Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020

Εμβόλια...

 

Πηγή: Associated Press

Της Κάλι Καρά

Φαρμακοβιομηχανίες και καπιταλιστικά κράτη επιδίδονται σε μια κούρσα ανταγωνισμού για το εμβόλιο-εμπόρευμα κατά του κορονοϊού.

Η κούρσα του ανταγωνισμού μεταξύ κρατών και φαρμακευτικών επιχειρηματικών ομίλων για την ανάπτυξη εμβολίου και θεραπείας κατά του νέου κορονοϊού Covid-19 φαινομενικά «τραβάει μπροστά» την επιστήμη. Στην πραγματικότητα, το κυνήγι του κέρδους όχι μόνο δεν αποτελεί «κινητήρια δύναμη» της προόδου, αντίθετα η επιστημονική έρευνα μαζί με τους καρπούς της φρενάρονται σημαντικά.

Οι φαρμακοβιομηχανίες επιδίδονται σε μια κούρσα ανταγωνισμού, αποκρύπτοντας η μια από την άλλη πολύτιμη πληροφόρηση στερώντας την έγκαιρη ανταλλαγή επιστημονικών δεδομένων και την απαραίτητη διεπιστημονική συνεργασία, που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια και να επιταχύνουν τη διάθεση των εμβολίων.

Η άφιξη αποτελεσματικών εμβολίων κατά του Covid-19 και η αισιοδοξία που τη συνοδεύει δεν θα εξαλείψουν τον ιό, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που παράλληλα τόνισε ότι οι πλούσιοι δεν πρέπει να «ποδοπατήσουν» τους φτωχούς στην κούρσα.

«Τα εμβόλια δεν σημαίνουν μηδενική Covid», δήλωσε χθες ο Μάικ Ράιαν, αρμόδιος για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, εξηγώντας πως από μόνα τους τα εμβόλια δεν «θα μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά», με τις ΜΕΘ να γεμίζουν ασφυκτικά, τα εγκληματικά κενά σε νοσηλευτικές κλίνες, υγειονομικό και άλλο απαραίτητο προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία να παραμένουν, τον συγχρωτισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς να συνεχίζεται και τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς να γίνονται λάστιχο ανάλογα με τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων με ευθύνη των κυβερνήσεων.

Η αναμφισβήτητη θετική συμβολή των εμβολίων με την προϋπόθεση της πιστοποιημένης ασφάλειας και αποτελεσματικότητάς τους δεν μπορεί να «ισοσκελίζει» τις τεράστιες ελλείψεις των δημόσιων συστημάτων Υγείας, την ευρωενωσιακή στρατηγική ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας των νοσοκομείων και εμπορευματοποίησης της Υγείας που οδήγησαν στα εκατομμύρια των νεκρών.

Ο εμβολιασμός πρέπει να συνοδευτεί με θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας (και όχι με τη μείωση κατά 600 εκατ. στον νέο κρατικό προϋπολογισμό), με τη χρηματοδότηση της Υγείας, τον εξοπλισμό και τη στελέχωσή τους με μόνιμο προσωπικό, με αξιοπρεπείς μισθούς και ΒΑΕ, για να μπορούν να αντιμετωπίσουν πάγιες και έκτακτες ανάγκες για όλες τις ασθένειες.

Οι λαοί της Ευρώπης πρέπει να απαιτήσουν να διατεθεί δωρεάν το εμβόλιο σε όλους χωρίς διακρίσεις ή κατηγοριοποιήσεις με βάση την τιμή του, με την ταυτόχρονη επίταξη των ιδιωτικών κλινικών χωρίς αντίτιμο και τη θωράκιση των δημόσιων συστημάτων Υγείας.

Το εμβόλιο δεν θα εξαλείψει τις αδυναμίες που βρίσκονται στη ρίζα της πανδημίας. Όταν η πανδημία τελειώσει, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα.

Δεν υπάρχει εμβόλιο κατά της φτώχειας, δεν υπάρχει εμβόλιο κατά της πείνας. Δεν υπάρχει εμβόλιο κατά των ανισοτήτων.

Το αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του σάπιου και βάρβαρου καπιταλισμού βρίσκεται στα χέρια των προλετάριων όλων των χωρών, για να μπουν στην πρώτη γραμμή η προστασία της υγείας και της ζωής, η ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών.

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου