Τρίτη 19 Μαΐου 2020

Παρεμβάσεις για την αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά» ως χώρου Πρασίνου και Άθλησης



Παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 22 Μάη στις 11 π.μ. στο Δημαρχείο Παύλου Μελά και συμβολική δράση το Σάββατο 23 Μάη στις 9 π.μ. μέσα στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά», προγραμματίζουν οι ΤΟ Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, προβάλλοντας την ανάγκη να δοθούν για χρήση στο λαό οι ελεύθεροι δημόσιοι χώροι και χώροι πρασίνου της περιοχής και ειδικότερα τα δύο στρατόπεδα («Καρατάσου» και «Παύλου Μελά»).

Με μαζική εξόρμηση στο λαό και τη νεολαία της περιοχής οι ΚΟΒ και οι ΟΒ αναδεικνύουν την τεράστια έλλειψη σε ελεύθερους δημόσιους χώρους πράσινου και άθλησης που υπάρχει γενικά στην πόλη και ακόμα πιο έντονα στις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης. Αλλά και την απαράδεκτη στάση της κυβέρνησης να καταφεύγει σε απαγορεύσεις και κλείσιμο πλατειών, να κάνει υποδείξεις για το μη συνωστισμό, αντί να πάρει μέτρα για να εξασφαλιστούν, να διαμορφωθούν περισσότεροι χώροι πρασίνου, αναψυχής και άσκησης του λαού της Θεσσαλονίκης.


Προβάλουν ένα συνεκτικό πλαίσιο διεκδίκησης που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

- Με αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση να γίνουν άμεσα οι εργασίες στο στρατόπεδο Παύλου Μελά που αφορούν χώρους πράσινου, πολιτισμού και αναψυχής.

- Άμεσα να προχωρήσουν έργα καθαριότητας και συντήρησης σε «Καρατάσου» και «Παύλου Μελά».

- Τα πρώην στρατόπεδα να αξιοποιηθούν ως χώροι πράσινου, πολιτισμού και αναψυχής, με χώρους άθλησης. Να είναι αποκλειστικά δημόσιοι και δωρεάν για όλο το λαό, χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση. Να μην αξιοποιηθούν ως κερδοφόρα πεδία επενδύσεων από τους μεγάλους επιχειρηματίες.

- Να διεκδικηθεί κρατική χρηματοδότηση και να αξιοποιηθούν ευρωπαϊκά ή εθνικά προγράμματα για εκτεταμένα έργα δημιουργίας ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων πρασίνου, αθλητισμού, πολιτισμού και αναψυχής. Να αναβαθμιστούν λειτουργικά και αισθητικά οι ήδη υπάρχοντες κοινόχρηστοι χώροι.

- Να αξιοποιηθούν δημόσιες εκτάσεις γης και να διεκδικηθούν νέες για δημιουργία οργανωμένου δημόσιου χώρου που θα εξυπηρετεί τις πολύπλευρες ανάγκες του λαού της περιοχής.

Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν συγκεκριμένα:

«Μετά από τόσες μέρες καραντίνας αυξάνεται η ανάγκη για όλο το λαό να "βγει έξω", με αποτέλεσμα στα ασφυκτικά πλαίσια του αστικού ιστού, αναγκαστικά να δημιουργείται συγχρωτισμός στα ελάχιστα πάρκα και στις πλατείες που υπάρχουν.

Αναδεικνύεται και με αυτό τον τρόπο, η τεράστια έλλειψη σε ελεύθερους δημόσιους χώρους Πρασίνου και Άθλησης που υπάρχει γενικά στην πόλη και ακόμα πιο έντονα στις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση στέλνει τα ΜΑΤ, όπως έγινε και το Σάββατο 16 Μάη στην πλατεία Καλλιθέας στην Άνω Πόλη, καταφεύγει σε απαγορεύσεις και κλείσιμο πλατειών, κάνει υποδείξεις για το μη συνωστισμό, αντί να πάρει μέτρα για να εξασφαλιστούν, να διαμορφωθούν περισσότεροι χώροι Πρασίνου, Αναψυχής και Άσκησης του λαού της Θεσσαλονίκης.

Στα πλαίσια αυτά, η ΤΟ Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και η ΤΟ Δυτικής Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ προχωράμε σε παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 22 Μάη, 11.00 π.μ. στο Δημαρχείο Παύλου Μελά, διεκδικώντας:

  • Με αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση να γίνουν άμεσα οι εργασίες στο στρατόπεδο "Παύλου Μελά" που αφορούν χώρους Πρασίνου, Πολιτισμού και Αναψυχής. Άμεσα χρειάζονται να προχωρήσουν έργα καθαριότητας και συντήρησης στους δύο αυτούς χώρους.

  • Τα πρώην στρατόπεδα να αξιοποιηθούν ως χώροι Πρασίνου, Πολιτισμού και Αναψυχής, με χώρους άθλησης. Να είναι αποκλειστικά δημόσιοι και δωρεάν για όλο το λαό, χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση. Να μην αξιοποιηθούν ως κερδοφόρα πεδία επενδύσεων από τους μεγάλους επιχειρηματίες.

  • Να διεκδικηθεί κρατική χρηματοδότηση και να αξιοποιηθούν ευρωπαϊκά ή εθνικά προγράμματα για εκτεταμένα έργα δημιουργίας ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων Πρασίνου, Αθλητισμού, Πολιτισμού και Αναψυχής. Να αναβαθμιστούν λειτουργικά και αισθητικά οι ήδη υπάρχοντες κοινόχρηστοι χώροι.

  • Να αξιοποιηθούν δημόσιες εκτάσεις γης και να διεκδικηθούν νέες για δημιουργία οργανωμένου δημόσιου χώρου που θα εξυπηρετεί τις πολύπλευρες ανάγκες του λαού της περιοχής.

Το Σάββατο 23 Μάη στις 9.00 π.μ. προχωράμε σε συμβολική δράση μέσα στο στρατόπεδο "Παύλου Μελά" για την αξιοποίησή του».

(Εδώ η ανακοίνωση σε μορφή pdf)

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου