Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019

Πες μου poudouleveis.gr και ζέστανε τον καναπέ σου



Έπεσα σε μια σελίδα που προτρέπει τους εργαζόμενους να βαθμολογήσουν την εταιρία όπου εργάζονται. Κοινώς να αξιολογήσεις τον εργοδότη σου ανώνυμα. 
“Αλλάξτε -λέει- το χώρο εργασίας σας χωρίς να αλλάξετε δουλειά”. Έτσι θέλουν να καταντήσουν τους εργαζόμενους. Στείρους, απρόσωπους και αποκομμένους από τον αγώνα και τους συναδέλφους τους.

Είμαστε εν μέσω αναβρασμού στα σωματεία και τα συνδικάτα με τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ, να παίρνουν σβάρνα χώρους δουλειάς μιλώντας με τους εργάτες για αυτό το αναπτυξιακό νομοσχέδιο που θέλει να περάσει ο Βρούτσης. Που δεν είναι τίποτα άλλο από το χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης και την κατάργηση ουσιαστικά των σωματείων. Το μεγαλύτερο δηλαδή αποκούμπι των εργαζομένων κόντρα στις ορέξεις των εργοδοτών.

Έχουν προηγηθεί δύο απεργιακές 24ωρες μάχες. Πλοία δεν κούνησαν μαντήλι από το λιμάνι του Πειραιά από τη δυναμική απεργιακή φρουρά των ναυτεργατών. Η Cosco παρέμεινε κλειστή και κανένα εμπορευματοκιβώτιο δε λύθηκε ούτε δέθηκε, παρότι η εργοδοσία έπαιρνε τηλέφωνο με απόκρυψη τους συμβασιούχους, για να πάνε να δουλέψουν. Κι εκεί η απεργιακή φρουρά βάσταξε γερά με αρκετούς αλληλέγγυους που βρεθήκαμε στο ΣΕΜΠΟ.


Στην Cosco που βρέθηκα, μίλησα με κάποιους από τους συμβασιούχους που έφταναν μέχρι τις πύλες για να διαπιστώσουν πως τίποτα δεν περνάει και να φύγουν. Δεν αισθάνθηκα πως είχα να αντιμετωπίσω απεργοσπάστες. Αντιθέτως στις συζητήσεις μαζί τους, τους έλεγα: αφού φτάσατε μέχρι εδώ, γιατί δεν κάνετε δέκα βήματα παραπάνω και να ενωθείτε εδώ με τους συναδέλφους σας για τα κοινά σας αιτήματα; Έβλεπα εργάτες που το σκέφτονταν, φοβισμένους, αλλά που δεν έκαναν το ρημαδοβήμα.

Η επαφή όμως με τους εργάτες αυτούς περικλείει όλη την ουσία και το ζουμί αυτού του πολυνομοσχεδίου-εκτρώματος. Είναι η πεμπτουσία της ανάγκης οι εργάτες να έρχονται σε επαφή μεταξύ τους και να ανταλλάσσουν εμπειρίες και γνώμες. Είναι η πάλη της συνείδησης του εργάτη. Είναι το κλειδί στην απάντηση γιατί τα σωματεία πρέπει να δυναμώσουν και να σφύζουν από ζωή και συμμετοχή.



Το Σάββατο μεταξύ διαβάσματος και χαζολογήματος στα social, πέφτω πάνω σε μια σελίδα που προτρέπει τους εργαζόμενους να βαθμολογήσουν την εταιρία ή όπου τέλος πάντων εργάζονται. Κοινώς να καταδείξουν τα προβλήματά τους μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ώστε λέει να δημιουργήσουν διαφάνεια στην εργασία. Να αξιολογήσεις τον εργοδότη σου ανώνυμα. Αλλάξτε λέει το χώρο εργασίας σας χωρίς να αλλάξετε δουλειά.



Ό,τι δηλαδή προωθεί ο νόμος Βρούτση. Την ηλεκτρονική ψηφοφορία, το ηλεκτρονικό φακέλωμα και τη μη συμμετοχή των εργατών στις συνελεύσεις κι αποφάσεις των σωματείων, ενάντια σε αντεργατικές ρυθμίσεις και νόμους. Όλα με ένα κουμπάκι από τον καναπέ.

Χαρακτηριστικά κάπου σε ένα κείμενο λέει:

«Ο στόχος του κινήματος για εκδημοκρατισμό του χώρου εργασίας είναι να δημιουργήσει ένα πιο ελκυστικό και παραγωγικό περιβάλλον, το οποίο εισάγει μηχανισμούς που ενδυναμώνουν τους ανθρώπους. Έχει στον πυρήνα του τη φιλοσοφία της αυτοδιοίκησης και φιλοδοξεί να δώσει φωνή σε περισσότερα άτομα για το πώς γίνονται τα πράγματα. Η δημοκρατική εργασιακή κουλτούρα περιλαμβάνει ψηφοφορίες, debates και συστήματα έφεσης. Δεν απαιτεί ριζοσπαστικές αλλαγές, αλλά μια δέσμευση εκ των άνω.»

Αυτό το απρόσωπο, το στείρο και αποκομμένο κομμάτι είναι το “πρότυπό” τους. Έτσι θέλουν να καταντήσουν τους εργαζόμενους.

Εννοείται ότι ούτε ψηφιακές πλατφόρμες, ούτε τίποτα δε θα αφήσουμε οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ να αντικαταστήσει το πιο ζωντανό κι ελπιδοφόρο μέσο της εργατικής τάξης: τη δυνατότητα να αποφασίζουμε και να δρούμε με την διαφάνεια που εγγυάται η ταξική πάλη.

Και δε μας αφορά μόνο το τι συμβαίνει στους χώρους δουλειάς και στον κάθε κλάδο. Αλλά όλο το εύρος των θεμάτων που αφορούν τις λαϊκές ανάγκες και τη ζωή γενικότερα.

Αύριο στις 12 το μεσημέρι το ΠΑΜΕ δίνει συνέντευξη τύπου έξω από το Υπουργείο Εργασίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου