Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019

Γιατί παλεύουν οι συνταξιούχοι;



Γιατί παλεύουμε. Γιατί θα πάμε στο συλλαλητήριο την Τρίτη. Και την Τετάρτη!
Κανονικά δεν έπρεπε να υπογράφω μόνος μου το κείμενο, αλλά όλοι αυτοί που είναι στη φωτογραφία μαζί. Η «γαλαρία» της εκδρομής του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Φιλαδέλφειας, Ν. Χαλκηδόνας, Μεταμόρφωσης, σε Αρχαία Ολυμπία, Αμαλιάδα και Πάτρα. Κάποιος πρέπει λοιπόν να «τα μαζεύει» και τα κάνει κείμενο. Και να το «ρίχνει». Κατ’ ευθείαν στο «ψητό» λοιπόν.

Α. ΚΥΡΙΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Όταν συναντήθηκε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιούχων με την ηγεσία του Υπουργείου Απασχόλησης (Βρούτση και Μηταράκη), αυτοί:

1. Επέμειναν στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης («δε θα αμφισβητήσουμε εμείς την ευρωπαϊκή πολιτική»).


2. Είπαν ότι θα σεβαστούν τις «αποφάσεις δικαιοσύνης» (για τα αναδρομικά δηλαδή), χωρίς να δεσμευτούν ότι θα τα δώσουν, τροφοδοτώντας έτσι τον εγκλωβισμό των συνταξιούχων με προσφυγές στα δικαστήρια και τους δικηγόρους.

3. Άφησαν ανοιχτό το θέμα του καθορισμού της Εθνικής Σύνταξης, που δε θα είναι πια σταθερή, αλλά θα εξαρτάται από την «πορεία της οικονομίας» κι «όσο το επιτρέπει η δημοσιονομική δυνατότητα της χώρας», από το πόσο είναι η σύνταξη στις «όμορες» χώρες της ΕΕ (Βουλγαρία;) και τις άλλες «ανταγωνίστριες χώρες» (Τουρκία, Κίνα;). Μείωση το λένε σε απλά ελληνικά.

4. Μίλησαν για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, κάτι που θα φανεί σαν αύξηση της σύνταξης από 3 μέχρι 10 ευρώ το μήνα. Αλλά ο συνταξιούχος θα το «δει» από το 2021. Ταυτόχρονα του δίνει κίνητρα για να καταφύγει στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

5. Δεν δεσμεύτηκαν ότι θα καταργήσουν ή ότι δεν θα εφαρμόσουν το νόμο Κατρούγκαλου και κυρίως την προσωπική διαφορά. Απλώς κάνουν μια επικοινωνιακή πολιτική για να πέσει όλη η ευθύνη πάνω στο ΣΥΡΙΖΑ (που πράγματι την έχει).

Β. ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

1. Δεν δεσμεύτηκαν ότι δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο από τα 8.863 στα 5.800 ευρώ.

2. Η αλχημεία που ανακοινώνουν για μείωση του συντελεστή φορολογίας σ’ όποιον έχει εισόδημα μέχρι 10.000 το χρόνο, είναι κοροϊδία. Κανονική και κραυγαλέα. Γιατί: Όποιος έχει ετήσιο εισόδημα κάτω από 8.863 (που είναι σήμερα το αφορολόγητο), δηλαδή μέχρι και σύνταξη στα περίπου 730 ευρώ, δεν τον αφορά, γιατί έτσι κι αλλιώς αυτός δεν πληρώνει φόρο. Κι αυτή η κατηγορία είναι η συντριπτική πλειοψηφία των συντάξεων. Αν κάποιος έχει ετήσιο εισόδημα πάνω από 10.001, τότε δεν τον αφορά γιατί υπερβαίνει το όριο. Αυτός λοιπόν θα πληρώσει με 22%. Κι αν κάποιοι λίγοι έχουν ετήσιο εισόδημα από 8.863 μέχρι 10.000, τους αφορά, γιατί θα γλυτώσουν φόρο 13 ευρώ το μήνα.

Γ. ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

1. Σχεδιάζουν να κλιμακώσουν την εισαγωγή του «κεφαλαιοποιητικού συστήματος» στην Επικουρική Ασφάλιση και να παραδώσουν και τα αποθεματικά των ταμείων και τις εισφορές των ασφαλισμένων στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Να ρίξουν όλο το χρήμα αυτό στον τζόγο των “χρηματιστηριακών “επενδύσεων” και να μας φάνε άλλη μια φορά τα λεφτά των ταμείων και τις συντάξεις. Προωθούν παραπέρα ενίσχυση των αμιγώς ιδιωτικών σχημάτων Ασφάλισης, όπως είναι τα Επαγγελματικά Ταμεία και η ιδιωτική Ασφάλιση, με νέα «θεσμικά και οικονομικά κίνητρα».

2. Τα αποθεματικά των επικουρικών (ΕΤΕΑΕ κλπ.) τα παραδίνει στα ιδιωτικά ασφαλιστικά επαγγελματικά ταμεία. Η κλοπή των αποθεματικών μέσω του τζόγου ή μέσω των πτωχεύσεων ασφαλιστικών εταιριών (που ποτέ οι ιδιοκτήτες τους δεν πληρώνουν και δεν φτωχαίνουν) είναι παραδείγματα γνωστά σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, αλλά και πρόσφατα συμβάντα στη χώρα μας. Όταν μας τα έφαγαν πάλι την προηγούμενη φορά στο ΧΑΑ, έλεγαν πάλι παχιά λόγια για το πόσο μας συμφέρει. Κι η ΑΣΠΙΣ ήταν “σοβαρή εύρωστη και εγγυημένη ασφαλιστική”.

3. Οι επικουρικές συντάξεις δε θα είναι πια συντάξεις, αλλά “μερίσματα”. Δεν θα υπολογίζονται πια με βάση χρόνια υπηρεσίας ή τις εισφορές ασφαλισμένου. Αλλά με βάση τις αποδόσεις των επενδύσεων του ταμείου ή της ιδιωτικής ασφαλιστικής επενδυτικής εταιρείας που θα έχει αναλάβει αυτό το ρόλο. Ο εργαζόμενος λοιπόν θα ξέρει τι δίνει. Δε θα ξέρει όμως τι περιμένει να πάρει. Θα πάρει, αν πάνε καλά οι “επενδύσεις”.

4. Δεν θα υπάρχει πια καμιά εγγύηση του κράτους για μίνιμουμ ποσό επικουρικών ή για αναπλήρωση απωλειών. Θα απαλλαγεί πλήρως το κράτος από την ευθύνη του να στηρίζει τα επικουρικά ταμεία και την κάλυψη των εκάστοτε αιτημάτων τους.

5. Ο εργαζόμενος θα έχει λέει «προσωπικό κουμπαρά». Θα μπορεί να κάνει και τις δικές του…  «επενδυτικές επιλογές». Αφού τον κάνουν με το ζόρι τζογαδόρο του Χρηματιστηρίου μέσω των «ταμείων» του, ας το παρακολουθήσει κιόλας. Έτσι κι αλλιώς στο τέλος πάλι θα μας πουν ότι φταίγαμε εμείς.

Δ. ΚΟΣΤΟΣ ΖΩΗΣ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

Μείωση της αγοραστικής δύναμης του συνταξιούχου και της ποιότητας της ζωής του, είναι ακόμα το λεγόμενο “καλάθι της νοικοκυράς”, τα τιμολόγια των υπηρεσιών – πρώην ΔΕΚΟ,  η υποχρηματοδότηση κι η ελλιπής έως προβληματική λειτουργία των νοσοκομείων, η αύξηση των τιμών των φαρμάκων, η παραπέρα ιδιωτικοποίηση των δημόσιων συγκοινωνιών κλπ. Και σ’ αυτά οι συνταξιούχοι «δε βλέπουν φως».

Θα πάμε λοιπόν αύριο και μεθαύριο στα συλλαλητήρια και θα ζητάμε:

  • -Να δοθούν άμεσα αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις και να ορισθεί η κατώτερη σύνταξη στα 600 ευρώ από τα 360 που είναι σήμερα.
  • -Κατάργηση του νόμου 4387/16 – νόμος Κατρούγκαλου – και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
  • -Κανένας επανυπολογισμός στις συντάξεις.
  • -Όχι στη μείωση του αφορολόγητου.
  • -Άμεση απόδοση των πληρωμένων δώρων μας, όχι τα επιδόματα.
  • -Ανακεφαλαιοποίηση των Ταμείων μας.
  • -Άμεση καταβολή των συντάξεων και επανέκδοση των εκκαθαριστικών.
  • -Άμεση κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
  • -Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, δημόσια δωρεάν Υγεία για όλους, κατάργηση και απαγόρευση σε κάθε εμπορευματοποίηση.
  • -Διεκδικούμε ό,τι μας έχει αφαιρεθεί, από όλο το αντισυνταξιουχικό – αντιασφαλιστικό νομικό πλαίσιο που ψήφισαν όλες οι κυβερνήσεις.
  • -Να αποδοθούν άμεσα χωρίς αιτήσεις, δικαστήρια και προαπαιτούμενα, ό,τι ακόμα οι κυβερνήσεις αυθαίρετα παρακρατούν σε κύριες – επικουρικές συντάξεις.
Και θα ξαναπάμε όποτε χρειαστεί.

Ο λόγος που τους καθυστερούμε και τους βάζουμε εμπόδια είναι ότι είμαστε συνέχεια στο δρόμο. Ότι οι κινητοποιήσεις μας έχουν αποτέλεσμα. Γι’ αυτό π.χ. ο Κατρούγκαλος δεν μπόρεσε να εφαρμόσει το νόμο του. Γι’ αυτό δεν μπόρεσαν ακόμα να μειώσουν κι άλλο το αφορολόγητο.

Ραντεβού λοιπόν: 

ΤΡΙΤΗ 1 ΟΚΤΩΒΡΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΡΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΣΤΙΣ 10 π.μ. ΣΤΟ ΠΑΝΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ.

Πέμπτη 3 Οκτώβρη Γιάννενα, Καλαμάτα, Λάρισα, Λιβαδειά.

Παρασκευή 4 Οκτώβρη Κοζάνη.

Τρίτη 8 Οκτώβρη Κομοτηνή.

Τετάρτη 9 Οκτώβρη Θεσσαλονίκη.

Παρασκευή 11 Οκτώβρη : Ρέθυμνο. Κλπ.

ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 2 ΟΚΤΩΒΡΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΙΣ 10:30 ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ.

Υ.Γ. Να δείτε οπωσδήποτε το μουσείο Μπελογιάννη στην Αμαλιάδα, το μουσείο Αρχιμήδη στην Ολυμπία ή στην Αθήνα και τα νέα αρχαιολογικά μουσεία της Ολυμπίας και της Πάτρας. Επιβάλλεται.

 






http://www.katiousa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου