Σύμφωνα με την Έκθεση που υπέβαλε το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ενδέχεται η Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Γαλλία να είναι συνένοχοι στα εγκλήματα πολέμου της Υεμένης, αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής Guardian. Η Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Γαλλία ενδέχεται να είναι συνένοχοι σε εγκλήματα πολέμου στην Υεμένη, αφού εξόπλισαν και παρέχουν υποστήριξη σε έναν στρατιωτικό συνασπισμό κάτω από την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, που σύμφωνα με την έκθεση των Ηνωμένων Εθνών οδήγησε στην πείνα τους αμάχους ως μια πολεμική τακτική.

Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ συνέταξε για πρώτη φορά έναν κατάλογο 160 στρατιωτικών αξιωματικών και πολιτικών που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν κατηγορίες για διενέργεια εγκλημάτων πολέμου, μεταξύ άλλων από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το ανταρτικό κίνημα Houthi και τις στρατιωτικές δυνάμεις της κυβέρνησης της Υεμένης. Ένας μυστικός κατάλογος των ατόμων που πιθανότατα είναι συνένοχοι έχει σταλεί στον ΟΗΕ.


«Αυτή η συγκλονιστική έκθεση θα πρέπει να λειτουργήσει ως ξυπνητήρι προς την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Προσφέρει όλες τις απαραίτητες αποδείξεις για τη δυστυχία και ταλαιπωρία που υφίσταται ο λαός της Υεμένης από έναν πόλεμο που τροφοδοτείται εν μέρει από τις πωλήσεις όπλων του Ηνωμένου Βασιλείου στη Σαουδική Αραβία και στα άλλα μέλη του συνασπισμού», δήλωσε ο διευθυντής της οργάνωσης «Oxfam» της χώρας, Muhsin Siddiquey.

Το εφετείο του Ηνωμένου Βασιλείου στις 20 Ιουνίου αποφάσισε ότι οι πωλήσεις όπλων προς τη Σαουδική Αραβία συνεχίστηκαν χωρίς την κατάλληλη έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο για τον κίνδυνο εγκλημάτων πολέμου που διαπράττονται από το συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και ζήτησε από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να αναφέρει τι ακριβώς έπραξε για να το διορθώσει αυτό. Η βρετανική κυβέρνηση, υπερασπίζοντας τις πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από μια ομάδα που έχει συσταθεί από τη Σαουδική Αραβία για να διερευνήσει πιθανές παραβιάσεις του στρατιωτικού συνασπισμού, αλλά η αξιοπιστία της αμφισβητείται επανειλημμένα από την ίδια την έκθεση του ΟΗΕ.

Η επιτροπή του ΟΗΕ δήλωσε ότι έλαβε ισχυρισμούς ότι τα Εμιράτα και οι συμμαχικές δυνάμεις βασανίζουν, βιάζουν και σκοτώνουν ύποπτους πολιτικούς αντιπάλους που κρατούνται σε μυστικές εγκαταστάσεις στη φυλακή του Μπέρ Αχμέντ ΙΙ, αλ-Μπουρίκα και σε πολλούς ανεπίσημους χώρους κράτησης. 
Διαπίστωσε ότι πολλοί κρατούμενοι υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια, μεταξύ άλλων ηλεκτροσόκ, κρέμονται από τα χέρια και τα πόδια, υφίστανται σεξουαλική βία και μακρές περιόδους απομόνωσης. Βρήκε επίσης η επιτροπή ότι οι μαχητές Houthi «χρησιμοποίησαν ναρκοπέδια
κατά προσωπικού και οχημάτων, κατά παράβαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Ο ΟΗΕ έχει τεκμηριώσει τουλάχιστον 7.292 νεκρούς πολίτες (συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 1.959 παιδιά και 880 γυναίκες) και 11.630 αμάχους που τραυματίστηκαν συμπεριλαμβανομένων 2.575 παιδιά και 1.256 γυναίκες) στην Υεμένη, ως άμεσο αποτέλεσμα της ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ του Μάρτη του 2015 (όταν ξεκίνησε αυτή η παρακολούθηση των γεγονότων) και του Ιούνη του 2019. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών θεωρείται πολύ υψηλότερος.

Πηγή: Χαραυγή