Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

Τα κέρδη των ομίλων βάζουν στο στόχαστρο την υγεία και τη ζωή του λαού


Επιτυχημένη η εκδήλωση με θέμα τη ρύπανση και την ενεργειακή φτώχεια

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού οι ΤΟ Δυτικής Θεσσαλονίκης και Βιομηχανίας της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ χτες το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου. Θέμα της ήταν ο «Αγώνας για ζωή χωρίς ρύπανση και ενεργειακή φτώχεια», με κεντρικό ομιλητή τον Μάκη Παπαδόπουλο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
 Την εκδήλωση παρακολούθησε με ενδιαφέρον πλήθος κόσμου, ανάμεσά τους και αγωνιστές που πρωτοστατούν στις κινητοποιήσεις ενάντια στην έντονη δυσοσμία και ρύπανση που προκαλεί η μονάδα των ΕΛΠΕ στο Κορδελιό, μια περιοχή όπου κατοικούν κυρίως εργαζόμενοι και άλλα φτωχά - λαϊκά στρώματα.

Ο Μ. Παπαδόπουλος στην ομιλία του ανέφερε ανάμεσα σε άλλα:

«Δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς την αιτία και τους πραγματικούς ενόχους που βάζουν στο στόχαστρο την υγεία μας και την ίδια τη ζωή μας. Είναι η άρχουσα τάξη, οι μονοπωλιακοί όμιλοι όπως τα ΕΛΠΕ, που απαιτούν να θυσιάσουμε τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας για να αυξήσουν τα κέρδη τους.
Αυτό το γεγονός δεν μπορεί να κρυφτεί με την επιστροφή κάποιων ψίχουλων από τον κλεμμένο ιδρώτα των εργαζομένων, τα οποία επιχειρούν τα ΕΛΠΕ να προβάλουν για να ενισχύσουν το "κοινωνικό τους προφίλ", δωρίζοντας λίγο πετρέλαιο στα τοπικά σχολεία και δίνοντας κάποιες υποτροφίες σε φοιτητές.

Ο Μ. Παπαδόπουλος
Ο Μ. Παπαδόπουλος
Ενοχες είναι η κυβέρνηση της ΝΔ και όλες οι προηγούμενες αστικές κυβερνήσεις, που υπηρετούν τους στόχους του μεγάλου κεφαλαίου. Ενοχοι είναι οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι που συγκαλύπτουν και διαιωνίζουν αυτήν την κατάσταση.
 Κανέναν δεν μπορεί να ξεγελάσει και η υποκριτική ανησυχία του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση, τώρα που βρέθηκε ξανά στην αντιπολίτευση. Από το 2015 χρειάστηκε να φτάσουμε τρεις μήνες πριν από τις ευρωεκλογές το 2019 για να σκεφτεί ο αρμόδιος υφυπουργός ότι πρέπει να δρομολογηθούν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος από τα ΕΛΠΕ.

Μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ για την ανάγκη χαρτογράφησης των βιομηχανικών εγκαταστάσεων που υπάγονται στη Seveso, λες και τον εμπόδισε κάποιος να την υλοποιήσει όταν ήταν κυβέρνηση.

Αναφέρεται στη δυσοσμία και τη ρύπανση της τελευταίας δεκαετίας, την ώρα που δεν πήρε ούτε ένα μέτρο αποτελεσματικής αντιμετώπισης του προβλήματος στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Ενώ ως κυβέρνηση καθήλωσε στην ανυπαρξία τον κρατικό έλεγχο, αναθέτοντας σε 16 επιθεωρητές Περιβάλλοντος να ελέγξουν πανελλαδικά το σύνολο της χώρας, τώρα ζητά από την κυβέρνηση τακτικούς ελέγχους με εξειδικευμένο προσωπικό».

Σημείωσε ακόμη πως «εξίσου προκλητική είναι η απουσία ουσιαστικού ελέγχου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τη στιγμή που ακόμα και η μελέτη του ΑΠΘ, που συγχρηματοδοτήθηκε από τα ΕΛΠΕ, διαπιστώνει την αυξημένη συγκέντρωση τοξικών και καρκινογόνων παραγόντων κινδύνου, όπως το βενζόλιο. Επιμένουμε σε αυτήν τη σημαντική επισήμανση, γιατί η επαγρύπνηση και η διεκδίκηση δεν πρέπει να περιοριστούν στην ενοχλητική δυσοσμία και στην πολύ υψηλή συγκέντρωση μερκαπτάνων που ελκύονται από τη μονάδα αφυδάτωσης λάσπης, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στον οικισμό του Κορδελιού και στην ανοιχτή μονάδα επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων του εργοστασίου.

Ασφαλώς και είναι πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποφασιστικά η εισπνοή δύσοσμων ρύπων από τους κατοίκους. Ομως αυτό δεν πρέπει να κρύψει τον πολύ πιο σοβαρό κίνδυνο του δυνητικά καρκινογόνου βενζολίου, που φαίνεται να αποτελεί το 10% των αρωματικών υδρογονανθράκων που μετρήθηκαν. Με βάση τα στοιχεία, η σχετική περιβαλλοντική επιβάρυνση προσεγγίζει τις οριακές τιμές επαγγελματικής έκθεσης, που έχουν όμως οριστεί για 8ωρη εργασία και όχι συστηματική, συνεχή έκθεση του τοπικού πληθυσμού».

Την ομιλία ακολούθησε συζήτηση, με παρεμβάσεις από την Μαρία Ξενίδου, δημοτική σύμβουλο Κορδελιού - Ευόσμου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και τον Χρήστο Καραχρήστο, ειδικευόμενο γιατρό Πνευμονολογίας στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» και γραμματέα της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης.

Ριζοσπάστης  Τρίτη 26 Νοέμβρη 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου