Πέμπτη 1 Αυγούστου 2019

Αντιλαϊκή σκυταλοδρομία και για τους αγρότες




Ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Στ. Αραχωβίτης (με άρθρο του στο ένθετο «Αγρότης» του «Εθνους») προσπαθεί να κάνει τη νύχτα μέρα σε σχέση με την πολιτική που υλοποίησε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά την αγροτική οικονομία, λέγοντας μάλιστα ότι «δόθηκε μία μεγάλη μάχη για την προστασία του Ελληνα αγρότη, του κτηνοτρόφου».

Ποια είναι όμως η πραγματικότητα; Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υλοποίησε κι αυτή, όπως όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία 25 χρόνια, την πολιτική της ΚΑΠ και της ΕΕ, ψήφισε και υλοποίησε μια σειρά από μέτρα που προβλέπονταν στα μνημόνια και επιβάρυναν τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.


  • Σε σχέση με το Φορολογικό, το αφορολόγητο όριο, έστω και κουτσουρεμένο, οι αφορολόγητες ενισχύσεις και αποζημιώσεις αποτέλεσαν κατάκτηση του οργανωμένου αγροτικού κινήματος και των κινητοποιήσεων του 2016, που με χιλιάδες τρακτέρ σε όλη την Ελλάδα επί 40 συνεχή μερόνυχτα ανάγκασαν την κυβέρνηση να το ψηφίσει. Ταυτόχρονα οι αγρότες, όπως και άλλα λαϊκά στρώματα, φορολογούνται όχι με βάση το πραγματικό τους εισόδημα, αλλά με βάση τα πλασματικά τεκμήρια διαβίωσης και έτσι η συντριπτική πλειοψηφία υπερφορολογείται. Την ίδια στιγμή έχουν θεσπιστεί δεκάδες φοροελαφρύνσεις για εφοπλιστές και βιομηχάνους.
 
  • Για το Ασφαλιστικό, η συντριπτική πλειοψηφία αγροτών και κτηνοτρόφων πληρώνει μεγαλύτερες εισφορές στον ΕΦΚΑ από ό,τι πλήρωνε στον ΟΓΑ. Ο ίδιος ο κ. Αραχωβίτης, σε συνάντησή του με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, όσο ήταν υπουργός, έλεγε ότι με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ «ανακουφίζουμε τους μεσαίους και μεγάλους αγρότες». Με τον απαράδεκτο νόμο Κατρούγκαλου ο αγρότης που βγαίνει σε σύνταξη παίρνει 49 ολόκληρα ευρώ για το 2019 και μόνο επειδή πλήρωνε για τουλάχιστον 20 χρόνια εισφορές στον ΟΓΑ, η σύνταξή του κυμαίνεται στη συντριπτική πλειοψηφία στα 320 ευρώ.
 
  • Για το κόστος παραγωγής, ξέχασε πάλι να πει για τους εμποροβιομήχανους και τους μονοπωλιακούς ομίλους, οι οποίοι κερδοσκοπούν ασύστολα σε βάρος των παραγωγών, αυξάνοντας «κατά το δοκούν» τις τιμές των αγροτικών μέσων και εφοδίων (σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, μηχανήματα, ζωοτροφές κλπ.). Κουβέντα και για τις ευθύνες του κράτους που πουλάει σε πανάκριβες τιμές αγροτικό πετρέλαιο, ρεύμα και νερό.
 
  • Οσο για την προστασία από «φυσικές καταστροφές» και τον ΕΛΓΑ, ο πρώην υπουργός έκανε πως δεν είδε ότι ούτε η προηγούμενη κυβέρνηση, όπως όλες οι άλλες, προχώρησε σε μέτρα αντιχαλαζικής προστασίας και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, αφού αυτά θεωρούνται «μη επιλέξιμα» από την ΕΕ και τους επιχειρηματίες, ότι ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει κανονικά τους παραγωγούς, ο κανονισμός του δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών, δίνει μερικά ψίχουλα και μετά από πολύ μεγάλη καθυστέρηση, ενώ λειτουργεί μόνο από τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών, αφού οι κυβερνήσεις από το 2012 και μετά χρωστάνε πάνω από 35 εκατομμύρια ευρώ.
 
***
 
Πάνω σε αυτά έρχεται να χτίσει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ. Είναι γνωστή, άλλωστε, η πολιτική που υλοποίησε η ΝΔ τα χρόνια που ήταν στην κυβέρνηση, αλλά και η εχθρική στάση της όλα τα τελευταία χρόνια απέναντι στις κινητοποιήσεις των αγροτών, γεγονός που δείχνει πως θα κλιμακώσει την επίθεση ενάντια στη μικρομεσαία αγροτιά.

Με το «καλημέρα», άλλωστε, οι μικρομεσαίοι αγρότες είδαν για άλλη μια φορά την παραγωγή τους να καταστρέφεται μετά τις σφοδρές βροχοπτώσεις και το χαλάζι και την κυβέρνηση να μην εγγυάται αποζημιώσεις γρήγορα και στο 100%, ενώ ενδεικτικές είναι και οι προθέσεις της ΝΔ για τον ΕΛΓΑ, για τον οποίο ο Μ. Βορίδης προανήγγειλε αλλαγές, με κύρια τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην ασφάλιση της παραγωγής.

Ταυτόχρονα, εκατοντάδες παραγωγοί έρχονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες από την «απογείωση» της φορολογίας στο τσίπουρο και την τσικουδιά, στη βάση των αντίστοιχων ευρωπαϊκών Οδηγιών, που απαιτεί το Δικαστήριο της ΕΕ, για τις οποίες η νέα κυβέρνηση καλλιεργεί στάση αναμονής.

Πίσω από κορόνες περί «διαπραγμάτευσης της νέας ΚΑΠ» κρύβεται η συμφωνία στη γενική στόχευση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, που δεν είναι άλλη από την επιτάχυνση της συγκέντρωσης της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής στα χέρια λίγων καπιταλιστών που επενδύουν στον αγροτοδιατροφικό τομέα, με συνέπεια το παραπέρα ξεκλήρισμα μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων. Η νέα ΚΑΠ 2020-2027, που στηρίζουν και η ΝΔ και τα άλλα κόμματα της ΕΕ, προβλέπει νέες περικοπές στις επιδοτήσεις - ενισχύσεις, νέους περιορισμούς στην παραγωγή κι άλλα μέτρα που θα πλήξουν ακόμα περισσότερο το αποδεκατισμένο εισόδημα των αγροτοκτηνοτρόφων. Οι όποιες διαφοροποιήσεις στα επιμέρους αφορούν τους όρους εκτόπισης της μικρής από τη μεγάλη καπιταλιστική παραγωγή. 
Προβάλλει την κατεύθυνση της ΚΑΠ για συγκέντρωση της παραγωγής μέσω μορφών συλλογικής ιδιοκτησίας ως τη μοναδική διέξοδο για την «επιβίωση» μικρών και μεσαίων εκμεταλλεύσεων, που στην πραγματικότητα μόνο σίγουρη δεν είναι, αφού συνεπάγεται τη βαθύτερη ένταξή τους στον καπιταλιστικό ανταγωνισμό.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες δεν πρέπει να κρατήσουν στάση αναμονής απέναντι στη νέα κυβέρνηση. Συσπειρωμένοι στους Αγροτικούς τους Συλλόγους και στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων πρέπει να είναι σε ετοιμότητα για να αποκρούσουν την πολιτική που στρέφεται ενάντιά τους.


Γ. Παν.
 
 
 
 
 
 
Ριζοσπάστης   Πέμπτη 1 Αυγούστου 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου