Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020

Οι υποδομές στρατηγικής σημασίας να γίνουν πραγματικά λαϊκή περιουσία, για να υπηρετήσουν τις ανάγκες των εργαζομένων, του λαού


Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή

Eurokinissi
Κυρίες και κύριοι,Αυτήν τη στιγμή που μιλάμε το κύριο είναι η ΛΑΡΚΟ να σωθεί ολόκληρη και όχι μόνο τμήματά της, διχοτομημένα ή τριχοτομημένα.

Αυτήν την ώρα που μιλάμε η ΛΑΡΚΟ δεν πρέπει να ξεπουληθεί στο αδηφάγο ιδιωτικό μεγάλο κεφάλαιο, εγχώριο ή ξένο.

Αυτήν τη στιγμή που μιλάμε οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ είναι στο δρόμο, χτες έκαναν μια καθολική μεγάλη απεργία στη Λάρυμνα, σε όλους τους χώρους, σήμερα βρέθηκαν πάνω στην Εθνική οδό, στο ύψος του Μαρτίνου, διεκδικώντας τη δουλειά και τη ζωή τους.

Αυτήν την ώρα που μιλάμε στη Βουλή πάνω σε μια πραγματικά κατάπτυστη τροπολογία, η μόνη σοβαρή, η μόνη συνετή πράξη που πρέπει να κάνει η Βουλή είναι να αποσύρει αμέσως την τροπολογία που υποθηκεύει το μέλλον των εργαζομένων, αλλά και της ίδιας της χώρας.

Η ΛΑΡΚΟ δεν είναι μια οποιαδήποτε επιχείρηση.

Η ΛΑΡΚΟ είναι από τις ναυαρχίδες της ελληνικής οικονομίας.

Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες, στον ελληνικό λαό.

Πρέπει να τελειώσουν τα ψέματα και οι συκοφαντίες ενάντια στους εργαζόμενους.

Τα διακινούν οι εκάστοτε κυβερνώντες, οι εκάστοτε ιδιοκτήτες, οι εκάστοτε παρατρεχάμενοι της εξουσίας, που τους διορίζουν τα επιτελεία, για να χρεοκοπήσουν τη ΛΑΡΚΟ και να τη δώσουν ως φιλέτο σε ξένα ή εγχώρια funds οικονομικών άνομων συμφερόντων.

Ολοι αυτοί οι λακέδες - γιατί δεν χωράει λιγότερη κουβέντα από αυτό - καθυβρίζουν τις οικογένειες των εκατοντάδων νεκρών της ΛΑΡΚΟ, που έπεσαν στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους και της συνεχούς απαξίωσης της παραγωγής.


Αλήθεια, από τη χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα ή το πασχαλιάτικο αρνί - αν δίνονται κι αυτά πλέον - για να φάει η οικογένεια του εργάτη μεταλλωρύχου, του εργάτη που ψήνεται στα καμίνια κάθε μέρα, 365 μέρες το χρόνο, χρόνια τώρα έπεσε έξω η ΛΑΡΚΟ;

Τους μέσους όρους μισθών, του «μισθολογικού κόστους» που λέτε, εσείς το λέτε, που βγάζετε και που τα πασάρετε σε φιλικά σας κανάλια, σε δημοσιογράφους, τους βγάζετε αυτούς τους μέσους όρους, όχι από αυτούς που είναι στην παραγωγή, τη συντριπτική δηλαδή πλειοψηφία των εργαζομένων, αλλά μετρώντας μέσα τους δικούς σας βαστάζους, αυτούς που σας φέρνουν και στην κυβερνητική καρέκλα, αυτούς που οι κυβερνήσεις διορίζατε και διορίζετε ως διοίκηση, ως επιτελείο, ως υψηλόβαθμο προσωπικό, για να ελέγχετε τους εργαζόμενους και για να ακολουθούν πιστά την πολιτική που οδήγησε έως εδώ!!! 
Πάνω από 80% των εργαζομένων που παίρνουν γύρω στα 1.000 ευρώ, 900, 950, 1.110, 1.200, μέσα σε συνθήκες τραγικές, πάνω από 80% είναι αυτοί, οι εργαζόμενοι σήμερα στη ΛΑΡΚΟ.

Δική σας αποκλειστικά η ευθύνη για την απαξίωση της ΛΑΡΚΟ
 
Εσείς που κυβερνάτε και όσοι μπαίνουν για να διαχειριστούν αυτήν την υπόθεση ευθύνεστε, αποκλειστικά και μόνο, για την απαξίωση της εταιρείας.
Δεν σας φταίνε οι εργαζόμενοι, οι οικογένειές τους.

Οι εργαζόμενοι για ένα πράγμα μπορεί να έχουν μόνο ευθύνη. Οτι δεν σας στέλνουν - πολιτικά - στον αγύριστο όλους όσοι διαχειριστήκατε τις τύχες της ΛΑΡΚΟ, τις τύχες της οικονομίας, τις τύχες αυτού εδώ του λαού.
Στην ίδια ρότα βέβαια πάτε μαζί, για να λέμε και την αλήθεια στον ελληνικό λαό, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ.

Και μην αρχίσετε πάλι να κλαψουρίζετε για το ότι δεν βλέπουμε τις διαφορές μεταξύ σας. Είναι τόσες αυτές όσες για να συμφωνήσετε και στην απαξίωση της ΛΑΡΚΟ και στο ξεπούλημά της.

Για ιδιώτη ψάχνετε όλοι σας τόσα χρόνια, γι' αυτό και απαξιώνετε σταδιακά και σταθερά τη δημόσια ΛΑΡΚΟ, γι' αυτό και συκοφαντείτε τους εργαζόμενους σε αυτήν.

Στο δίκαιο αίτημα των εργαζομένων να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, που βάζει σε άμεσο κίνδυνο τις θέσεις εργασίας και θα επιδεινώσει παραπέρα τις ήδη σμπαραλιασμένες εργασιακές σχέσεις, σφυρίζετε όλοι σας κλέφτικα.

Στη ΝΔ ο υπουργός Οικονομικών, ο κ. Σταϊκούρας, πετάει το μπαλάκι στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Χατζηδάκη, ένεκα του ότι ο ίδιος είναι βουλευτής Φθιώτιδας, βλέπετε, και δεν θα 'χει πού να σταθεί με αυτήν την πολιτική στο νομό Φθιώτιδας. Γι' αυτό και άλλα λέει στους διαδρόμους και ως μισόλογα στην Περιφέρεια, στη Λαμία, στους συνδικαλιστές της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, άλλα στις συζητήσεις μέσα εδώ.

Ο κ. Τσίπρας απέναντι στο δίκαιο αίτημα του σωματείου για μη ιδιωτικοποίηση, στη συνάντηση που πρόσφατα είχε, απάντησε μόνο με τα γενικόλογα περί συνέχισης της λειτουργίας υπό τον ιδιώτη, με τον αριθμό των εργαζομένων, τη ΣΣΕ.

Λες και κάποιος διαφωνεί σε αυτά εάν τελικά πουληθεί. Πέρασε κατευθείαν, πάλι ως ρεαλιστής δήθεν που είναι, στην επόμενη φάση και απευθύνθηκε στον επίδοξο μελλοντικό αγοραστή, για να κάνει κι αυτός από τώρα τα κουμάντα του με γενικόλογα ευχολόγια και με διάφορες συστάσεις.

Σε ποιους απευθύνονταν όλοι αυτοί δεν γνωρίζουμε ακριβώς. Ισως στον Μυτιληναίο, αν και ο όμιλος αυτός, από ό,τι διαβάζουμε, από ό,τι φαίνεται έχει αποσυρθεί.

Μήπως απευθύνεται στην GSOL (Global Special Opportunities Ltd); Κάτι που έχει ήδη δημοσιευτεί, δεν είναι δικό μας αυτό, το οποίο, παρεμπιπτόντως, πρόκειται για fund μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και είναι αυτό που πήρε και το εργοστάσιο νικελίου της Βόρειας Μακεδονίας.

Χωρίς να σας ενοχλεί ότι έτσι αυτή η εταιρεία θα ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας παραγωγής νικελίου. Η οποία, σημειωτέον, εταιρεία είναι μοναδικός μέτοχος που εμφανίζεται πίσω από τη «Niron Metals», την οποία διοικεί ένα κορυφαίο στέλεχος του Συντηρητικού Κόμματος Βρετανίας.

Κι αυτή μάλιστα είναι η εταιρεία που υπέδειξε στην κυβέρνηση της Γουινέας ο υπόδικος Ισραηλινός δισεκατομμυριούχος Στάινμετς για να της εκχωρήσει μεγάλο ορυχείο σιδηρομεταλλεύματος όταν ακυρώθηκε το δικό του deal λόγω της παραπομπής του σε σκάνδαλο με μίζες. Ομορφος κόσμος, ηθικός, αγγελικά πλασμένος...

Αλλά, σε τελευταία ανάλυση, για να εξηγούμαστε, δεν έχει και τόση σημασία ποιος θα είναι αυτός που θα αγοράσει και θα εκμεταλλεύεται τον πλούτο της χώρας μας, αυτόν που παράγει ο ελληνικός λαός.

Ούτε το κύριο είναι, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, εάν θα είναι ένας ή δύο ή τρεις οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές, όπως μας λέτε. Αλλωστε, ξέρετε πολύ καλά πώς γίνονται αυτές οι δουλειές μέσα στην καπιταλιστική σαπίλα.

Πολύ εύκολα παίζουν μεταξύ τους παιχνίδι όλοι τους. Και οι τρεις αμέσως γίνονται ή μπορεί να είναι και εξαρχής ο εξής ένας.

Υπάρχουν στους νόμους, βλέπετε και ξέρετε κι εσείς κι εμείς πολύ καλά, πολλά παραθυράκια και νομιμοφανείς κομπίνες. Κι άντε να τους πιάσεις σε αυτά. Είναι πιο ξύπνιοι και έμπειροι κι από εσάς της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ.

Ολοι αυτοί το μόνο που ενδιαφέρονται είναι πώς θα φάνε, πώς θα ξεζουμίσουν κι άλλο τους εργάτες, πώς θα βάλουν στο χέρι όλο τον πλούτο μας.

Να αποσυρθεί τώρα η κατάπτυστη τροπολογία
 
Το ΚΚΕ, συμπαραστεκόμενο στα δίκαια αιτήματα, στον δίκαιο αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ, ζητά:

  • Να αποσυρθεί αμέσως η κατάπτυστη τροπολογία. Η ΛΑΡΚΟ είναι στρατηγικής σημασίας επιχείρηση παραγωγής σιδηρονικελίου, η μεγαλύτερη στο είδος στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με 1.200 εργαζόμενους. Συνεπώς μόνο μία λύση υπάρχει:
  • Να στηριχθεί εδώ και τώρα και να συνεχίσει τη λειτουργία της υπό δημόσιο έλεγχο.
  • Να εκσυγχρονιστεί και να εξασφαλιστεί το δικαίωμα της δουλειάς και τα άλλα δικαιώματα ΟΛΩΝ, χωρίς εξαίρεση, των εργαζομένων.

Από αυτήν τη σκοπιά το ΚΚΕ απορρίπτει και καταδικάζει το κυβερνητικό σχέδιο για την εκκαθάριση, τη μείωση μισθών των εργαζομένων κατά 25%, την ιδιωτικοποίηση ή το κλείσιμο της επιχείρησης.

Οι εργαζόμενοι σε λιμάνια και ναυπηγεία δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από την πορεία της ιδιωτικοποίησης που υπηρετούν ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ
 
Παραπέρα, το σημερινό νομοσχέδιο περιέχει και άλλα δωράκια προς το κεφάλαιο, όπως οι τροπολογίες που αφορούν την παραχώρηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και την επέκταση της παραχώρησης των περιφερειακών λιμανιών, από 50 χρόνια που είναι σήμερα, με το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, σε 60 χρόνια, για να κάνετε και πιο ελκυστική την εκποίηση.

Με την τροπολογία μάλιστα για τον Σκαραμαγκά, πέρα από την έκταση των Ναυπηγείων, δίνετε πακέτο για αποκλειστική χρήση και την προβλήτα Νο 4 και τη ζώνη του αιγιαλού, που δεν αξιοποιείται από τα Ναυπηγεία και είναι αποτέλεσμα παράνομων επιχωματώσεων από τους προηγούμενους «σωτήρες - επενδυτές» των Ναυπηγείων.

Ουσιαστικά, πρόκειται για τις τελευταίες λεπτομέρειες, προκειμένου να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την πώληση τμήματος του συνολικού συγκροτήματος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, σαν κι αυτούς που είδαμε τα προηγούμενα χρόνια, ενώ δεν υπάρχει καμία διασφάλιση για τα εργασιακά δικαιώματα και τις θέσεις εργασίας των 830 εργαζομένων.

Πλέον υπάρχει πείρα. Η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της έκθεσης των ναυπηγείων στις συνθήκες του διεθνούς ανταγωνισμού, έχει οδηγήσει σταδιακά στη συρρίκνωση του κλάδου, στην υποβάθμιση των μεγαλύτερων ναυπηγείων της Ελλάδας.

Οι συνέπειες της πορείας ιδιωτικοποίησης δεν περιορίζονται μόνο στην αφαίρεση σταθερών θέσεων εργασίας, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Αφορούν και την προάσπιση κυριαρχικών δικαιωμάτων, τον προσανατολισμό της εγχώριας παραγωγής, πρόβλημα το οποίο εντείνεται στα πλαίσια των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, όπως δείχνει και το παράδειγμα των Ναυπηγείων στη Σύρο, όπου τα Ναυπηγεία αξιοποιούνται ήδη ως βάσεις των ΗΠΑ και με τη δυνατότητα να φτιάχνονται εκεί πολεμικά πλοία του Ισραήλ.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτε θετικό να περιμένουν και δεν πρέπει να ξεγελαστούν από διλήμματα, από τις νέες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης.

Η τροπολογία δίνει μεταξύ άλλων πανωπροίκι και μια έκταση 220 στρεμμάτων, που διεκδικείται εδώ και χρόνια από το λαό της Δυτικής Αθήνας, για την ικανοποίηση των αναγκών του, σε ελεύθερους χώρους, όπου σήμερα είναι εγκατεστημένη η δομή φιλοξενίας προσφύγων του Σκαραμαγκά.

Είναι χαρακτηριστικό της διαχρονικής μεθόδευσης ιδιωτικοποίησής του ότι, παρά τις εξαγγελίες υπουργών της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για παραχώρηση στο δήμο Χαϊδαρίου και παρά τις ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου τότε, το 2018 δηλώθηκε ως ενιαίος χώρος με την προβλήτα Νο 5, από την ΕΤΑΔ, ενώ σύμφωνα με την εισήγηση του νέου διευθύνοντος συμβούλου της η ενοποίησή του με το συγκρότημα των Ναυπηγείων θα δημιουργήσει ένα «ελκυστικό πακέτο επένδυσης».

Θα γίνει, δηλαδή, προφανώς, φιλική για τους μεγαλοεπενδυτές, τους μεγαλοεργολάβους, οι οποίοι εξασφαλίζουν σίγουρα κέρδη, με διαδικασίες «fast track», εχθρική όμως προς το λαό συνολικά και τις ανάγκες του.

Η σχετική τροπολογία αφορά και το συγκεκριμένο χώρο όπου το 2016 εγκαταστάθηκε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, παρά την τότε επιφύλαξη της δημοτικής αρχής για την ακαταλληλότητα του χώρου, όσον αφορά τις ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης χιλιάδων οικογενειών ξεριζωμένων προσφύγων, ειδικά το χειμώνα.

Και είναι απαράδεκτο στη συζήτηση για την παραχώρηση του χώρου να μη γίνεται καν αναφορά στη λειτουργία του κέντρου φιλοξενίας, που αποτελεί άλλη μια απόδειξη για την επικίνδυνη πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ.

Και αυτή η τροπολογία, όπως και η τροπολογία για τα λιμάνια, αποδεικνύει ότι η ΝΔ συνεχίζει την αδιέξοδη πολιτική των προηγούμενων.

Στον μεν Σκαραμαγκά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διαμόρφωσε τους όρους και το πακέτο για να προχωρήσει η παραχώρηση, σε συνέχεια από την κυβέρνηση της ΝΔ, στα δε λιμάνια η προηγούμενη κυβέρνηση προχώρησε στην παραχώρηση των περιφερειακών λιμανιών για 50 χρόνια και η ΝΔ έρχεται τώρα να επεκτείνει αυτήν την παραχώρηση στα 60 χρόνια, για να γίνει ακόμη πιο ελκυστική η εκποίηση.

Ο ένας κόβει, ο άλλος ράβει.

Να μην τσιμπήσουν σε διλήμματα οι εργαζόμενοι
 
Εμείς καλούμε τους εργαζόμενους να οργανώσουν τον αγώνα τους - να μην τσιμπήσουν σε παλιά και νέα διλήμματα - ενάντια τόσο στην ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά όσο και των λιμανιών.

Να εξασφαλιστεί σταθερή δουλειά, με προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, σύγχρονα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Να διεκδικήσουμε την αξιοποίηση της ναυπηγικής βιομηχανίας και των υποδομών της, των λιμανιών, με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες της τεχνολογίας, της επιστήμης, για να ικανοποιούνται πραγματικά οι λαϊκές ανάγκες.

Να αποδοθούν η προβλήτα Νο 4 και ο αιγιαλός προς όφελος του λαού της Δυτικής Αθήνας, όπως διεκδικεί για δεκαετίες με την ανάπλαση, με τη δημιουργία σύγχρονων χώρων αναψυχής για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.
Να αποσυρθούν άμεσα όλες αυτές οι τροπολογίες της κυβέρνησης.

Κυρίες και κύριοι,

Αυτές οι εξελίξεις φέρνουν στο προσκήνιο και την εξής μεγάλη αντίφαση:

Από τη μια μεριά τις τεράστιες πραγματικά δυνατότητες που έχει η χώρα μας να αναπτύξει επιχειρήσεις και υποδομές, κρίσιμες για την ευημερία του λαού, από την άλλη αυτές οι δυνατότητες είτε υπονομεύονται είτε παραχωρούνται προς εκμετάλλευση, προς κερδοφορία στο μεγάλο κεφάλαιο.

Η λύση σε αυτήν την αντίφαση είναι η πρόταση του ΚΚΕ, έτσι ώστε οι εταιρείες στρατηγικής σημασίας, όπως είναι η ΛΑΡΚΟ, όπως είναι διάφορες υποδομές, τα λιμάνια, τα ναυπηγεία, να γίνουν πραγματικά λαϊκή περιουσία.

Μόνο έτσι θα τεθούν πραγματικά στην υπηρεσία των εργαζομένων και της ανάπτυξης της χώρας, που θα έχει στο επίκεντρο τις πραγματικές, λαϊκές ανάγκες.

Ριζοσπάστης    Πέμπτη 13 Φλεβάρη 2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου