Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020

Μαύρη σελίδα για το συνδικαλιστικό κίνημα το «συνέδριο» υπό την εποπτεία πρωθυπουργού - αστυνομίας


Καταγγελία της ΔΑΣ για τις μεθοδεύσεις της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ


Τα σχέδιά της για «συνέδριο» - παρωδία υπό την εποπτεία της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού, του εισαγγελέα και ασφαλώς της αστυνομίας, επικύρωσε η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, γράφοντας μαύρες σελίδες στην ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος.

«Για ακόμα μια φορά η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ (Παναγόπουλος - Κιουτσούκης - Βασιλόπουλος - Καραγεωργόπουλος) επιβεβαίωσε το εργοδοτικό - κυβερνητικό της πρόσωπο και το χαρακτηρισμό που δικαίως της έχουν αποδώσει οι εργαζόμενοι, ως συνδικαλιστικής μαφίας», σχολιάζει για τη χτεσινή συνεδρίαση η ΔΑΣ.

Οπως εξηγεί, στη συνεδρίαση αυτή «έριξαν και το τελευταίο "φύλλο συκής" και παρουσίασαν την απόφαση που πάρθηκε, κατά τα λεγόμενά τους στα γραφεία του ΣΕΒ και στο πρωθυπουργικό γραφείο, για να επιβληθεί μία κατάπτυστη διαδικασία για την ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος της πατρίδας μας».


Ως τόπος διεξαγωγής του «συνεδρίου», που θα γίνει την Τρίτη 25/2, επιλέχθηκε το πολυτελές και καλά φυλασσόμενο ξενοδοχείο «Απόλλων» στο Καβούρι Αττικής.

Οι «εργασίες» του θα διαρκέσουν λίγες μόλις ώρες, δηλαδή «τόσο όσο χρειάζεται για να γεμίσει μία κάλπη, με συνοπτικές διαδικασίες που δεν προβλέπονται από κανένα καταστατικό σωματείου, ούτε καν εξωραϊστικού συλλόγου».

Αυτές οι ...συνοπτικές «εργασίες» θα γίνουν μάλιστα «υπό την "προστασία" της κυβέρνησης και την άμεση επέμβασή της για την υλοποίηση του σχεδιασμού» τους.

Οπως καταγγέλλει η ΔΑΣ, οι εργατοπατέρες ανήγγειλαν ότι «αυτήν την πρωτοφανή διαδικασία για το συνδικαλιστικό κίνημα θα εποπτεύει ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης (!), ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου (!) και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη (!), με παρουσία πολυπληθούς αστυνομικής δύναμης και άλλων κατασταλτικών δυνάμεων. Και όλη αυτή η κινητοποίηση... στρατού και αεροπορίας για να κρατήσει την καρέκλα του ο Παναγόπουλος και η παρέα του!».

Η ΔΑΣ επανακατέθεσε την πρότασή της για συνέδριο με βάση το καταστατικό της Συνομοσπονδίας
Μπροστά σε αυτόν τον πλήρη εξευτελισμό και το αδιέξοδο, ακόμα και την ύστατη στιγμή, οι εκλεγμένοι με τη ΔΑΣ στην Εκτελεστική Επιτροπή απηύθυναν πρόταση για πραγματοποίηση συνεδρίου με τις προβλεπόμενες καταστατικές διαδικασίες, σε μέρος και ημερομηνίες που θα αποφασίσει η ίδια η ηγεσία της ΓΣΕΕ. Εθεσαν δηλαδή για μια ακόμα φορά στη συζήτηση την πρόταση να γίνει συνέδριο «με τις διαδικασίες του καταστατικού της Συνομοσπονδίας που αφορούν τόσο τη νομιμοποίηση των συνέδρων όσο και τη χρονική διάρκεια του συνεδρίου, προκειμένου να τοποθετηθούν οι παρατάξεις, οι αντιπρόσωποι, να γίνει συζήτηση για τα ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους και να αποφασίσουν με δημοκρατικές διαδικασίες».

«Από τη στιγμή που επικαλούνται την πλειοψηφία, δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από την αποδοχή μιας τέτοιας πρότασης, την οποία τους ξανακαταθέτουμε», τονίζει η ΔΑΣ. Υπενθυμίζει ότι αυτές οι διαδικασίες ακολουθήθηκαν τις προηγούμενες μέρες στο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, του μεγαλύτερου Εργατικού Κέντρου της χώρας, «με τη συμφωνία των αντίστοιχων εκεί παρατάξεων».

Στις διαδικασίες αυτές «πήραν μέρος όχι λίγες δεκάδες αλλά 1.202 αντιπρόσωποι που εκπροσώπησαν 104.000 ψηφίσαντες εργαζόμενους στα σωματεία», έλαβαν αποφάσεις και ψήφισαν για τη νέα διοίκηση του ΕΚΑ, «χωρίς ΜΑΤ, κρατική επέμβαση, τραμπουκισμούς, αποκλείοντας με δημοκρατικές διαδικασίες νόθους και εργοδότες».

Ομως, η πρόταση αυτή «όχι μόνο απορρίφθηκε από τη συγκεκριμένη ηγετική ομάδα, αλλά και απαντήθηκε με μπόλικο αντικομμουνισμό, ύβρεις, απειλές και τρομοκρατία, παραπέμποντας σε άλλες "αλήστου μνήμης" εποχές», υπογραμμίζει η ΔΑΣ.

Η κυβέρνηση δεν έχει δουλειά να παρεμβαίνει στις διαδικασίες του συνδικαλιστικού κινήματος
«Για να διατηρήσουν τις καρέκλες και το μηχανισμό τους, για να συνεχίσουν να βάζουν θηλιά στο λαιμό των εργαζομένων, προσπαθούν να επιβάλουν μια δήθεν "συνεδριακή" διαδικασία, στην πράξη μια καθαρά εκλογική διαδικασία - πραξικόπημα», επισημαίνει η ΔΑΣ και προσθέτει:

«Η κυβέρνηση φέρει μεγάλη ευθύνη! Καμιά δουλειά δεν έχει να παρεμβαίνει και να καθορίζει τις διαδικασίες του συνδικαλιστικού κινήματος!

Οι σύνεδροι των εργαζομένων θα περνούν από τον έλεγχο και την έγκριση της αστυνομίας και μπροστά στον Μητσοτάκη, στον εισαγγελέα και τον υπουργό Δημόσιας Τάξης θα καλούνται να αποφασίσουν "ελεύθερα" την επιλογή τους στη μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση της χώρας; Αυτό θα γραφτεί στις πιο σκοτεινές σελίδες της ιστορίας του συνδικαλιστικού κινήματος».

«Ας γνωρίζουν ότι θα δώσουν λόγο στους εργαζόμενους, οι οποίοι δεν θα μείνουν με τα χέρια σταυρωμένα», καταλήγει.

Ριζοσπάστης  Τρίτη 18 Φλεβάρη 2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου