Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019

Επικίνδυνα μέτρα



Η δημιουργία φυλακών τύπου Αμυγδαλέζας, η ένταση της καταστολής σε βάρος χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών και οι αθρόες απελάσεις με συνοπτικές διαδικασίες είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του περιβόητου κυβερνητικού σχεδίου που παρουσιάστηκε προχτές.

«Πακέτο» με τα παραπάνω ήρθαν και τα μέτρα για τη δήθεν «ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών», στις περιοχές που θα φιλοξενήσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, για να χρυσώσουν το χάπι της άθλιας κατάστασης που βιώνουν, μαζί με τους πρόσφυγες, τα λαϊκά στρώματα στα νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Τα συγκεκριμένα μέτρα είναι η συνέχεια όσων έχουν αποφασιστεί από τον περασμένο Σεπτέμβρη στο ΚΥΣΕΑ και προέβλεπαν ανάμεσα σε άλλα: Ενίσχυση του ρόλου του ΝΑΤΟ και της FRONTEX, με την εμπλοκή μάλιστα των Ειδικών Δυνάμεων για την αποτροπή της εισόδου των ξεριζωμένων. Δραστικό περιορισμό στο δικαίωμα παροχής ασύλου με ταυτόχρονη ένταση των επαναπροωθήσεων και απελάσεων, κάτι που έγινε με νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα.


Ολα αυτά αποτελούν πιστή εφαρμογή της στρατηγικής της ΕΕ για τους πρόσφυγες και μετανάστες, που με συνέπεια υπηρέτησαν και υπηρετούν οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα.

Στον πυρήνα της αντιδραστικής πολιτικής τους βρίσκεται η απαράδεκτη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, με βάση την οποία οι επαναπροωθήσεις θα γίνονται μόνο από τα ελληνικά νησιά και τα hot spots (με εξαίρεση τους λεγόμενους «ευάλωτους»), εξ ου και ο εγκλωβισμός τους εκεί.

Αλλά και ο Κανονισμός του Δουβλίνου και το αντίστοιχο ευρωενωσιακό πλαίσιο ασύλου, που θεωρεί τις χώρες «πρώτης γραμμής» (σαν την Ελλάδα) ως αυτόματα υπεύθυνες για τους αιτούντες άσυλο, απαγορεύοντας τις λεγόμενες «δευτερογενείς μετακινήσεις», δηλαδή να μεταβούν οι πρόσφυγες και μετανάστες στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη.

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, τα απαράδεκτα μέτρα της κυβέρνησης διαπνέονται από την αντιδραστική λογική ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι απειλή για την «εσωτερική ασφάλεια» της ΕΕ. Γι' αυτό δυναμώνει η καταστολή σε θάλασσα και στεριά, γι' αυτό διαμορφώνονται χώροι - φυλακές για τους κατατρεγμένους και αποκλείεται κάθε προοπτική να μετακινηθούν στις χώρες για τις οποίες ξεκίνησαν.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση συνιστούν απάνθρωπη διαχείριση του αίσχους που προκαλεί η Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και δεν πρόκειται να ανακουφίσουν ούτε τους κατοίκους στις περιοχές που σηκώνουν το βάρος της προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Αντίθετα, είναι μέτρα που καλλιεργούν και τροφοδοτούν το ρατσισμό και τις ξενοφοβικές αντιδράσεις.

Τα προβλήματα για τους κατοίκους θα οξυνθούν από τη λειτουργία των τεράστιων στρατοπέδων συγκέντρωσης, πολύ περισσότερο που στον ορίζοντα δεν προβλέπεται εκτόνωση των ροών, αφού οι επεμβάσεις, οι εντάσεις και οι πόλεμοι συνεχίζονται στην περιοχή, με εμπλοκή και της Ελλάδας στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό και στους ανταγωνισμούς.

Η αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για το αν οι Μόριες είναι καλύτερες από τις Αμυγδαλέζες, δεν πρέπει να αποπροσανατολίσει το λαό. Ο ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε και υλοποίησε ως κυβέρνηση τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, πριν παραδώσει τη σκυτάλη στη ΝΔ για το περαιτέρω. Είναι και οι δυο πιστά προσηλωμένοι στις κατευθύνσεις και τις συνθήκες της ΕΕ για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, στην αντιλαϊκή πολιτική που τσακίζει Ελληνες και ξένους.

Τα μέτρα της κυβέρνησης και η πολιτική που τα επιβάλλει πρέπει να απαντηθούν από το λαό με δυνάμωμα της αλληλεγγύης και του αγώνα για να κλείσουν όλα τα hot spots και να μη δημιουργηθεί κανένα κέντρο - στρατόπεδο συγκέντρωσης, να μεταφέρονται οι αιτούντες άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα σε δημόσιους, ανοιχτούς και κατάλληλους χώρους φιλοξενίας, να επισπευσθούν οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου, να εξασφαλιστούν η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και η εκπαίδευση των προσφυγόπουλων κ.ά.

Να δυναμώσει τώρα η πάλη για την κατάργηση της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας και ενάντια στον Κανονισμό του Δουβλίνου, όπως απαιτούν σωματεία και φορείς, εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους κατατρεγμένους.

Αναδημοσίευση από τη στήλη «Η Άποψή μας» από τον «Ριζοσπάστη», Παρασκευή 22 Νοέμβρη 2019

 902.gr

2 σχόλια:

  1. Θεωρώ και εκ των πραγμάτων εδώ και χρόνια φαίνεται το ότι σας σούταραν ένα "άλυτο" πρόβλημα σας όρισαν τα εργαλεία "λύσεις" του δύο (2) μόνον (πρόσθεση και διαίρεση) και ΕΣΕΙΣ ΟΛΟΙ (ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ/ΔΕΞΙΟΙ/ΠΡΑΣΙΝΟΙ/ΜΠΛΕ/ΜΩΒ/ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ...) προσπαθείτε μέσα στην ΣΚΟΤΟΔΙΝΗ Σας να λύσεται τα άλυτα!

    Για την βοήθεια Σας: Τόσο το θέμα των Μνημονίων για 99 χρόνια όσο και το Μεταναστατευτικό/Προσφυγικό/Λαθρομεταναστευτικό... ΕΧΟΥΝ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΠΑΡΑΝΟΜΑΣΤΗ!!!

    Αλλά σε Αποικία ζούμε το περιμένουμε να δούμε ... το ψέμα στην εξουσία και ο Ελληνικός Λαός παίρνει Φύλλο Πορείας της Μοντέρνας Μεσαιωνικής Δουλείας!!!



    ΥΓ. ΌΣΟΙ ΛΈΓΟΥΝ (ΚΑΙ ΤΟ ΛΕΝΕ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ) ΌΤΙ ΦΎΓΑΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΛΕΝΕ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΨΕΜΑΤΑ. ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΕΧΟΥΝ ΙΣΧΥΕΙ ΑΠΟ ΤΟ 2010 plus 99 ΧΡΟΝΙΑ = 2109.... ΩΣ αρχή και ίδωμεν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θεωρώ και εκ των πραγμάτων εδώ και χρόνια φαίνεται το ότι σας σούταραν ένα "άλυτο" πρόβλημα σας όρισαν τα εργαλεία "λύσεις" δύο (2) μόνον (πρόσθεση και διαίρεση) και ΕΣΕΙΣ ΟΛΟΙ (ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ/ΔΕΞΙΟΙ/ΠΡΑΣΙΝΟΙ/ΜΠΛΕ/ΜΩΒ/ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ...) προσπαθείτε μέσα στην ΣΚΟΤΟΔΙΝΗ Σας να λύσεται τα άλυτα!

    Για την βοήθεια Σας: Τόσο το θέμα των Μνημονίων για 99 χρόνια όσο και το Μεταναστατευτικό/Προσφυγικό/Λαθρομεταναστευτικό... ΕΧΟΥΝ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΠΑΡΑΝΟΜΑΣΤΗ!!!

    Αλλά σε Αποικία ζούμε τί περιμένουμε να δούμε;; ... το ψέμα στην εξουσία και ο Ελληνικός Λαός παίρνει Φύλλο Πορείας της Μοντέρνας Μεσαιωνικής Δουλείας!!!



    ΥΓ. ΌΣΟΙ ΛΈΓΟΥΝ (ΚΑΙ ΤΟ ΛΕΝΕ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ) ΌΤΙ ΦΎΓΑΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΛΕΝΕ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΨΕΜΑΤΑ. ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΕΧΟΥΝ ΙΣΧΥΕΙ ΑΠΟ ΤΟ 2010 plus 99 ΧΡΟΝΙΑ = 2109.... ΩΣ αρχή και ίδωμεν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή