Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020

Νέος γύρος αντιασφαλιστικής επίθεσης με την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων


Με ολοένα και πιο πυκνές «τροχιοδεικτικές βολές», από τη δημοσιοποίηση της «Εκθεσης Πισσαρίδη» και μετά, με τις τοποθετήσεις Μητσοτάκη στη ΔΕΘ την προηγούμενη βδομάδα, αλλά και με «διαρροές» και δημόσιες παρεμβάσεις από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας τις τελευταίες μέρες, η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για τον νέο γύρο της αντιασφαλιστικής επίθεσης, για την υλοποίηση του σχεδιασμού της για αμιγώς ιδιωτικό και κεφαλαιοποιητικό σύστημα επικουρικής ασφάλισης.

Ανώτατες πηγές του υπουργείου Εργασίας «διαρρέουν» ότι εκτός από την υποχρεωτική ένταξη για τους νέους ασφαλισμένους που θα μπουν στην παραγωγή μετά το 2021, στο νέο ιδιωτικοποιημένο σύστημα θα ενταχθούν «κατ' επιλογή τους» και εργαζόμενοι μέχρι 35 ετών που ήδη ασφαλίζονται στο ΕΤΕΑΕΠ, αφού βεβαίως σταματήσουν να εισφέρουν στο υπάρχον Ταμείο και κατευθύνουν τις εισφορές τους στον τζόγο των αγορών. Επιπλέον, όπως είναι ήδη γνωστό, θα μπορούν να ενταχθούν και κλάδοι ασφαλισμένων, όπως αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, που δεν είχαν μέχρι τώρα επικουρική.

Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση σχεδιάζει να δημιουργήσει εξαρχής μια μεγάλη βάση «πελατείας» στο νέο σύστημα, καθώς πέραν των δεκάδων χιλιάδων νέων ασφαλισμένων που κάθε χρόνο θα μπαίνουν υποχρεωτικά μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου και σταδιακά θα αυξάνονται, μπορεί από την αρχή να ενταχθεί και ένα σημαντικό μέρος των ήδη ασφαλισμένων μέχρι την ηλικία των 35 ετών, οι οποίοι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» ανέρχονται περίπου σε 700.000.

Προκλητική προπαγάνδα και εμπαιγμός

Το σήμα για την έναρξη του κυνηγιού «νέας πελατείας», για ασφαλισμένους οι οποίοι θα μετατραπούν σε «επενδυτές» παραδίδοντας τις εισφορές τους στον τζόγο της ιδιωτικοποιημένης Ασφάλισης, έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη. Οπως ισχυρίστηκε προκλητικά, «εάν ρωτήσετε σήμερα νέους θα σας πουν ότι "δεν πιστεύουμε ότι θα πάρουμε ποτέ σύνταξη", γι' αυτό προωθούμε το κεφαλαιοποιητικό σύστημα στην επικουρική ασφάλιση, ώστε ο κάθε νέος εργαζόμενος να γνωρίζει ότι έχει έναν "κουμπαρά" στην άκρη που θα του προσφέρει μια ασφάλεια όταν με το καλό βγει στη σύνταξη».

Στα παραπάνω, βέβαια, δεν υπάρχει ο παραμικρός κόκκος αλήθειας. Καμιά «ασφάλεια» δεν προσφέρει στους νέους εργαζόμενους το τζογάρισμα των εισφορών τους, η μετατροπή τους από ασφαλισμένους σε «επενδυτές» - πελάτες. Και μόνο το γεγονός ότι στις σχετικές κυβερνητικές μελέτες προβλέπεται η επιλογή ανάμεσα σε «πακέτα» με βάση τον «επενδυτικό κίνδυνο», είναι αρκετό για να καταλάβει κανείς ποια είναι η «ασφάλεια» που υπόσχεται η κυβέρνηση.

Το κεφαλαιοποιητικό σύστημα δεν παρέχει καμιά εγγύηση για το ύψος των συντάξεων: Ο ασφαλισμένος ξέρει το τι πληρώνει, όχι όμως το τι θα λάβει και αν θα το λάβει. Υπάρχουν πάμπολλα παραδείγματα, στο εξωτερικό και στην Ελλάδα, για το πώς ασφαλισμένοι - «επενδυτές» σε ιδιωτικές ασφαλιστικές είδαν από τη μια στιγμή στην άλλη τους κόπους μιας ζωής να γίνονται «καπνός»... Πόσο μάλλον που ακριβώς λόγω του εργασιακού μεσαίωνα, της ανεργίας και της υποαπασχόλησης που βιώνουν ιδιαίτερα οι νέοι... ο «κουμπαράς» για τους περισσότερους θα έχει φραγκοδίφραγκα, οδηγώντας αναγκαστικά και στο κυνήγι των πακέτων υψηλότερου «επενδυτικού κινδύνου»...

Οσο για την «έγνοια» της κυβέρνησης για την αγωνία των νέων, ότι δεν θα πάρουν ποτέ σύνταξη, είναι διπλά προκλητική. Οι νέοι αντιλαμβάνονται ότι δεν θα πάρουν ποτέ σύνταξη ακριβώς λόγω των αντιασφαλιστικών ανατροπών, που με σχέδιο προώθησαν όλες οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου. Ακριβώς επειδή καλούνται να επιβιώσουν με λιγότερα δικαιώματα από τους πατεράδες και τις μανάδες τους, με τεράστια ανεργία και υποαπασχόληση, σε συνθήκες εργασιακής ζούγκλας. Απ' αυτήν τη σκοπιά, είναι τεράστιος εμπαιγμός να παρουσιάζεται ως «λύση» η συνταγή που μας έφερε έως εδώ, η παραπέρα ιδιωτικοποίηση δηλαδή της Ασφάλισης, σε συνδυασμό με την «ευελιξία» στην αγορά εργασίας που καλπάζει.

Αντίστοιχα προκλητικός είναι βέβαια και ο κουρνιαχτός που σηκώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, λες και οι νέες αντιασφαλιστικές ανατροπές πέφτουν από τον ουρανό. Λες και δεν ήταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που ειδικά με τον νόμο Κατρούγκαλου νομιμοποίησε όλες τις προηγούμενες περικοπές των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και έβαλε τη σφραγίδα της στην πορεία μετατροπής της Ασφάλισης σε ατομική υπόθεση και ευθύνη, με το κράτος να εγγυάται μόνο τα ψίχουλα της «εθνικής σύνταξης»...

Οι πραγματικές στοχεύσεις και η «λυπητερή»

Η ιδιωτικοποίηση προφανώς δεν έχει καμία σχέση με την ενίσχυση των συντάξεων και με... την «ασφάλεια» που δήθεν δίνει στους ασφαλισμένους. Οι πραγματικές στοχεύσεις είναι άλλες: Το να απαλλαγούν ακόμα περισσότερο από το «κόστος» της Κοινωνικής Ασφάλισης το κεφάλαιο και το κράτος του και ταυτόχρονα να εξασφαλίζεται μια τεράστια δεξαμενή φθηνού χρήματος για τους καπιταλιστές, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για συσσώρευση κεφαλαίων 80 δισ. ευρώ σε 40 χρόνια!

Χαρακτηριστικά, την περασμένη βδομάδα, ο υφυπουργός Εργασίας Π. Τσακλόγλου, ο οποίος έχει αναλάβει και το σχετικό έργο για την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών, σημείωνε ότι «το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας δεν δημιουργεί καθόλου πόρους για την ανάπτυξη...».

Στην ίδια παρέμβαση, αναπαράγοντας την χιλιοφορεμένη κάλπικη προπαγάνδα όλων των κυβερνήσεων του κεφαλαίου, ο υφυπουργός ισχυρίστηκε ότι η επίδραση του Ασφαλιστικού στην καπιταλιστική κρίση του 2010 ήταν τεράστια, έκανε λόγο για μεγάλες μεταβιβάσεις του κράτους προς τα Ταμεία, οι οποίες συνέβαλαν κατά τα 4/5 στην αύξηση του δημόσιου χρέους, ενώ συμπλήρωσε με νόημα ότι οι δαπάνες για τις συντάξεις παραμένουν υψηλές, στο 16,5% του ΑΕΠ. Μάλιστα, υποστήριξε πως παρά τις τεράστιες περικοπές στις συντάξεις, αυτές μειώθηκαν αναλογικά λιγότερο απ' ό,τι μειώθηκε το ΑΕΠ της χώρας κατά τη διάρκεια της κρίσης... Αλλά αν οι ήδη πετσοκομμένες συντάξεις αποτελούν βαρίδι για την «ανάπτυξη» του κεφαλαίου, γιατί άραγε να θέλουν ένα σύστημα το οποίο - όπως λένε - θα δίνει ακόμα μεγαλύτερες επικουρικές συντάξεις και μάλιστα με «ασφάλεια»;

Πολύ περισσότερο, που οι ίδιοι αναγνωρίζουν ότι η ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης έχει και άλλα «σκοτεινά» σημεία. Στελέχη του υπουργείου Εργασίας δεν κρύβουν πως «κύριο πρόβλημα» είναι το λεγόμενο «κόστος μετάβασης», δηλαδή η νέα οικονομική «τρύπα» στα ήδη λεηλατημένα ασφαλιστικά ταμεία και εν προκειμένω στο ΕΤΕΑΕΠ, καθώς θα πάψει να έχει εισροές από τις εισφορές των νέων ασφαλισμένων.

Το χρηματοδοτικό κενό που θα προκύψει, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου, εκτιμάται από 35 έως 55 δισ. ευρώ. Βέβαια, στην περίπτωση που ενταχθούν και οι ήδη ασφαλισμένοι στο ΕΤΕΑΕΠ μέχρι 35 ετών, το έλλειμμα αυτό θα εκτιναχτεί σε ακόμα μεγαλύτερα ύψη και θα εκδηλωθεί ακόμα πιο γρήγορα.

Τα κυβερνητικά στελέχη απαντούν πως το έλλειμμα αυτό θα καλυφθεί από το ΑΚΑΓΕ (Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών για το Ασφαλιστικό), τον κρατικό προϋπολογισμό και το λεγόμενο «μέρισμα ανάπτυξης» που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι θα υπάρξει το επόμενο διάστημα.

Επιβεβαιώνεται, δηλαδή, ότι τα βάρη της ιδιωτικοποίησης των επικουρικών συντάξεων θα φορτωθούν και πάλι στις πλάτες εργαζομένων και συνταξιούχων, είτε μέσα από την αντιλαϊκή φοροληστεία είτε από το ΑΚΑΓΕ (φορολογία, εισφορές συνταξιούχων), είτε, τέλος, από τη νέα μείωση των συντάξεων που αποδίδονται από το ΕΤΕΑΠ (όσο και αν επαναλαμβάνονται για άλλη μια φορά σήμερα οι «δεσμεύσεις» ότι «καμία σύνταξη δεν θα πειραχτεί...».).

Με τη «συνταγή» και τις στοχεύσεις της ΕΕ

Από τους βασικούς ισχυρισμούς των κυβερνητικών στελεχών για την προώθηση αυτού του αντιλαϊκού σχεδίου είναι ότι «αυτά ήδη γίνονται σε άλλες χώρες της ΕΕ». Πράγματι, η ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης έχει προχωρήσει πολύ πιο γρήγορα σε άλλες καπιταλιστικές χώρες της ΕΕ, με δραματικές συνέπειες για τους λαούς.

Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής του κεφαλαίου, τον Απρίλη του 2019 το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε τον Κανονισμό για την προώθηση του «Πανευρωπαϊκού Ατομικού Συνταξιοδοτικού Προϊόντος» (PEPP), το οποίο έρχεται να υπηρετήσει τον στόχο της ΕΕ για τη μετατροπή της Ασφάλισης σε ατομική, ιδιωτική υπόθεση.

Οπως η ίδια η Κομισιόν ομολογεί, «το PEPP υποστηρίζει το στόχο της Ενωσης Κεφαλαιαγορών, που είναι η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την απελευθέρωση χρηματοδοτικών πόρων, ώστε να μπορεί να υπάρξει ροή από τους αποταμιευτές της Ευρώπης προς τις επιχειρήσεις της Ευρώπης...».

Οσο για το ποιες είναι οι εγγυήσεις για τις αποδόσεις που θα έχουν τέτοια «προϊόντα» για αυτούς που θα καταβάλλουν για 30 και 40 χρόνια εισφορές από το εισόδημά τους, την απάντηση δίνουν ορισμένα σημεία από τη «γνωμοδότηση» που έκανε η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ), ένα όργανο της Κομισιόν... υπεράνω κάθε «φιλεργατικής» υποψίας. Παρέχοντας την πλήρη συμφωνία της στο συγκεκριμένο σχέδιο, η ΕΟΚΕ στη «γνωμοδότησή» της «αναγνωρίζει ότι τα συνταξιοδοτικά προϊόντα ενέχουν κάποιον κίνδυνο λόγω του μακροπρόθεσμου χαρακτήρα τους...».

Επικαλούνταν μάλιστα σχετικό δελτίο της «Better Finance» (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Επενδυτών και Χρηστών Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών) όπου αναφερόταν πως «τα μακροπρόθεσμα ατομικά συνταξιοδοτικά προϊόντα δεν είναι ικανά να προσφέρουν επαρκές αντισταθμιστικό εισόδημα, διότι οι μακροπρόθεσμες αποδόσεις τους μπορεί να είναι ανεπαρκείς, ενίοτε, μάλιστα, και αρνητικές (μετά την αφαίρεση του πληθωρισμού)». Ολα αυτά, την ώρα που τα κυβερνητικά στελέχη που προωθούν σήμερα την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων στην Ελλάδα κάνουν λόγο για αποδόσεις των «επενδύσεων» 2,5 φορές μεγαλύτερες από αυτές που δίνονται με το ισχύον σύστημα...


Γ. Ζαχ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου