Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020

Απολύσεις, ανεργία, ακόμα πιο ακριβή Ενέργεια σηματοδοτεί το «Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης»


«Κλείσιμο μονάδων, απολύσεις, ανεργία, ακόμα πιο ακριβή Ενέργεια σηματοδοτεί η έγκριση της έκθεσης για το "Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης" από το Ευρωκοινοβούλιο», τονίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε δελτίο Τύπου της, στο οποίο σημειώνει:

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Ολομέλειά του ενέκρινε την Εκθεση του Ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μ. Κεφαλογιάννη, σχετικά με το "Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης" ("ΤΔΜ"), έκθεση που υλοποιεί την αντιλαϊκή στρατηγική της ΕΕ για την "Πράσινη Οικονομία", για "πιο πολλά και πιο γρήγορα" στους ομίλους παραγωγής ηλεκτρενέργειας και άλλων κλάδων, έτσι ώστε να θωρακίσουν την κερδοφορία τους μπροστά στη νέα καπιταλιστική κρίση σε βάρος των εργαζομένων, του λαού. Το ΚΚΕ καταψήφισε τη σχετική έκθεση, συνεχίζοντας με συνέπεια να στηρίζει τις λαϊκές κινητοποιήσεις που αντιπαλεύουν κι απορρίπτουν αυτά τα επιζήμια για τον λαό σχέδια.

Η συζήτηση και η ψήφιση της έκθεσης στο Ευρωκοινοβούλιο έγινε σαν να μην πρόκειται να γίνουν δεκάδες χιλιάδες απολύσεις στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Οι μαζικές αυτές απολύσεις στη χώρα μας συνδέονται με την "απολιγνιτοποίηση", το κλείσιμο και την εκποίηση μονάδων της ΔΕΗ σε Δ. Μακεδονία και Μεγαλόπολη. Ερχονται να προστεθούν στις εκατοντάδες χιλιάδες απολυμένων ή με αναστολή σύμβασης εργαζομένων σε συνθήκες πανδημίας, συν τα αποτελέσματα που θα έχει ούτως ή άλλως η βαθιά καπιταλιστική κρίση. Αυτή η στρατηγική ήδη οδηγεί στην εκτόξευση των τιμολογίων ηλεκτρισμού, στις ανεμογεννήτριες, που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια στα βουνά, και στις φωτοβολταϊκές επενδύσεις, που οδήγησαν στη χρεοκοπία χιλιάδων μικροεπενδυτών, με κερδισμένους τους μεγάλους ομίλους.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και τα άλλα αστικά κόμματα έχουν βαριές ευθύνες, διότι εδώ και χρόνια εφησύχαζαν τον λαό για τα τραγικά αποτελέσματα που θα έχει η στρατηγική της "Δίκαιης Μετάβασης" και παραπλανούσαν λέγοντας ότι με τις επιδοτήσεις του "ΤΔΜ", οι πληττόμενες περιοχές θα γίνουν... "Ελβετία". Οι "πράσινες ευαισθησίες" της ΕΕ και των ελληνικών αστικών κομμάτων δεν έχουν να κάνουν με κάποια φιλοπεριβαλλοντική πολιτική, αλλά με τη στήριξη των ομίλων των πράσινων επενδύσεων για την εξασφαλισμένη κερδοφορία τους σε βάρος των εργαζομένων. Οι "πράσινες" διακηρύξεις τους εκτός των άλλων είναι "αέρας κοπανιστός", καθώς την ίδια στιγμή που κλείνουν σύγχρονες λιγνιτικές μονάδες με μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, σε ολόκληρη την Ελλάδα δημιουργούνται μονάδες παραγωγής ηλεκτρενέργειας με καύση απορριμμάτων, συντηρούνται με ευρωενωσιακή "κάλυψη" οι υγειονομικές βόμβες των χωματερών σε Αττική κι άλλες περιοχές. Ανάλογο "θάλαμο αερίων" ήδη εξήγγειλε η κυβέρνηση και για τη Δυτική Μακεδονία με τη "δημιουργία μονάδων παραγωγής Ενέργειας από απορρίμματα"...

Φιλολαϊκή διαχείριση στο πλαίσιο της καπιταλιστικής αγοράς δεν μπορεί να υπάρξει

Η έγκριση της έκθεσης στο Ευρωκοινοβούλιο συνοδεύτηκε μάλιστα από μία οργανωμένη επιχείρηση αποπροσανατολισμού, σύμφωνα με την οποία εάν δήθεν συμπληρωνόταν το "ΤΔΜ" με κάποια πρόσθετα "κριτήρια", εάν βελτιωνόταν το ποσοστό συμμετοχής της Ελλάδας σε σχέση με άλλα κράτη - μέλη, τότε από αντιλαϊκό και επιζήμιο για τους εργαζομένους θα μετατρεπόταν ...σε φιλολαϊκό. Με δεδομένη τη στρατηγική σύμπλευσή τους και σε αυτή την επιχείρηση, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ πάνε χέρι χέρι: Η μεν κυβέρνηση της ΝΔ με το "Master Plan" επιταχύνει την "απολιγνιτοποίηση" και ο ευρωβουλευτής της εισηγείται το "Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης" με τον "Μηχανισμό Οικολογικής Επιβράβευσης", ο δε ΣΥΡΙΖΑ με τους ευρωβουλευτές του συναινώντας πρότεινε "εποικοδομητικές τροπολογίες" στον εν λόγω "μηχανισμό", με βάση τις οποίες όσο γρηγορότερα προχωρήσει το αντιλαϊκό σχέδιο της απολιγνιτοποίησης, τόσο περισσότερο χρήμα θα ρέει για τους ομίλους της "πράσινης" Ενέργειας.

Στην πραγματικότητα, το μόνο πράγμα που θα επιταχυνθεί για τους εργαζόμενους των πληττόμενων περιοχών είναι το "fast track" κλείσιμο μονάδων, οι απολύσεις και η ανεργία. Στόχος τους είναι να εκβιάσουν με κάθε τρόπο τον λαό που αντιδρά μαζικά απορρίπτοντας αυτά τα μέτρα, για να μπει στη γωνία, να αποδεχτεί την ανεργία, τη φτώχεια, τη μετανάστευση ή την ψευτοκατάρτιση με ψίχουλα κι αυτά για ελάχιστους, τους "πράσινους" φόρους, στο όνομα της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων για τις οποίες προβλέπονται ειδικές φορολογικές ζώνες, φοροελαφρύνσεις, επιδοτήσεις, απαλλαγές από τέλη κι ασφαλιστικές εισφορές και κάθε άλλη είδους διευκόλυνση. Με βάση όλα τα παραπάνω, το ΚΚΕ δεν μπήκε καν στη συζήτηση για τη δήθεν "βελτίωση" του εκτρώματος του "ΤΔΜ" και των μηχανισμών του. Φιλολαϊκή διαχείριση στο πλαίσιο της "απελευθέρωσης", της καπιταλιστικής αγοράς δεν μπορεί να υπάρξει.

Το ΚΚΕ δεν είναι ενάντια σε καμία μορφή Ενέργειας. Το θέμα είναι η μορφή που επιλέγεται κάθε φορά να υπηρετεί το συμφέρον των εργαζομένων, του λαού μας και του ενεργειακού μείγματος της χώρας, κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν ο λαός πάρει στα χέρια του τα "κλειδιά" της οικονομίας και την εξουσία. Με κεντρικό σχεδιασμό των κοινωνικοποιημένων μέσων παραγωγής όλων των κλάδων της οικονομίας, με την Ενέργεια να αποτελεί κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να εγγυηθεί την ανάπτυξη προς όφελος των εργαζομένων και του λαού, απαλλαγμένος από τους μονοπωλιακούς ομίλους και τις αντιπαραθέσεις τους για το ποιος θα έχει μεγαλύτερο κομμάτι της χρηματοδοτικής πίτας, για να καλύψει τη "χασούρα" της πανδημίας και της νέας κρίσης, που όλοι τους έχουν κοινό στόχο να φορτώσουν στις πλάτες των εργαζομένων.

Τον λόγο τώρα έχουν ξανά οι εργαζόμενοι και οι αγώνες τους για να μην κλείσει καμία μονάδα και ορυχείο, για ρεύμα και θέρμανση φθηνά για τον λαό, για να μπουν εμπόδια σε αυτά τα επικίνδυνα σχέδια και τις οδυνηρές εξελίξεις που κυβέρνηση, ΕΕ, κεφάλαιο, αστικά κόμματα επιφυλάσσουν για τον λαό».

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου