Κυριακή 12 Απριλίου 2020

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ


Η Ιστορία δεν είναι τουριστική ατραξιόν, είναι μνήμη και δράση




«Η Ιστορία δεν είναι τουριστική ατραξιόν, είναι μνήμη και δράση», τονίζει το Παράρτημα Καισαριανής της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ με αφορμή την εκπομπή «Από πέτρα και χρόνο», που προβλήθηκε την Πέμπτη 9-4-2020, στην ΕΡΤ 2 και ήταν αφιερωμένη στην Καισαριανή, όμως παρουσίασε τη βαριά Ιστορία της πόλης ως φολκλόρ προσαρμοσμένο στη γνωστή αλλοίωση όλης της αλήθειας. 

Το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ σημειώνει σχετικά:

«Παρακολουθήσαμε την περιήγηση μέσα στα προσφυγικά μας σπίτια και τις πυροβολημένες, την αναφορά στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική με τα γνωστά τετράγωνα. Αλλά καμία κουβέντα για τον πόλεμο που ξερίζωσε τους παππούδες μας, για τις συνθήκες με τις οποίες στοιβάχτηκαν, για την εκμετάλλευση που υπέστησαν. Δεν ακούσαμε μια αναφορά για την ανάγκη διάσωσης όλων αυτών και το πώς κωφεύουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις.


Περιηγήθηκαν κατόπιν στον ιστορικό χώρο του Σκοπευτηρίου. Παρακολουθήσαμε και εδώ πώς μπορεί να φτωχοποιηθεί η ιστορία μιας πόλης. Μια ιστορία που με περηφάνια διηγούνται τα μέλη του παραρτήματός μας στους δεκάδες χιλιάδες μαθητές επισκέπτες, αλλά και φορείς από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό στον χώρο εκτέλεσης, στο "Θυσιαστήριο της Λευτεριάς". Για τους παραγωγούς και καλεσμένους της εκπομπής, ανάμεσά τους και ο Δήμαρχος και Πρόεδρος του "ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.-Α.Σ.Ι." (που έχει στην ευθύνη του τη λειτουργία του μουσείου), το "Μουσείο Εαμικής Εθνικής Αντίστασης" είναι ανύπαρκτο, παρόλο που η κάμερα πέρασε ακριβώς δίπλα πριν σταθεί στο γνωστό "ΧΑΡΑΜΑ". Ένα μουσείο με... χιλιάδες καλεσμένους και εκθέματα.

Δεν έμειναν μόνο στην παντελή αποσιώπηση του μουσείου της Εαμικής Εθνικής Αντίστασης. Αλλά έκαναν ανιστόρητη αναφορά στο Σκοπευτήριο, που "ως εκ θαύματος βρίσκεται στην καρδιά της πόλης", σε αυτή την κατάσταση, από τους κόπους των προηγούμενων δημοτικών αρχών και τον αγώνα του καισαριανιώτικου λαού, που έδωσαν μακροχρόνια μάχη για να το χαίρεται  σήμερα ο λαός της πόλης.

Στον τοίχο του Σκοπευτηρίου ακούσαμε διάφορα ονόματα εκτελεσμένων όπως των Ακύλα, Περίκου, Ιβάνωφ (εκτελέστηκε σε ελεύθερη βολή εκτός του χώρου), αλλά κουβέντα για τους ΕΠΟΝίτες Κωνσταντοπούλου, την Χατζηεσμέρ και τον μικρό Λικουρίνο τον νεότερο εκτελεσμένο. Και κυρίως δεν αναφέρθηκε η εκτέλεση των 200 Πατριωτών Κομμουνιστών της μαύρης πρωτομαγιάς του 1944 και τα ονόματα  των Σουκαντζίδη, Μαριακάκη, Πανταζή.

Και αυτά όλα δεν ήταν μια αστοχία. Παρέβλεψαν όλα τα στοιχεία που δείχνουν την Ανταρτομάνα Καισαριανή και την σχέση της με το ΕΑΜ. Στο όνομα μιας ψευδεπίγραφης ενότητας παραγωγοί και καλεσμένοι της εκπομπής ανέφεραν την αντιστασιακή οργάνωση Π.Ε.Α.Ν., (μια οργάνωση του Π. Κανελλόπουλου που κράτησε 2 χρόνια, δεν είχε δεσμούς με την πόλη και στο τέλος της άλλαξε πορεία και συνεργάστηκε με τους Άγγλους, και στα Δεκεμβριανά χτυπούσε την ίδια την Καισαριανή και τους ΕΑΜίτες). Κουβέντα για το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ και τους ήρωές τους που ελευθέρωσαν τον τόπο και έδωσαν τη ζωή τους. Τις πιο μαζικές αντιστασιακές οργανώσεις με καθαρούς σκοπούς με τις οποίες η Καισαριανή ήταν νύχι-κρέας. 

Προφανώς δεν πρόκειται για απλή παράλειψη, αλλά για  προσπάθεια παραχάραξης της Ιστορίας, και μάλιστα καθόλου τυχαία, όταν αυτό συμβαίνει λίγες μέρες πριν από την Πρωτομαγιά. Το αποδεικνύει τόσο ο ρόλος του Δημάρχου που δεν έκανε καν αναφορά στην ύπαρξη του Μουσείου, ή έστω στην έκθεση που υπάρχει στον 3ο όροφο του Δημαρχείου και είναι αφιερωμένη στην Αντίσταση, από την οποία περάσανε μπροστά πηγαίνοντας στο γραφείο του, του καλεσμένου που δεν έκανε καμιά αναφορά στην ύπαρξη των αντιστασιακών οργανώσεων ΕΑΜ ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ, στις οποίες ήταν ενταγμένοι σχεδόν όλοι οι Καισαριανιώτες (πάνω από το 90% όπως αναφέρει σε μαρτυρία ο δάσκαλος, συγγραφέας, αντιστασιακός Γιάννης Κουβάς), όσο και η στάση της ΕΡΤ που δεν έκανε καμιά προσπάθεια να  έρθει σε επαφή με το παράρτημα μας ώστε να ειπωθεί  η αληθινή ιστορία της Καισαριανής, να αναφερθούν οι πάνω από 40 μάχες που έδωσε η Καισαριανή απέναντι στους κατακτητές, οι πάνω από 200 καισαριανιώτες ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους για την λευτεριά της πατρίδας, οι γυναίκες που πολέμησαν ισάξια και τραυματίστηκαν όπως η Μάνα της Καισαριανής Ευτυχία Μορίκη, οι καισαριανιώτες εκτελεσμένοι στο Σκοπευτήριο.

Καταλαβαίνουμε φίλοι και φίλες, συναγωνιστές και συναγωνίστριες, την προσπάθεια απόκρυψης της ιστορίας και τους χώρους που την αναδεικνύουν, και δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι εμείς οι απόγονοι και φίλοι του παραρτήματος της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας θα είμαστε παρόντες στη μάχη για να μην αλλοιωθεί η ιστορία της ηρώισσας Καισαριανής. Και αφιερώνουμε σε όλους αυτούς που δεν αντέχουν την αληθινή ιστορία, ένα στιχάκι από το ποίημα "Καισαριανής εσπερινός" του Μικρασιάτη καισαριανιώτη αντιστασιακού ποιητή – λογοτέχνη Γιώργου Σιδέρη.

"Σαν θες να μάθεις για Καισαριανή

 νωρίς στο γλυκοχάραμα

ξύπνα  ν' αφουγκραστείς 

την κάθε πέτρα αυτής της γης 

π'  όπου πατείς

κ'  όπου σταθείς

βογκά κι ένας καημός

κι  ένας νεκρός στο χώμα"».

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου