Πέμπτη 1 Αυγούστου 2019

Προσδοκίες


Eurokinissi
Τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος διαπιστώνει ο κυβερνητικός Τύπος, λέγοντας πως αυτό οφείλεται στη φιλική προσέγγιση της κυβέρνησης ΝΔ έναντι των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας, που «δημιουργεί προσδοκίες» σε επενδυτές και επιχειρηματικούς ομίλους. Με τέτοια και με άλλα, η κυβέρνηση αποσκοπεί στο να πείσει τους εργαζόμενους να κάνουν υπομονή, στο όνομα της ανάκαμψης, και να αποδεχτούν ως δεδομένα τα αντιλαϊκά μέτρα που «τρέχουν», με την προσδοκία ότι στο τέλος, αφού με την ανάπτυξη που θα έρθει «θα μεγαλώσει η πίτα», κάτι θα πάρουν κι αυτοί. Οσο κι αν επιχειρεί η κυβέρνηση να δημιουργήσει κλίμα αισιοδοξίας στα λαϊκά νοικοκυριά, όσο κι αν επιδιώκει να περάσει τη λογική «κάντε υπομονή, έρχονται καλύτερες μέρες», η πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Η επιτάχυνση των «μεταρρυθμίσεων» με στόχο το «ευνοϊκότερο επενδυτικό περιβάλλον» προϋποθέτει νέα χτυπήματα στα εργατικά δικαιώματα και παραπέρα σύνθλιψη των λαϊκών αναγκών. Με την ίδια ταχύτητα χρειάζεται επομένως και οι εργαζόμενοι να πάρουν τα μέτρα τους. Καμία αναμονή. Αντίσταση στην ένταση των αντιλαϊκών μέτρων, αντεπίθεση για την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Υπερημερίες
 
Καμία έκπληξη δεν προκάλεσε στο λαό η έρευνα του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών κατά την οποία οι Ελληνες φορολογούμενοι δουλεύουν 180 μέρες το χρόνο για να καλύψουν το κόστος της φοροεπιδρομής του κράτους στις εργατικές - λαϊκές οικογένειες. Προσθέτοντας και το γεγονός ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι πληρώνουν μόλις το 5% του συνόλου των φορολογικών εσόδων της χώρας (χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι προκλητικές φοροαπαλλαγές του μεγάλου κεφαλαίου), διαφαίνεται ο βαθιά αντιλαϊκός - ταξικός χαρακτήρας του φορολογικού συστήματος, που ζητά και «υπερημερίες» από τους εργαζόμενους. Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και η ρύθμιση για τις 120 δόσεις, με βάση την οποία το κράτος καλεί το 95% των οφειλετών, που χρωστούν μόλις το 6% του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών, να πάρουν θέση στην ουρά των ταμείων. 180+ μέρες δουλειά για το λαό, ώστε να απολαμβάνουν οι καπιταλιστές 365 μέρες προνόμια και φοροαπαλλαγές.

Προίκα
 
Με αφορμή τη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδη με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Δραγασάκης, τον κάλεσε μέσω «Twitter» να αξιοποιήσει την «προίκα» που βρήκε στο υπουργείο Ανάπτυξης. Πιο συγκεκριμένα, να αξιοποιήσει τα χρηματοδοτικά εργαλεία και την Αναπτυξιακή Τράπεζα, που νομοθετήθηκε πριν από τρεις μήνες, και ταυτόχρονα να φέρει γρήγορα στη Βουλή τα νομοσχέδια τα σχετικά με τις μικροπιστώσεις και με το νέο πλαίσιο για δημόσιες επενδύσεις και πολυετή εθνικά αναπτυξιακά προγράμματα. Ποια είναι όμως αυτή η «προίκα»; Η Αναπτυξιακή Τράπεζα αποτελεί ένα ακόμα εργαλείο στήριξης, ενίσχυσης και διασφάλισης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Τα διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία αφορούν τα έργα που το κεφάλαιο έχει επιλέξει να επενδύσει για να έχει κέρδη... Είναι σαφές ότι η «προίκα» δεν αφορά το λαό, ο οποίος θα συνεχίζει να ζει με την απειλή των πλειστηριασμών και με υποβαθμισμένες τις σύγχρονες ανάγκες του. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι οι υπουργοί της ΝΔ βρίσκουν στρωμένο έδαφος από τον ΣΥΡΙΖΑ. Γι' αυτό άλλωστε στις τελετές παράδοσης - παραλαβής των υπουργείων οι μέχρι πρότινος υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκαν ότι θα είναι «στη διάθεση» των υπουργών της ΝΔ για όλα τα βασικά ζητούμενα της αστικής τάξης. Για τέτοια «προίκα» και «κληρονομιά» μιλάμε...

Αντιαναπτυξιακό... 
 
Η τοποθέτηση του Γ. Βαρουφάκη ότι το φορολογικό νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ «δεν φέρνει την ανάπτυξη και δεν λύνει τα προβλήματα των επιχειρήσεων» επιβεβαιώνει το ρόλο του ΜέΡΑ25. Την όποια «αντιπολίτευση» την κάνει από τη σκοπιά του κεφαλαίου στην ουσία, δίνοντας χέρι βοήθειας στην κυβέρνηση για να περνά χωρίς σκοπέλους το αντιλαϊκό της έργο. Κι αυτό γιατί παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις, το κύριο περιεχόμενο της πολιτικής του είναι η στήριξη των στόχων της καπιταλιστικής ανάπτυξης, δηλαδή των κερδών του κεφαλαίου.

Στο πλαίσιο αυτό δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες οι προτάσεις του ΜέΡΑ25 να φέρει η κυβέρνηση ρυθμίσεις για τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, η στήριξη της ρύθμισης των 120 δόσεων, που στόχο έχει να αυξηθεί η «εισπραξιμότητα» σε χαράτσια προηγούμενων χρόνων, νομιμοποιώντας στη συνείδηση των εργαζομένων τους άδικους, αντιλαϊκούς φόρους και τα χρέη, αλλά και η στάση απέναντι στην τροπολογία του ΚΚΕ για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, με αφορμή την οποία ο Γ. Βαρουφάκης επέλεξε να γίνει το αριστερό ψαλτήρι του συστήματος, διαστρεβλώνοντας και εμφανίζοντας ως «μαξιμαλιστικές» (τι πρωτότυπο...) τις θέσεις του ΚΚΕ.






Ριζοσπάστης   Πέμπτη 1 Αυγούστου 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου