Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020

«Όχι στις βάσεις και τα πυρηνικά. Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών» (VIDEO - ΦΩΤΟ)





Με κεντρικό σύνθημα - αίτημα: «Όχι στις βάσεις και στα πυρηνικά. Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», πραγματοποιήθηκε μαζικό και μαχητικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, το πρωί του Σαββάτου, μετά από κάλεσμα της ΕΔΥΕΘ, του ΠΑΜΕ και της ΟΓΕ.

Το συλλαλητήριο ξεκίνησε με συγκέντρωση που έγινε στο Άγαλμα Βενιζέλου, στο οποίο μίλησε ο Νίκος Ζώκας, πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ (διαβάστε παρακάτω απόσπασμα και δείτε εδώ βίντεο). 

Αμέσως μετά ξεκίνησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με τους διαδηλωτές, φθάνοντας έξω από το Αμερικανικό Προξενείο, να βροντοφωνάζουν τα συνθήματα: «Θεσσαλονίκη, λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών», «Να κλείσουν οι βάσεις, καμιά συμμετοχή, στον πόλεμο του ΝΑΤΟ, καμία εμπλοκή» και «Όχι στην επέμβαση σε Ιράν - Συρία, καμιά συμμετοχή στου ΝΑΤΟ τα σφαγεία».

Συμβολικά εν μέσω συνθημάτων, οι διαδηλωτές έκαψαν την αμερικάνικη σημαία με τον Μπάμπη Βέλλη, γραμματέα της ΕΔΥΕΘ να σημειώνει ότι, «εδώ κάψαμε  το μισητό σύμβολο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού». (Δείτε πάνω στιγμιότυπα στο κεντρικό video).

Ακολούθως, η πορεία συνεχίστηκε, καταλήγοντας στο κέντρο της πόλης, όπου και ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο.


Στο συλλαλητήριο συμμετείχε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με τον Λεωνίδα Στολτίδη, βουλευτή του Κόμματος σε δηλώσεις του να καλεί «σε άμεσο ξεσηκωμό για την ακύρωση αυτών των σχεδίων».  (Δείτε εδώ το video).

Για τη σημασία του σημερινού συλλαλητηρίου αναφέρθηκαν σε δηλώσεις τους, εκ μέρους του ΠΑΜΕ ο Γιάννης Κουρμούλης και εκ μέρους της ΟΓΕ, η Γεωργία Τριανταφύλλου.

Νωρίτερα, μιλώντας στη συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου, ο Ν. Ζώκας τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Όλοι εμείς, αλλά και πολλοί άλλοι, που δεν έχουν βγει ακόμη στο δρόμο του αγώνα, ζητάμε:

  • Να ακυρωθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις και να μην επικυρωθεί από τη Βουλή.

  • Να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας και όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις στην Ελλάδα.

  • Καμία συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολές στο εξωτερικό.

  • Καμία εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.

  • Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Φίλοι και συναγωνιστές,

Η υπογραφή της συμφωνίας με τις ΗΠΑ δεν σημαίνει ότι ο αγώνας μας χάθηκε. Συνεχίζουμε! Προειδοποιούμε την κυβέρνηση και όλους αυτούς, που στηρίζουν την πολιτική της ελληνικής άρχουσας τάξης, ότι θα μας βρίσκουν μπροστά τους. Να είναι σίγουροι, ότι αύριο θα είμαστε πολλοί περισσότεροι. Καλούμε τους πάντες, την ημέρα ψήφισης της Συμφωνίας, όλες και όλοι μαζικά στους δρόμους». (Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την ομιλία του Ν. Ζώκα).


Ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν σήμερα σε Πάτρα,  Καρδίτσα, Χανιά και χθες στην Αθήνα.









Η ομιλία του Ν. Ζώκα στην συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου
 

Ο Νίκος Ζώκας στο βήμα της συγκέντρωση 
 
Ο Νίκος Ζώκας στο βήμα της συγκέντρωση 
 
Μιλώντας στη συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου, ο Νίκος Ζώκας, πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ, ανάφερε τα εξής:

«Εργαζόμενες - Εργαζόμενοι, Συνταξιούχοι,
Νέες και Νέοι,

Εκ μέρους της ΕΔΥΕΘ, του ΠΑΜΕ και των Συλλόγων και Ομάδων Γυναικών, μελών της ΟΓΕ στη Θεσσαλονίκη, χαιρετίζουμε όλες και όλους που ανταποκριθήκατε και συμμετέχετε στο σημερινό συλλαλητήριο με το σύνθημα:

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ

ΟΥΤΕ ΓΗ - ΟΥΤΕ ΝΕΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

Χρειάζεται πολλοί περισσότεροι σήμερα να βγούμε στο δρόμο του αγώνα.

Γιατί τα τύμπανα του πολέμου ηχούν ολοένα και πιο δυνατά στην περιοχή μας. Ο αποκρουστικός χτύπος τους μετράει νέα και νέα δεινά για τους λαούς! 

Νέες επεμβάσεις, νέους πολέμους, νέες καταστροφές και θάνατο, νέες συμφορές και προσφυγιά!

Χρειάζεται, γιατί ο λαός και η νεολαία μας, οι λαοί όλης της περιοχής μπορούν να βάλουν τη δική τους σφραγίδα, να αλλάξουν το ρου των εξελίξεων με τον κοινό τους αγώνα. Βαθαίνοντας τις σχέσεις αλληλεγγύης και κοινής δράσης, οργανώνοντας την πάλη σε κάθε χώρα ενάντια σ' αυτό το σάπιο σύστημα, που γεννά την εκμετάλλευση και τον πόλεμο.

Ενάντια στην πολιτική που δένει "χειροπόδαρα" την πατρίδα μας στα βρώμικα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ЕЕ για τα συμφέροντα μιας χούφτας εκμεταλλευτών. 
Ενάντια στη βάρβαρη επίθεση των πλουτοκρατών, της κυβέρνησης και των κομμάτων που τους υπηρετούν. Ο αγώνας ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους συνδυάζεται με τον αγώνα ενάντια στην περιστολή και την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων, των συνδικαλιστικών και λαϊκών ελευθεριών. Ενάντια στους νόμους που τσακίζουν τη συνδικαλιστική δράση και βάζουν στο γύψο τα εργατικά σωματεία, τις λαϊκές διαδηλώσεις. Ενάντια στη βίαιη αντιμετώπιση των αγώνων του λαού και της νεολαίας.

Η κλιμάκωση της επιθετικότητας των ΗΠΑ ενάντια στο Ιράν, η δολοφονία αξιωματούχων του Ιράν, του Ιράκ και ενός Ιρανού στρατηγού, αυξάνουν επικίνδυνα την ένταση. Οι πόλεμοι στη Συρία, στην Υεμένη και τη Λιβύη, η επιθετικότητα της Τουρκίας απέναντι στους γείτονές της, η έκρυθμη κατάσταση στο Ιράκ, έχουν δημιουργήσει ένα πύρινο κουβάρι που απειλεί να κατακάψει λαούς και χώρες ολόκληρες.

Σαν τους γύπες έχουν πέσει τα υπερεθνικά μονοπώλια, τα μεγάλα ιμπεριαλιστικά κράτη και οι εγκληματικές τους ενώσεις πάνω στους λαούς της περιοχής. Για να κλέψουν τον πλούτο που δεν τους ανήκει, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Για να αρπάξουν τα μερίδια των αγορών. Για να χαράξουν και να επαναχαράξουν τους δρόμους μεταφοράς τους από στεριά και θάλασσα. Κάθε νέα τους επένδυση συνοδεύεται και από ένταση της στρατιωτικής τους παρουσίας. Νέες βάσεις, νέοι στόλοι, αεροπορικές και χερσαίες δυνάμεις. Ο φυσικός πλούτος των λαών από ευλογία της φύσης γίνεται συμφορά και κατάρα, πηγή δυνών.

Οι ιμπεριαλιστές συνενώνονται, δημιουργούν άξονες και αντιάξονες, αλλάζουν στρατόπεδα και συμμαχίες. Μαίνονται οι οικονομικοί πόλεμοι ανάμεσα στις κυρίαρχες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Είναι μαζί όταν κλέβουν και τσακίζουν τους λαούς. Σφάζονται και τρώγονται σαν τα όρνια, όταν μοιράζονται τη λεία.

Γνωρίζουν καλά ότι οι αντιθέσεις τους είναι αγεφύρωτες. Είναι μεγάλα τα προβλήματα της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας. Είναι αδύναμοι να τα λύσουν. Τα θησαυροφυλάκιά τους ξεχειλίζουν από τον κλεμμένο πλούτο των λαών, δυσκολεύονται όμως να επενδύσουν ξανά τα κεφάλαιά τους, για να έχουν νέα κερδοφορία.

Γνωρίζουν ότι μια νέα -ίσως ακόμη πιο ισχυρή- οικονομική κρίση είναι αναπόφευκτη, είναι νομοτέλεια στο σύστημά τους. Φοβούνται, γιατί οι λαοί, οι εργαζόμενοι αντιδρούν. Αύριο ακόμη πιο μαζικά, ακόμη πιο οργανωμένα. Γι' αυτό και προετοιμάζονται, παίρνουν τα μέτρα τους.

Γνωρίζει καλά το κεφάλαιο και οι πολιτικοί του υπηρέτες, ότι η πολιτική του γεννά τη λαϊκή αγανάκτηση και αντίδραση. Γνωρίζουν καλά, ότι ο σάπιος κόσμος τους, που τρέφεται από την εκμετάλλευση των λαών, από τις σάρκες και το αίμα των εργαζόμενων, έχει φάει προ πολλού τα ψωμιά του. Δεν μπορεί να προσφέρει τίποτε καλό στον άνθρωπο. Δεν χωράει μερεμέτια, δεν μπορούν να το φτιασιδώσουν. Το μόνο που χρειάζεται είναι η ανατροπή του!

Διανύουμε μια περίοδο εξαιρετικά επικίνδυνη για το λαό μας, για τους λαούς όλης της περιοχής. Δυναμώνει η επιθετικότητα των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, οξύνονται οι ανταγωνισμοί τους με τη Ρωσία και την Κίνα, με την εμπλοκή και δεκάδων άλλων κρατών. Στον απόηχο των αμερικανικών απειλών, ότι θα απαντήσουν σε ενδεχόμενο χτύπημα του Ιράν, πληθαίνουν οι αναφορές για το ρόλο που θα κληθεί να παίξει η Ελλάδα και ιδιαίτερα η βάση της Σούδας, σε περίπτωση που κλιμακωθεί και γενικευτεί η στρατιωτική αντιπαράθεση.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, που στα χνάρια όλων των προηγούμενων και ειδικά αυτής του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει και βαθαίνει την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Χαρακτηριστική για τις προθέσεις της, η δήλωση του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη στην πρόσφατη συνάντησή του με τον πρόεδρο Τραμπ. Τον διαβεβαίωσε ρητά πως η Ελλάδα αποτελεί έναν "αξιόπιστο και προβλέψιμο εταίρο", ότι θα στηρίξει ακόμη πιο αποφασιστικά τα επικίνδυνα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή. Σχέδια που προβλέπουν νέο λουτρό αίματος για τους λαούς του Ιράν και του Ιράκ, όπως στο αίμα βάψανε τους λαούς της Γιουγκοσλαβίας, του Αφγανιστάν, της Λιβύης, της Συρίας, ασταμάτητα 70 χρόνια τώρα το λαό της Παλαιστίνης.

Η χώρα μας βρίσκεται ήδη στο πλαίσιο αυτών των επικίνδυνων εξελίξεων!

Η συστράτευση με τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ γίνεται για τα συμφέροντα της αστικής τάξης της χώρας και την πολυδιαφημιζόμενη "γεωστρατηγική της αναβάθμιση". Δεν έχει καμία σχέση με τα συμφέροντα και το ειρηνικό μέλλον των εργαζόμενων, του λαού και της νεολαίας μας.

Δεν εξασφαλίζει σε καμία περίπτωση την ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας!

Η επιθετικότητα του τουρκικού κράτους στο πλαίσιο των ανταγωνισμών μεταξύ των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας, απειλούν να εμπλέξουν τους δύο λαούς σε μία αιματηρή αντιπαράθεση, από την οποία κερδισμένες θα είναι μόνο οι κυρίαρχες δυνάμεις στις χώρες αυτές και οι μεγάλοι "προστάτες" μας. Οι λαοί θα πληρώσουν βαρύ φόρο για τα άνομα συμφέροντα των ξένων και ντόπιων μονοπωλιακών ομίλων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, δένουν "χειροπόδαρα" το λαό μας με τη νέα Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για την παραμονή και επέκταση των βάσεων! 

Η χώρα όλη μετατρέπεται σε βάση για τις αμερικανοΝΑΤΟικές επεμβάσεις από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι τη Βόρεια Αφρική. Δεν υπάρχει αμφιβολία για το ρόλο που θα κληθεί να παίξει η Ελλάδα σε περίπτωση κλιμάκωσης και γενίκευσης της στρατιωτικής αντιπαράθεσης. Το Ιράν έχει ήδη προειδοποιήσει, ότι αν απειληθεί η ακεραιότητά του, θα απαντήσει με χτυπήματα σε στόχους που εκτείνονται μέχρι και τους Ευρωπαίους συμμάχους των Αμερικανών. Παρόμοια προειδοποίηση έχει κάνει και η Ρωσία.

Η χώρα μας έχει γίνει πολεμικό ορμητήριο ενάντια σε άλλους λαούς.
Γίνεται μαγνήτης επιθέσεων σε περίπτωση γενικευμένης σύγκρουσης.
Χθες ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, σήμερα και πάλι η ΝΔ, βαθαίνουν την οικονομική, εμπορική, πολιτική και στρατιωτική συνεργασία με το κράτος-δολοφόνο, με το Ισραήλ. Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις συνεκπαιδεύονται εδώ και χρόνια με την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία για επιδρομές σε βάρος του Ιράν.

Παρουσιάζουν το βάθεμα των σχέσεων με το Ισραήλ και τα διάφορα άλλα "τριμερή σχήματα" κάτω από την ομπρέλα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, ως δήθεν "ασπίδα" στην τουρκική επιθετικότητα και ως "εγγύηση" για την ειρήνη και τη σταθερότητα. Η πραγματικότητα, ωστόσο, τους διαψεύδει οικτρά. Κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα του ευρωατλαντισμού εφησυχάζουν επικίνδυνα το λαό, ότι η Ελλάδα είναι δήθεν "ουδέτερος" παρατηρητής και "παράγοντας σταθερότητας". Ρίχνουν στάχτη στα μάτια του για τους κινδύνους που παραμονεύουν.

Τα ερωτήματα όμως επιμένουν! 

Πολύ περισσότερο μάλιστα μετά το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και τη δημόσια, εκκωφαντική σιωπή του αμερικανού προέδρου.

Ποιος φουσκώνει τα πανιά της τουρκικής επιθετικότητας, την αμφισβήτηση συνόρων και κυριαρχικών δικαιωμάτων στην περιοχή, ποιος προωθεί τις λεγόμενες ευρωατλαντικές "διευθετήσεις", τα επικίνδυνα σχέδια συνδιαχείρισης σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο;
Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη!

Τα συγχαρητήρια των Αμερικανών στις ελληνικές κυβερνήσεις για τους "ανοιχτούς διαύλους" με τη γειτονική χώρα, για την "κοινή αντίληψη" για την παραμονή της Τουρκίας στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο, αποκαλύπτουν τα παραμύθια της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων του αστικού τόξου, πως δήθεν τα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ θα αποτελέσουν "ασπίδα" απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα.

Συναγωνιστές και φίλοι,

Με τη νέα Ελληνοαμερικανική Συμφωνία μεγαλώνει το δίκτυο των ξένων βάσεων και στρατηγείων. Η κυβέρνηση της ΝΔ -εκτός από τη βάση της Σούδας- συμπεριέλαβε στη Συμφωνία και όλες τις βάσεις που δημιούργησε πριν ο ΣΥΡΙΖΑ: Τη βάση των drones της Λάρισας, τη βάση ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο, τη βάση συγκέντρωσης αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Δεν ξεχνάμε όμως και το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο στο πρώην 3ο Σώμα Στρατού της πόλης μας, το οποίο αναβαθμίστηκε ως αρχηγείο χημικού και ηλεκτρονικού πολέμου και στο οποίο προβλέπεται η δυνατότητα αποθήκευσης όπλων μαζικής καταστροφής - χημικών, βιολογικών και πυρηνικών.

Όπως δεν ξεχνάμε και τις προετοιμασίες, που ξεκίνησαν επί ΣΥΡΙΖΑ στον Άραξο, για την αποθήκευση πυρηνικών όπλων.

Αυτές οι εξελίξεις θα πρέπει να σημάνουν συναγερμό για το λαό μας. Πρέπει να βρισκόμαστε σε αγωνιστική επαγρύπνηση και να πούμε ένα βροντερό ΟΧΙ στα πυρηνικά.

Καλούμε πλατιά στους εργαζόμενους και τους φορείς τους σε συσπείρωση και συστράτευση. Σε όλα αυτά τα πολύ επικίνδυνα για το λαό και τη νεολαία μας σχέδια, ο κάθε φορέας, ο κάθε εργαζόμενος, ο κάθε τίμιος άνθρωπος καλής θέλησης, όλοι εμείς που δεν θέλουμε τα παιδιά του λαού να θυσιαστούν για ξένα και άνομα συμφέροντα, πρέπει να αντιδράσουμε μαζικά, δυναμικά και οργανωμένα.

Όλοι εμείς, αλλά και πολλοί άλλοι, που δεν έχουν βγει ακόμη στο δρόμο του αγώνα, ζητάμε:

  • Να ακυρωθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις και να μην επικυρωθεί από τη Βουλή.

  • Να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας και όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις στην Ελλάδα.

  • Καμία συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολές στο εξωτερικό.

  • Καμία εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.

  • Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Φίλοι και συναγωνιστές,

Η υπογραφή της Συμφωνίας με τις ΗΠΑ δεν σημαίνει ότι ο αγώνας μας χάθηκε. Συνεχίζουμε! Προειδοποιούμε την κυβέρνηση και όλους αυτούς, που στηρίζουν την πολιτική της ελληνικής άρχουσας τάξης, ότι θα μας βρίσκουν μπροστά τους. Να είναι σίγουροι, ότι αύριο θα είμαστε πολλοί περισσότεροι.

Καλούμε τους πάντες, την ημέρα ψήφισης της Συμφωνίας, όλες και όλοι μαζικά στους δρόμους, να ακουστεί ένα μυριόστομο:

ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΤΑΓΗ,
ΜΟΝΗ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΛΑΟΙ!

Εμπρός!

  • Αγώνας για να γίνει ο λαός μας αφέντης και νοικοκύρης στον τόπο του!

  • Αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τους πολέμους που γεννά!

  • Αγώνας για ειρήνη, με κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα όλων των ανθρώπων!».

    902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου