Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020

Κατήγγειλαν τον προϋπολογισμό - «θηλιά» για το λαό


Κινητοποίηση αντιπροσωπειών συνδικαλιστών χτες έξω από τη Βουλή

 

Συμβολική κινητοποίηση έξω από τη Βουλή, ενάντια στην ψήφιση ενός ακόμα αντιλαϊκού προϋπολογισμού, έκαναν χτες το απόγευμα αντιπροσωπείες Ομοσπονδιών και Συνδικάτων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας στις συνθήκες της πανδημίας.

«Περικοπές σε Υγεία και ανέργους, 10ωρη δουλειά, 200 ευρώ μισθός, θηλιά για το λαό ο προϋπολογισμός»: Με το γιγαντοπανό που άπλωσαν στο Σύνταγμα, καθώς και με τα συνθήματα που ακούγονταν κατά τη διάρκεια της παρέμβασής τους, κατήγγειλαν τη νέα επίθεση στα δικαιώματα, στην υγεία, στη ζωή του λαού. «Δώστε λεφτά για την Υγεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία», φώναξαν οι συγκεντρωμένοι, ενώ ξεκαθάρισαν πως δεν θα «χαρίσουν» στα αφεντικά τα δικαιώματά τους στην Ασφάλιση, στην Υγεία, στη σύνταξη και τη δουλειά.

Στην κινητοποίηση, στο πλευρό των συνδικαλιστικών οργανώσεων, συμμετείχε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.

«Κανένας προϋπολογισμός δεν μπορεί να είναι φιλολαϊκός όταν προέρχεται από την εξουσία των εκμεταλλευτών», τόνισε η Γιώτα Ταβουλάρη, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ). Ετσι, σημείωσε, και ο κρατικός προϋπολογισμός για το επόμενο έτος αποδεικνύει, με δραματικό τρόπο στις συνθήκες της πανδημίας, τον χαρακτήρα του ως εργαλείου για το μοίρασμα των χρημάτων που βγαίνουν από τον ιδρώτα των εργαζομένων σε όφελος των επιχειρηματικών ομίλων. Οσο για τα όποια ψίχουλα προβλέπονται για το λαό, οι εργαζόμενοι καλούνται να τα πληρώσουν «διπλά και τριπλά».

Το γιγαντοπανό που απλώθηκε από τους συνδικαλιστές μπροστά από τη Βουλή
Το γιγαντοπανό που απλώθηκε από τους συνδικαλιστές μπροστά από τη Βουλή
«Η πανδημία απέδειξε περίτρανα ότι τα αδιέξοδα αυτού του συστήματος πληρώνονται με ανθρώπινες ζωές και με επιδείνωση της ποιότητας ζωής της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων», συνέχισε η Γ. Ταβουλάρη. Απαριθμώντας μια σειρά περικοπές, υπογράμμισε ότι ο προϋπολογισμός παίρνει τη σκυτάλη από τα προηγούμενα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα, συνεχίζει την επίθεση και ταυτόχρονα διοχετεύει «ζεστό» χρήμα στα ταμεία των επιχειρηματικών ομίλων αλλά και στους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς.

«Σε αυτόν τον προϋπολογισμό δεν μπορούμε παρά να απαντήσουμε αναδεικνύοντας και παλεύοντας σήμερα για τις δικές μας ανάγκες. Δεν μπορούμε παρά να κλιμακώσουμε την πάλη μας κόντρα στην πολιτική κυβέρνησης και εργοδοσίας. Δεν μπορούμε παρά να τσακίσουμε τη λογική του "μικρότερου κακού", του φτιασιδώματος αυτής της βαρβαρότητας», υπογράμμισε και κάλεσε σε συνέχιση του αγώνα για την υγεία και τα δικαιώματα του λαού.

Συμβολική διαμαρτυρία από εκπαιδευτικούς

Νωρίτερα χτες, οι Ομοσπονδίες ΟΛΜΕ και ΔΟΕ και σωματεία εκπαιδευτικών προχώρησαν σε συμβολική διαμαρτυρία στη Βουλή ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό και τις περικοπές σε Υγεία και Παιδεία, απαιτώντας να δοθούν οι απαραίτητες πιστώσεις για να μην αποκλείονται χιλιάδες μαθητές από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, να ληφθούν μέτρα για να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια, μαζικούς μόνιμους διορισμούς.

Οι εκπαιδευτικοί κατήγγειλαν τον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης, που χτες εκφράστηκε με την προσπάθεια να παρεμποδιστεί η συμβολική κινητοποίηση που έγινε με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Η προσπάθεια αυτή έσπασε στην πράξη, οι φωνές που διεκδικούν την ικανοποίηση των πραγματικών αυξημένων αναγκών ακούστηκαν δυνατά, στάλθηκε μήνυμα ότι οι απαγορεύσεις και ο αυταρχισμός δεν θα περάσουν. Από το βήμα της χτεσινής κινητοποίησης οι εκπρόσωποι των σωματείων απηύθυναν επίσης κάλεσμα για την αυριανή μέρα πανελλαδικής δράσης για την Παιδεία (βλ. περισσότερα στη σελ. 17).

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου