Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019

Εκρηκτικές οι ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (VIDEO - ΦΩΤΟ)





Τις δομές φιλοξενίας προσφύγων στα Λαγκαδίκια του δήμου Λαγκαδά και το Βαϊοχώρι του δήμου Βόλβης επισκέφθηκαν την Παρασκευή οι βουλευτές του ΚΚΕΓιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης αντίστοιχα.

Οι βουλευτές του Κόμματος, συνεχίζοντας τον κύκλο επισκέψεων στις δομές φιλοξενίας προσφύγων, συναντήθηκαν με τους εργαζόμενους, οι οποίοι τους ξενάγησαν στους χώρους και τις εγκαταστάσεις των δομών και τους ενημέρωσαν για τα ζητήματα και τα προβλήματα που αφορούν τη λειτουργία τους, καθώς και τους όρους διαβίωσης των προσφύγων.

Και στις δύο δομές, διαπιστώθηκε πως η μέριμνα για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των προσφύγων και ειδικά των παιδιών, αλλά και άλλων ευπαθών ομάδων όπως οι έγκυες γυναίκες είναι μηδαμινή. Η κατάσταση έχει γίνει ακόμα χειρότερη στο μαρτύριο που ζουν οι κατατρεγμένες ψυχές που έχουν φυλακιστεί στη χώρα μας από την συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας μετά και την απόφαση της κυβέρνησης ΝΔ να πάψει την χορήγηση ΑΜΚΑ στους πρόσφυγες. Παράλληλα, σοβαρές ελλείψεις σημειώνονται και στην εκπαίδευση των προσφυγόπουλων.

Στη δομή στα Λαγκαδίκια, όπου βρέθηκε ο Γιάννης Δελής, συνοδευόμενος από τον δημοτικό σύμβουλο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Φίλλιπο Γεωργουδάκη και κλιμάκιο του Κόμματος, φιλοξενούνται σήμερα πάνω από 430 άνθρωποι από τους οποίους δεν είναι καταγεγραμμένοι οι 184. Στη δομή, τεράστιο πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι το ιατρείο του ΚΕΕΛΠΝΟ λειτουργεί χωρίς γενικό ιατρό και δικό του διερμηνέα. Ο βουλευτής, ενημερώθηκε πως η παροχή φαρμάκων στο ιατρείο είναι σπάνια, ενώ ακόμα αναμένεται βασικός εξοπλισμός. Και σε αυτή τη περίπτωση δεν λειτουργεί το νηπιαγωγείο καθώς και τα απογευματινά σχολικά τμήματα καθώς δεν έχουν διοριστεί ακόμα αναπληρωτές νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και καθηγητές για να τα στελεχώσουν.

Οι εργαζόμενοι, ενημέρωσαν τον Γ. Δελή πως τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί μετά την παύση χορήγησης ΑΜΚΑ είναι εκρηκτικά, καθώς κανένα παιδί δεν μπορεί να εμβολιαστεί ενώ τα νοσοκομεία εδώ και μια βδομάδα πλέον δέχονται μόνο επείγοντα περιστατικά. Οι υπόλοιποι από τους 249 φιλοξενούμενους της δομής που κατέχουν αριθμό ΑΜΚΑ, είναι κυριολεκτικά αφημένοι στην τύχη τους.

Ο Γ. Δελής ανέφερε πως με την επίσκεψη αυτή, «αποκτούμε μια καλύτερη εικόνα για το τι συμβαίνει στις προσφυγικές δομές έτσι ώστε όλα αυτά να αξιοποιηθούν για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι και πιο διεκδικητικοί προς στις εκάστοτε κυβερνήσεις ώστε οι όροι ζωής αυτών των ανθρώπων να βελτιωθούν». Τόνισε επίσης πως το ΚΚΕ σε καμία περίπτωση δεν σταματά να αναδεικνύει και να αντιμάχεται τη ρίζα του προβλήματος, που δεν είναι άλλη από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, στις συμμετέχει και η χώρα μας με ευθύνη των αστικών κυβερνήσεων.

Στο Βαϊοχώρι, φιλοξενούνται 764 πρόσφυγες, από τους οποίους οι 370 είναι κάτω των 15 ετών. Ο Λ. Στολτίδης, πληροφορήθηκε από τους εργαζόμενους πως η δομή, που βρίσκεται στην τέταρτη βδομάδα της επαναλειτουργίας της, αγγίζει την πληρότητα και οι πρόσφυγες στεγάζονται σε κάπως περισσότερο χώρο από τα 4 τ.μ. ανά άτομο που προβλέπει το υπουργείο.

Βασικό ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και εκεί είναι αυτό της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, με το ιατρείο του ΚΕΕΛΠΝΟ να μην λειτουργεί καθώς είναι στελεχωμένο με συντονιστή και διερμηνέα, αλλά χωρίς κανέναν γιατρό. Φάρμακα δεν υπάρχουν ούτε εκεί, ενώ επίσης δεν λειτουργεί νηπιαγωγείο για τους ίδιους λόγους.

Εργαζόμενος, ανέφερε χαρακτηριστικά στον βουλευτή πως από τότε που διεκόπη η χορήγηση ΑΜΚΑ, το κάθε κομμάτι της ζωής των προσφύγων «είναι ακόμα ένας Γολγοθάς», σημειώνοντας πως ο μεγάλος αριθμών των εγκύων γυναικών που ζουν στη δομή δεν μπορούν να εξεταστούν στα επείγοντα των νοσοκομείων. Επίσης ανέφερε πως οι πρόσφυγες αυτοί, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν άλλες χώρες προορισμού στην Ευρώπη, αναμένουν για χρόνια τη συνέντευξη για χορήγηση ασύλου, δίνοντας το παράδειγμα του μέσου όρου για τους Σύριους που φτάνει τα 4 χρόνια.

Ο Λεωνίδας Στολτίδης, σημείωσε πως η κατάσταση που επικρατεί συνολικότερα στις δομές, αποδεικνύει από πλευράς κυβέρνησης την τραγική απουσία σχεδιασμού και οργάνωσης της μεταφοράς των προσφύγων από τα νησιά. Πρόσθεσε πως το ΚΚΕ, τόσο εντός κοινοβουλίου όσο και σε επίπεδο εργατικού και λαϊκού κινήματος, θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για την διεκδίκηση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης των ψυχών που είναι φυλακισμένες στην Ελλάδα από την απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας αλλά και για τα δικαιώματα των εργαζομένων στις δομές, όπου η υποστελέχωση έχει οδηγήσει σε τεράστια εντατικοποίηση της δουλειάς τους.

Νωρίτερα, ο βουλευτής πραγματοποίησε περιοδεία στην Ασπροβάλτα, και συναντήθηκε εκεί με τον πρόεδρο και μέλη του Τοπικού Συμβουλίου. Εκεί, έθεσε μεταξύ άλλων την ανάγκη ξεσηκωμού του λαού ενάντια στους επικίνδυνους σχεδιασμούς που εμπλέκει περισσότερο τη χώρα η κυβέρνηση ΝΔ όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων για το μοίρασμα αγορών, σφαιρών επιρροής, των πηγών και οδών μεταφοράς ενέργειας. «Το ζήτημα αυτό» είπε, «είναι άμεσα συνδεδεμένο με το προσφυγικό, ουσιαστικά αποτελεί την πηγή του».

Τόνισε πως «η πάλη του λαού δεν πρέπει να πέσει στη λακκούβα που βολεύει τη κυβέρνηση, δηλαδή στην στοχοποίηση των θυμάτων του πολέμου αλλά να έχει στο επίκεντρό της την κάλυψη όλων των σύγχρονων λαϊκών αναγκών». Τα μέλη του συμβουλίου εξέφρασαν την εκτίμησή τους προς την θέση του Κόμματος για τον σωστό σχεδιασμό της μεταφοράς των προσφύγων από τα νησιά, την εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών για τους πρόσφυγες, σεβασμό των δικαιωμάτων τους στο άσυλο και στη μεταφορά τους τις χώρες προορισμού.











902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου