλλωστε οι ογκόλιθοι της χούντας δε διέφεραν σε τίποτα από τους προηγούμενους λίθους που γράφανε στιχάκια απείρου κάλλους και βάθους, όπως το "γιατί χαίρεται ο κόσμος και χαμογελάει πατέρα;;;;;" 🤣


Κι ενώ ο Μεταξάς έστειλε στην πυρά 445 τίτλους βιβλίων, οι συνταγματάρχες (ο θεός να τους κάνει) αποδείχτηκαν πιο φιλομαθείς και απαγόρευσαν 1.046 τίτλους βιβλίων! 




Επικίνδυνοι συγγραφείς ήταν οι Έλληνες κλασικοί Ευριπίδης, Σοφοκλής, Αισχύλος, Αριστοφάνης, Αριστοτέλης 

και οι σύγχρονοι Σαρτρ, Έλιοτ, Καμύ, Τόμας Μαν, Λόρκα, Γκόρκι, Έρενμπουργκ, Αμάτο, Τζορτζ Φίνλεϊ, ο ελληνιστής Τόμσον, ο Κωστής Παλαμάς, ο Κάφκα, ο Καζαντζάκης, ο Ρίτσος, ο Σεφέρης, ο Ελύτης και φυσικά ο Κώστας Βάρναλης. 


Έτσι οι χωροφύλακες της χούντας την ώρα που κοιμόταν ήσυχα ο κόσμος με ανοιχτά τα παράθυρα έμπαιναν από αυτά και μαζί με τους ενοίκους που συνελάμβαναν, συνελάμβαναν και τα βιβλία τους. 

Τους δε ενοίκους τους έστελναν στα ξερονήσια να σπάνε πέτρες, τα δε βιβλία τους τα έστελναν σε εργοστάσια επεξεργασίας χάρτου για πολτοποίηση.
Στην 7ετία 1967-74 πολτοποιήθηκαν τόνοι βιβλίων. 


Τώρα, για μένα παραμένει αδιάλυτο πώς τύποι σαν το Σφακιανάκη και το φασιστικό σινάφι του, που υμνούν το Χίτλερ, το Μεταξά και τη χούντα,
τραγουδούν την "Μπαλάντα του κυρ Μέντιου" την οποία πολτοποίησε η χούντα και η οποία γράφτηκε από το Βάρναλη που τον εξόρισε ο Μεταξάς γιατί ήταν κουκουές. 


Και που πρόκειται για ένα ανατρεπτικό τραγούδι με κομμουνιστικά μηνύματα:
«Koίτα οι άλλοι έχουν κινήσει / έχει η πλάση κοκκινίσει / άλλος ήλιος έχει βγει / σ’ άλλη θάλασσα, άλλη γη».

Thesska Katerina

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου