Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019

Ο Μητσοτάκης, οι τραπεζίτες και η «καλύβα του Χότζα»…


Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και οι τραπεζίτες προφανώς πιστεύουν πως μπορούν να περιπαίζουν τον ελληνικό λαό. Προφανώς γιατί μας θεωρούν «πρωταγωνιστές» στο γνωστό ανέκδοτο του Νασρεντίν Χότζα με τον οικογενειάρχη και τα ζώα που αφού πρώτα τα έβαλε στην καλύβα και «πνιγήκαμε» αμέσως μετά τα έβγαλε και «ανασάναμε»…

Μια καρικατούρα της ιστορίας του Χότζα στήθηκε την Πέμπτη το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Μητσοτάκης κάλεσε τους τραπεζίτες της χώρας σε σύσκεψη. Εκεί, σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο, τους κάλεσε να πάρουν πίσω τις ληστρικές (ο χαρακτηρισμός δικό μας, δεν θα μίλαγε έτσι ο πρωθυπουργός στους «πυλώνες» της οικονομίας)  χρεώσεις που επέβαλαν στους πολίτες για τις τραπεζικές συναλλαγές.


Μπροστά στην πρωθυπουργική …αποφασιστικότητα, οι εκπρόσωποι των τραπεζών δεσμεύτηκαν (σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές) ότι θα «επαναξιολογήσουν» τις χρεώσεις και ότι «θα προχωρήσουν σε μειώσεις ή ακόμη και κατάργηση κάποιων εξ αυτών».

Πιθανά μάλιστα να προβούν σε ανακοινώσεις το μεσημέρι της Παρασκευής… Όλα «μέλι γάλα» λοιπόν σύμφωνα με τους κυβερνώντες που ετοιμάζονται να «πουλήσουν» σαν …φιλολαϊκή την πρωθυπουργική παρέμβαση. 

Προσέξτε! Οι τράπεζες επέβαλαν χρεώσεις που δεν υπήρχαν. Ο Μητσοτάκης ζήτησε να τις πάρουν πίσω. Οι τραπεζίτες θα τις επανεξετάσουν. Και τελικά είτε θα τις επιβάλλουν …μειωμένες, είτε θα της διατηρήσουν, είτε πιθανά κάποιες θα καταργήσουν! Μάλιστα! Αυτό που μένει είναι ότι ορισμένα από τα «χαράτσια» που δεν υπήρχαν μέχρι σήμερα θα επιβληθούν πιθανά …μειωμένα! 

Το ανέκδοτο λοιπόν του Χότζα ταιριάζει γάντι στην περίσταση. Να δεις που στο τέλος θα νιώσουμε και ανακουφισμένοι που θα μας τα πάρουν από την τσέπη, αφού θα είναι λιγότερα από αυτά που υπολογίζαμε ότι θα μας έπαιρναν… Ο δε Μητσοτάκης θα μπορεί το «πουλήσει» τη σύσκεψη και σαν «παρέμβαση» …υπέρ των λαϊκών στρωμάτων. Στο τέλος της ιστορίας μπορεί να μας δώσουν δώρο και κανένα «καθρεφτάκι»… 

Με την ευκαιρία υπενθυμίζουμε ότι για το 2018 οι Eurobank, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς μοιράστηκαν ποσά ύψους 1 δισ. ευρώ από προμήθειες και αμοιβές μέσω της επιβολή υπέρογκων χρεώσεων σε υπηρεσίες. 

Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι οι νέες χρεώσεις που αναμένετε να ισχύσουν από την 31η Οκτωβρίου είναι οι εξής:

  • Εφάπαξ συνδρομή επανέκδοσης κατόπιν δήλωσης απώλειας/κλοπής/φθοράς/μη αυτοματοποιημένης ανανέωσης: 6 ευρώ με ισχύ από 31/10
  • Ερώτηση υπολοίπου σε ΑΤΜ εντός ευρωζώνης: 0,20 ευρώ με ισχύ από 31/10
  • Ερώτηση υπολοίπου σε ΑΤΜ εκτός ευρωζώνης: 0,30 ευρώ με ισχύ από 31/10
  • Αντίγραφο επτά τελευταίων κινήσεων σε ΑΤΜ ΕΤΕ (mini statement): 0,15 ευρώ με ισχύ από 31/10
  • Επανέκδοση PIN ανεξαρτήτως τρόπου παραλαβής του: 3 ευρώ με ισχύ από 30/10
  • Εφάπαξ συνδρομή ανανέωσης: 6 ευρώ με ισχύ από 31/12
  • Από τον Ιούλιο, ισχύουν νέες χρεώσεις όταν κάποιος «σηκώσει» λεφτά από τον λογαριασμό του αλλά από ΑΤΜ άλλης τράπεζας (μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ).
 
Υ.Γ: Όταν οι τραπεζίτες ανακοινώσουν τις αλλαγές (σε σχέση με τις παραπάνω χρεώσεις) να κρατάτε «μικρό καλάθι»… Όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά γιατί σύμφωνα με πολλά ρεπορτάζ οικονομικών συντακτών οι τράπεζες πέρα από τις χρεώσεις στα ΑΤΜ ετοιμάζουν και «χαράτσια» για τις «online» συναλλαγές. Και τότε δεν γνωρίζουμε αν θα τους «τρίξει» και πάλι τα «δόντια» ο Μητσοτάκης για να τις «μειώσουν»…

 www.imerodromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου