Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019

«Συνειρμοί» και «λαθροχειρίες»...


«Εβγαλε μάτι» η χτεσινή λαθροχειρία της «Αυγής» και της «Εφημερίδας των Συντακτών», σε σχέση με τη θέση που πήρε το ΚΚΕ για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της συνταγματικής αναθεώρησης, με τις δύο εφημερίδες που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ - κατά διαβολική «σύμπτωση» - να ισχυρίζονται ότι ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ζήτησε η εκλογή του ΠτΔ να γίνεται απευθείας από το λαό και μάλιστα με παράλληλη αύξηση των αρμοδιοτήτων του! Αυτή, φυσικά, ήταν η θέση του ΣΥΡΙΖΑ και η πρότασή του για το πώς θα διασφαλίζεται ο «κοινός τους στόχος» με τη ΝΔ, το πώς δηλαδή η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν θα «διαταράσσει» τους σταθερούς εκλογικούς κύκλους και τη συνέχεια της αντιλαϊκής πολιτικής και καμία σχέση δεν έχει με τη θέση του ΚΚΕ.
 
Θέση που κατ' επανάληψη ανέδειξαν οι βουλευτές του Κόμματος, ο εισηγητής του, όπως και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ξανά στην προχτεσινή του ομιλία, που οι δύο εφημερίδες είπαν να την αναποδογυρίσουν προκλητικά, οπότε και έλεγε το ακριβώς αντίθετο απ' όσα ισχυρίζονται, λέγοντας π.χ. ανάμεσα σε άλλα πως «ο ΣΥΡΙΖΑ λέει εκλογή από το λαό, μια πρόταση που την απέρριψαν ακόμα και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην προτείνουσα, προηγούμενη Βουλή, γιατί εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο, εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας με γενικές εκλογές, είναι δεδομένο ότι αντικειμενικά θα ισχυροποιούσε το ρόλο του. Δηλαδή το ρόλο ενός μονοπρόσωπου θεσμού, ακόμα και με τις περιορισμένες σχετικά αρμοδιότητες που έχει στο πλαίσιο του σημερινού Συντάγματος. Χώρια που, εκ των πραγμάτων, θα άνοιγε και τη συζήτηση για αύξηση αυτών των αρμοδιοτήτων στο μέλλον. (...) Παρόμοια πρόταση είχε παλιότερα και η Νέα Δημοκρατία. Για ποιο λόγο; Γιατί αυτή η πρόταση - που, επαναλαμβάνω, κατά τη γνώμη μας είναι μία αντιδραστική πρόταση, όσο κι αν εμφανίζεται ότι έχει μια δημοκρατικοφάνεια - απηχεί και γενικότερους προβληματισμούς που υπάρχουν. Προβληματισμούς που αφορούν τη μετεξέλιξη του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας σε έναν θεσμό πιο καθοριστικό σε ό,τι αφορά την εξασφάλιση κυβερνητικής, πολιτικής σταθερότητας του συστήματος».
 
Αλλά κι αν ακόμα δεν... παρακολούθησαν την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα, θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να συμβουλευτούν το σχετικό ενημερωτικό σημείωμα που έδωσε στη δημοσιότητα το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, για τη στάση του Κόμματος στα βασικά άρθρα της συνταγματικής αναθεώρησης.

Η «Αυγή», μάλιστα, που συνολικά το ρεπορτάζ της για τη στάση των κομμάτων στη συνταγματική αναθεώρηση και ειδικά σε ό,τι αφορά το ΚΚΕ ήταν «άλλα αντί άλλων», δημοσίευσε και κάτι ακόμη πιο παραπλανητικό. Τι ήταν αυτό; Ενα εσωτερικό άτυπο κείμενο - πλάνο της Επιτροπής Συνταγματικής Αναθεώρησης για την πρακτική διαδικασία της ψηφοφορίας, το οποίο εμφανίζεται από την «Αυγή» ότι αποτυπώνει και τις θέσεις των κομμάτων, ενώ κάτι τέτοιο ισχύει μόνο εν μέρει.
 
Μάλιστα, για το χαρακτήρα αυτού του κειμένου είχε γίνει ειδική συζήτηση στην Επιτροπή, την οποία δεν είναι δυνατόν να μη γνώριζαν οι συντάκτες της «Αυγής». Σημειώνεται χαρακτηριστικά απ' τα Πρακτικά της Επιτροπής Συνταγματικής Αναθεώρησης της Βουλής της 8ης Νοέμβρη 2019:

ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ (Γενικός Αγορητής του ΚΚΕ): Κύριε Πρόεδρε, το πρόβλημα που υπάρχει δεν έχει να κάνει τόσο με τη διαδικασία της ψηφοφορίας. Εχει να κάνει με τον τρόπο που έχει καταρτιστεί το πλάνο... Τι εννοώ; Ορισμένες διατάξεις, που για παράδειγμα εμείς ως κόμμα καλυπτόμαστε από την πρόταση ενός άλλου κόμματος ή επιλέξαμε να μην καταθέσουμε διατύπωση, μας ομαδοποιούν στο «ως έχει», (σ.σ. δηλαδή να μείνει η συγκεκριμένη συνταγματική διάταξη όπως είναι σήμερα) το οποίο όμως δεν είναι πολιτική μας θέση.

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Πρώτα απ' όλα, να σας πω κάτι. Αυτό που κρατάτε στα χέρια σας δεν είναι ψηφοδέλτιο. Για να το ξεκαθαρίσουμε και να μην δημιουργείται σύγχυση. Είναι ένας οδηγός ο οποίος διευκολύνει τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων να παρακολουθούν τη διαδικασία πρακτικά. Από εκεί και μετά, έχω ξεκαθαρίσει δύο πράγματα και τα επαναλαμβάνω, αν δεν έγιναν κατανοητά. Επειδή η ψήφιση γίνεται κατά διάταξη και σε κάθε διάταξη επί της πρότασης που έχει κάνει η κάθε κοινοβουλευτική ομάδα, όταν τοποθετείται ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδος, εάν βλέπει κάποια αστοχία στο κείμενο, έχει τη δυνατότητα με παρέμβασή του εκεί να το επισημαίνει.

Αυτά, λοιπόν, σε σχέση με το τι λέει το ΚΚΕ. Κι επειδή προφανώς μια χαρά καταλαβαίνουν οι συντάκτες των δύο τι λέει και τι δεν λέει το ΚΚΕ, «βγάζει μάτι» η λαθροχειρία των δύο εφημερίδων να διαστρεβλώσουν την πρότασή του, ώστε να δημιουργούνται «συνειρμοί», να κόψουν και να ράψουν τις προτάσεις του Κόμματος στα «μέτρα» των αντιδραστικών προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ που παρουσιάζονται μάλιστα με το μανδύα του «προοδευτισμού». Συμπέρασμα; Η παραπλάνηση και η διαστρέβλωση σε όλο τους το μεγαλείο, στην υπηρεσία των «προοδευτικών» μετώπων που στήνει η νέα σοσιαλδημοκρατία.
 

Τ. Γ.
 
 
Ριζοσπάστης  Τετάρτη 27 Νοέμβρη 2019 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου