Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020

Αναποδογύρισμα


«Κινήσεις αποκλιμάκωσης και εκτόνωσης»... Ετσι παρουσιάζουν τα αστικά επιτελεία στην Ελλάδα το διάγγελμα Τραμπ για τα ιρανικά αντίποινα σε αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ. Επιμένοντας στη λογική του επικίνδυνου εφησυχασμού και της αθώωσης του βρώμικου ρόλου των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, κάνουν πως δεν βλέπουν τα στοιχεία πολεμικού ανακοινωθέντος που περιέχει το διάγγελμα και την επακόλουθη «ετοιμότητα» του ΝΑΤΟ να εμπλακεί ενεργότερα στην περιοχή, πέρα από τις στρατιωτικές δυνάμεις που διατηρούν χώρες - μέλη του σε διάφορες βάσεις και «αποστολές» περιμετρικά του Ιράν. Η αλήθεια είναι ότι η δολοφονία του Ιρανού αξιωματούχου ήταν μια καλά μελετημένη πράξη κλιμάκωσης, με πολλαπλές στοχεύσεις από την πλευρά των ΗΠΑ. Κάθε τέτοιο πολεμικό επεισόδιο σωρεύει ακόμα περισσότερη ένταση σε μια περιοχή που θυμίζει ούτως ή άλλως μπαρουταποθήκη και βρίσκεται στο επίκεντρο οξυμένων και σύνθετων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Οι αναλύσεις επομένως περί «εκτόνωσης» και ο εξωραϊσμός των ΑμερικανοΝΑΤΟικών συνιστούν πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας, που πάει χέρι χέρι με την παρουσίαση της ελληνικής εμπλοκής ως συμβολής τάχα στην αποκατάσταση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Οι μαζικές κινητοποιήσεις στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στις άλλες πόλεις, το κάλεσμα ξεσηκωμού που απευθύνουν σωματεία και άλλοι φορείς του κινήματος ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια που είναι σε εξέλιξη, μπορούν να δώσουν απάντηση σε αυτό το κλίμα. Να μην περάσει ο εφησυχασμός, που διευκολύνει αυτά τα σχέδια και εκθέτει το λαό σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο.

Τι άλλο;
 
Μιλώντας στην εκδήλωση του «Atlantic Council» στην Ουάσιγκτον για την κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ - Ιράν, ο Κυρ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι «στεκόμαστε στο πλευρό των συμμάχων μας σε δύσκολες περιόδους» και ότι κατανοεί «πως η συγκεκριμένη απόφαση (σ.σ. της δολοφονίας του Ιρανού αξιωματούχου) ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ». Πρόσθεσε ότι «είχαμε - και ακόμα έχουμε - πολύ στενούς δεσμούς με τον αραβικό κόσμο και θεωρούμε τους εαυτούς μας τίμιους παίκτες στην περιοχή, αλλά δεν ξεχνάμε ποιοι είναι οι σύμμαχοί μας και πού ανήκουμε γεωπολιτικά»! Λίγο αργότερα, στον Λευκό Οίκο, επανέλαβε για το ίδιο θέμα ότι «οι ΗΠΑ μπορούν πάντα να βασίζονται στην Ελλάδα, έναν αξιόπιστο και σταθερό σύμμαχο στην περιοχή μας». Ως κερασάκι στην τούρτα, ήρθε η προχτεσινή ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, με την οποία «καταδικάζει τις επιθέσεις (του Ιράν) εναντίον στρατιωτικών βάσεων στο Ιράκ, οι οποίες φιλοξενούν δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού για την καταπολέμηση του "Ισλαμικού Κράτους", στον οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα», δίνοντας πλήρη κάλυψη στη δολοφονική πολιτική των ΗΠΑ. Τι άλλο χρειάζεται άραγε για να αποδείξει η κυβέρνηση ότι αποτελεί στήριγμα της αμερικανοΝΑΤΟικής πολιτικής στην περιοχή, διαθέσιμη για οποιαδήποτε αποστολή στο πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, στην οποία άλλωστε, με την υπογραφή και του ΣΥΡΙΖΑ, έχει παραχωρήσει τη μισή σχεδόν χώρα ως πολεμικό ορμητήριο, βυθίζοντας το λαό στη δίνη μεγάλων κινδύνων;

Παρεξήγηση
 
«Η πιο μεγάλη ώρα για να κάνεις το βήμα της κάνναβης είναι τώρα»... Με αυτόν τον προκλητικό τίτλο διαφημίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την έκθεση «Athens Cannabis Expo 2020», αναπαράγοντας τη διαφημιστική καμπάνια της διοργάνωσης, που θέλει να ξελασπώσει το «πιο παρεξηγημένο φυτό». Γιατί, όμως, «καίγονται» τόσο πολύ να λύσουν την «παρεξήγηση»; Οπως εξηγούν οι διοργανωτές, επειδή η κάνναβη «κάνει καλό στην οικονομία», στο πλαίσιο της «παραγωγικής ανασυγκρότησης» που αποτελεί μία «από τις μεγαλύτερες προκλήσεις». Διαφημίζουν μάλιστα τις 25 εταιρείες που έχουν «πάρει άδειες εγκατάστασης μονάδων επεξεργασίας» φαρμακευτικής κάνναβης, τις «επενδύσεις 359.100.468 ευρώ», που «είναι μόνο η αρχή», τις προοπτικές κερδοφορίας για τους επίδοξους επενδυτές, αφού «στην Ευρώπη η αγορά της βιομηχανικής κάνναβης αναμένεται να φτάσει τα 180 εκατ. ευρώ έως το 2028 και της φαρμακευτικής τα 55,2 δισ. ευρώ, ενώ ο παγκόσμιος κύκλος των business της κάνναβης αναμένεται να ξεπεράσει τα 145 δισ. δολάρια μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια». Η προβολή των οικονομικών «ωφελημάτων» από την κάνναβη πάει χέρι χέρι με τον εξωραϊσμό της ως ναρκωτικού και την καλλιέργεια μιας ναρκωκουλτούρας επικίνδυνης για το λαό, ιδιαίτερα για τους νέους. Η «λογική» που πλασάρουν είναι ότι πρόκειται για ένα «ακίνδυνο» φυτό, που προσφέρει κέρδη, ανάπτυξη, ανακούφιση από τον πόνο, θεραπεία, γιατί όχι και ψυχαγωγία, όπως γίνεται σε χώρες του εξωτερικού, όπου η καλλιέργεια και η χρήση έχουν νομιμοποιηθεί, με επώδυνες συνέπειες, τις οποίες όμως αποσιωπούν ή διαστρεβλώνουν. Η προπαγάνδα τους πρέπει να βρει τοίχο από τη νεολαία. Το βήμα πρέπει να γίνει στον αγώνα για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι προς την αποθέωση της ναρκω-υποταγής, όπου πρωτοστατεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Θρίλερ
 
Τη δική της ...αγωνία έζησε η Ελληνική Λύση του Βελόπουλου για τη συνάντηση Μητσοτάκη - Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Αρχικά, στάθηκε στο γεγονός ότι δεν θα δινόταν κοινή συνέντευξη Τύπου και ότι οι συνομιλίες θα γίνονταν κεκλεισμένων των θυρών, εκφράζοντας την ελπίδα «όλα αυτά να γίνονται για το καλό του τόπου» και «να μην οδηγήσουν στο συμπέρασμα ότι είναι "άνθρακες ο θησαυρός", όχι για τη ΝΔ, αλλά για την Ελλάδα μας!». Αλλά και μετά τη συνάντηση, το κόμμα του Βελόπουλου δήλωσε απογοητευμένο επειδή «δυστυχώς, λόγω Ιράν αποδείχτηκε ότι "άνθρακες ο θησαυρός", όχι για την κυβέρνηση, αλλά κυρίως για την Ελλάδα!», καθώς «φάνηκε ξεκάθαρα παρά τα ευχολόγια (...) ότι η Ελλάδα δεν είναι προτεραιότητα για τις ΗΠΑ». Με άλλα λόγια, το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Αμερική αποδείχτηκε τριήμερο - θρίλερ για την Ελληνική Λύση, από την αγωνία της για το αποτέλεσμα της συνάντησης και για το αν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θα αναγνωρίσει τη χώρα μας ως «προτεραιότητα» στο σχεδιασμό τους. Για το ...καλό της Ελλάδας, βέβαια, όπως το αντιλαμβάνονται η Ελληνική Λύση και όλα τα άλλα αστικά κόμματα.






Ριζοσπάστης    Σάββατο 11 Γενάρη 2020 - Κυριακή 12 Γενάρη 2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου