Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

Λογαριαζόμαστε τώρα με την πολιτική στην Υγεία που μας έφερε ως εδώ


Συζήτηση με τον Γιάννη Παντουλάρη, ψυχίατρο, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων του ΨΝ Θεσσαλονίκης, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης και του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ

-- Μπορούμε σήμερα να μιλάμε για αποτελεσματικό σχέδιο πρόληψης, περιορισμού της διασποράς και αντιμετώπισης των συνεπειών της νόσου από τον κορονοϊό;
 -- Ενα αποτελεσματικό σχέδιο πρόληψης προϋποθέτει ένα δημόσιο σύστημα Υγείας, με ετοιμότητα και επάρκεια υποδομών, καταρχάς σε Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, σε νοσοκομεία, σε προσωπικό, φαρμακευτικό και ιατροτεχνολογικό υλικό, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, για να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες προστασίας της υγείας του λαού σε συνθήκες «κανονικότητας», αλλά και σε περιόδους έκτακτης ανάγκης και κρίσης της δημόσιας υγείας, όπως είναι η τωρινή.

Το ακριβώς αντίθετο όμως συμβαίνει. Το δημόσιο σύστημα Υγείας βρίσκεται σε κατάσταση χρόνιας κρατικής υποχρηματοδότησης, που τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο ασφυκτική, απ' όλες τις κυβερνήσεις, με υποστελέχωση, με γερασμένο προσωπικό, με τεράστιες ελλείψεις σε κλίνες εντατικής θεραπείας και πλημμελείς συνθήκες υγείας και ασφάλειας των υγειονομικών.

Οι πολιτικές που αντιμετωπίζουν την Υγεία ως εμπόρευμα για τους επιχειρηματικούς ομίλους και ως «κόστος» για την εργοδοσία και το κράτος της, οι πολιτικές που υλοποίησαν όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή, έχουν οδηγήσει σε ένα ανεπαρκές και τρωτό δημόσιο σύστημα Υγείας.


Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης
Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης
Αυτό φαίνεται ιδιαίτερα σήμερα, που εξαιτίας της επιδημίας οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες, αλλά η κυβέρνηση τις αντιμετωπίζει με την ίδια ακριβώς αντιλαϊκή πολιτική που μας έφερε ως εδώ: Χρηματοδότηση με το σταγονόμετρο, προσλήψεις - σταγόνα στον ωκεανό κι αυτές με ημερομηνία λήξης, συμπράξεις και ζεστό χρήμα στους ιδιώτες, αντί για επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας.
 -- Επομένως, κρίνετε ανεπαρκή τα μέτρα που ανακοινώνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της επιδημίας...

-- Το επιβεβαιώνει η ίδια η ζωή, η κατάσταση που ζούμε εμείς και οι ασθενείς στα νοσοκομεία, η ανασφάλεια που αισθάνεται ο λαός έχοντας την πείρα αυτής της κατάστασης σε κανονικές συνθήκες. Πόσο μάλλον στις σημερινές έκτακτες..
.
Η «επιχειρησιακή ετοιμότητα» που διαφημίζει η κυβέρνηση είναι εικονική πραγματικότητα. Τα μέτρα για την Υγεία που ανακοινώνονται με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου είναι μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των υγειονομικών και του λαού. Δεν μπορεί να αλλάξει ουσιαστικά η κατάσταση στο δημόσιο σύστημα με τις έως τώρα προσλήψεις μερικών εκατοντάδων υγειονομικών, που είναι ελάχιστες, όταν μάλιστα αυτές είναι με τετράμηνες ή μονοετείς συμβάσεις.

Ούτε βέβαια με τις μετακινήσεις προσωπικού, ούτε με την ανταλλαγή ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού μεταξύ των υγειονομικών περιφερειών, μέτρα που προβλέπουν οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και αποδυναμώνουν τα νοσοκομεία, στα οποία προσφεύγουν και χιλιάδες χρονίως πάσχοντες ή άλλοι ασθενείς, οι οποίοι τώρα κινδυνεύουν να μείνουν ξεκρέμαστοι.


Από την άλλη, λεφτά υπάρχουν και περισσεύουν για τους επιχειρηματίες της Υγείας, που πήραν με το καλημέρα 30 εκατομμύρια ευρώ για να ...«συνδράμουν» το δημόσιο σύστημα. Από τα λεφτά του λαού, η κυβέρνηση τους δίνει διπλάσια αποζημίωση για κρεβάτια ΜΕΘ σε σχέση με τα Κλειστά Ενιοποιημένα Νοσήλια, από 800 σε 1.600 ευρώ τη μέρα! Δίνει σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα 50 ευρώ για λήψη και μεταφορά δείγματος και έως 85 ευρώ για το τεστ. Μιλάμε δηλαδή για κερδοσκοπία κανονική, ακόμη και αυτήν τη στιγμή.
 -- Πόσο ασφαλείς νιώθετε όταν βλέπετε ότι ο χρόνος καραντίνας για τη λοίμωξη με τον κορονοϊό γίνεται λάστιχο και για τους υγειονομικούς περιορίζεται στις 7 μέρες;

-- Καταρχάς, η μείωση του χρόνου της καραντίνας αποτελεί ομολογία της κυβέρνησης για τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό. Δεν νιώθουμε επομένως καθόλου ασφαλείς. Οπως καθόλου ασφαλείς δεν μπορούμε να νιώθουμε και με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ στις 21/3 για «τη χρήση του εξοπλισμού ατομικής προστασίας για COVID-19 σε περίπτωση ελλείψεων».

Οι οδηγίες αυτές αποτελούν επίσης ομολογία των ελλείψεων σε μέσα ατομικής προστασίας των υγειονομικών. Τα κρούσματα COVID-19 σε υγειονομικούς αποτελούν έως τώρα το 10% των συνολικών κρουσμάτων. Η τεράστια έλλειψη ατομικών μέσων προστασίας και οι πλημμελείς συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στα νοσοκομεία στέλνουν στον «πάγκο» μεγάλο αριθμό υγειονομικών, σε μια μάχη υπεράσπισης της υγείας του λαού, όπου κανείς δεν περισσεύει, πόσο μάλλον όταν το προσωπικό είναι μετρημένο στα δάχτυλα.

-- Ποια είναι η κατάσταση στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο και πώς προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει ασθενείς που ενδεχομένως θα νοσούν και από τον κορονοϊό;

-- Η κατάσταση στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική απ' ό,τι στα υπόλοιπα νοσοκομεία. Τραγικές είναι οι ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό (αντισηπτικά, μάσκες, γάντια, οινόπνευμα). Η πρόσφατη μετακίνηση 10 νοσηλευτριών του νοσοκομείου μας στο ΓΝΘ «Παπανικολάου» έχει οδηγήσει τη Νοσηλευτική Υπηρεσία στα πρόθυρα κατάρρευσης.

Στο ΨΝΘ οι 49 στις 98 οργανικές θέσεις ιατρών είναι κενές, ενώ συνολικά είναι καλυμμένο περίπου το 50% των οργανικών θέσεων των υπαλλήλων όλων των ειδικοτήτων, κι αυτά με οργανισμούς πίσω από τις ανάγκες. Οι όποιες προσλήψεις συμβασιούχων διαφόρων κατηγοριών δεν μπορούν να καλύψουν τα κενά.

Στο νοσοκομείο, τόσες βδομάδες μετά την έναρξη της επιδημίας, δεν έχει λυθεί το ζήτημα υποδοχής και διαχείρισης ασθενούς που παρουσιάζει συμπτώματα συμβατά με COVID-19, αφού και ο προσωρινός θάλαμος που έχει δημιουργηθεί βρίσκεται εντός του κτιρίου των Οξέων και είναι ιδιαίτερα περιορισμένος. Δύο βδομάδες μετά την εξαγγελία της διοίκησης, ακόμη περιμένουμε το κοντέινερ που θα τοποθετηθεί σε εξωτερικό χώρο, και ενώ τα κρούσματα στον πληθυσμό συνεχώς αυξάνονται.

Μέσα σε κάθε κλινική έχει προβλεφθεί ένα δωμάτιο για ύποπτα κρούσματα. Οι ασθενείς επί της ουσίας θα συνεχίσουν να βρίσκονται στον ίδιο χώρο με τους υπόλοιπους, άγνωστο για πόσο χρόνο, με κίνδυνο διασποράς, λόγω της έλλειψης μέσων ατομικής προστασίας, έλλειψης προσωπικού και καθυστερήσεων των αποτελεσμάτων των τεστ.

Το ΨΝΘ είναι ειδικό νοσοκομείο και παρέχει υπηρεσίες σε ψυχικά ασθενείς, που αποτελούν μια ιδιαίτερα ευάλωτη και δυστυχώς κοινωνικά αποκλεισμένη ομάδα ανθρώπων, με φτωχό ή ανύπαρκτο συνήθως υποστηρικτικό περιβάλλον, με περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας. Μεγάλο ποσοστό των αστέγων είναι ψυχικά ασθενείς. Κανένας εξειδικευμένος σχεδιασμός δεν υπάρχει για την προστασία, έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των ψυχικά ασθενών που θα νοσήσουν από COVID-19.

-- Τι γίνεται με τους ψυχιατρικούς ασθενείς που πλέον δεν έχουν πρόσβαση στα τακτικά ιατρεία;

-- Τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων έχουν κλείσει, αφήνοντας ακάλυπτους χιλιάδες χρονίως πάσχοντες. Δυστυχώς σε όλο το νομό Θεσσαλονίκης λειτουργούν 4 μόνο κέντρα Ψυχικής Υγείας, υποστελεχωμένα, όπου οι αναμονές των ασθενών για ραντεβού ήταν πολύμηνες ακόμα και πριν την έναρξη της επιδημίας.

Οι πρωτοβάθμιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες που προκύπτουν. Για αυτό απαιτούμε χωρίς άλλη καθυστέρηση να επιταχθούν οι ιδιωτικές μονάδες Υγείας, αλλά και ιδιώτες συνάδελφοι και να ενταχθούν στον κρατικό σχεδιασμό. Πιο συγκεκριμένα, στον τομέα της Ψυχικής Υγείας οι ιδιώτες ψυχίατροι να αναλάβουν με κρατική ευθύνη τη δωρεάν εξέταση, συνταγογράφηση, θεραπεία και παρακολούθηση των ασθενών.

-- Η μάχη για την προστασία της υγείας του λαού μπορεί να δοθεί με την πολιτική που ακολουθείται στην Υγεία, διαδοχικά από τις κυβερνήσεις;

-- Εμείς οι υγειονομικοί δίνουμε με αυτοθυσία και αυταπάρνηση, μαζί με το λαό, τη μάχη της υπεράσπισης της υγείας και της ζωής του. Αυτό είναι το δικό μας μετερίζι. Γι' αυτό είναι παράλληλα μια μάχη ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, σε βάρος των λαϊκών αναγκών. Οι συνέπειες αυτής της πολιτικής αποκαλύπτονται εκκωφαντικά και σε μια σειρά άλλα κράτη που πλήττονται επίσης από την επιδημία και όπου το σύστημα Υγείας καταρρέει, είτε κυβερνάνε σοσιαλδημοκράτες, είτε «νεοφιλελεύθεροι», είτε «αριστεροί».

Το πόσο αδίστακτο είναι το κεφάλαιο, αποκαλύπτεται και από το πώς κερδοσκοπεί ακόμη και αυτήν τη στιγμή, από τα εκατομμύρια ευρώ των ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων, ιδιωτικών ΜΕΘ και κλινικών, έως την επενδυτική κερδοφορία από το θάνατο των Πανδημικών Καταστροφικών Ομολόγων που έχει εκδώσει η Παγκόσμια Τράπεζα (pandemic catastrophic bonds).

Στον αντίποδα, εμείς οι υγειονομικοί, μαζί με τους άλλους εργαζόμενους και το λαό, κάνουμε πράξη το σύνθημα «Μένουμε δυνατοί - δυναμώνουμε τη φωνή μας» και διεκδικούμε ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας, της δικής μας και των λαϊκών στρωμάτων, που απειλεί ο κορονοϊός. Λογαριαζόμαστε τώρα μ' αυτήν την πολιτική που συνθλίβει δικαιώματα και ανάγκες, αποκαλύπτουμε τις συνέπειές της, διεκδικούμε σύγχρονη, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους. Δεν πνίγουμε τη φωνή μας κάτω από τη μάσκα, όπως μας λέει η κυβέρνηση, κουνώντας το δάκτυλο σε όποιον διαμαρτύρεται και διεκδικεί.

Ριζοσπάστης  Σάββατο 28 Μάρτη 2020 - Κυριακή 29 Μάρτη 2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου