Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021

Κινητοποίηση υγειονομικών για την πολιτική υποστελέχωσης των δημόσιων δομών Υγείας (VIDEO - ΦΩΤΟ)

 

  Πηγή: Eurokinissi/Motionteam

 

Την εγκληματική πολιτική υποστελέχωσης των δημόσιων δομών Υγείας που συνεχίζεται, ενώ την ίδια ώρα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας επιφορτίζονται και με την ευθύνη του εμβολιασμού του πληθυσμού, κατήγγειλαν οι υγειονομικοί της Θεσσαλονίκης, με τη συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν το πρωί στα γραφεία της 3ης και 4ης ΥΠΕ, στο κέντρο της πόλης. Κάλεσαν την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους για μαζικές προσλήψεις, εξοπλισμό και χρηματοδότηση, να προχωρήσει σε επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των Σωματείων των νοσοκομείων και της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), που κατήγγειλαν τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και την επιλογή της κυβέρνησης αντί να κάνει προσλήψεις να προχωρά σε μετακινήσεις από άλλες υγειονομικές περιφέρειες, ανέδειξαν ότι η περίθαλψη των χρονίως πασχόντων παραμένει σε «αναστολή» με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κοινή νοσηρότητα, ενώ εξακολουθούν να μη λειτουργούν εξωτερικά ιατρεία και τακτικά χειρουργεία.

Δήλωσαν την απόφασή τους για συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα και απηύθυναν κάλεσμα κινητοποίησης στον λαό με το σύνθημα «Εμπρός λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη».

Στο πλευρό των υγειονομικών βρέθηκαν εκπρόσωποι Σωματείων Συνταξιούχων κρατώντας πανό που πρόβαλε το αίτημα για δωρεάν ενιαίο δημόσιο σύστημα Υγείας και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Σε δηλώσεις τους, εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών και των νοσηλευτών ανέδειξαν τη δραματική κατάσταση που εξακολουθεί να υπάρχει μέχρι και τώρα που βρισκόμαστε σε αποδρομή του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Η Δάφνη Κατσίμπα, πρόεδρος της ΕΝΙΘ, αναφέρθηκε στη μετατροπή των εξωτερικών ιατρείων των νοσοκομείων σε εμβολιαστικά κέντρα, τονίζοντας ότι αυτό γίνεται χωρίς την πρόβλεψη για επιπλέον προσωπικό. «Αυτό σημαίνει ότι οι συνάδελφοι υπερεξαντλημένοι, αποδεκατισμένοι, καλούνται να σηκώσουν ένα ακόμα βάρος, των εμβολιασμών και τις πιθανές επιπλοκές, την οργάνωση, τη διεξαγωγή τους από το πρωί ως το βράδυ εγγράφοντας ατύπως εφημερίες, κάνοντας όμως και τις εφημερίες των τμημάτων τους και των νοσοκομείων», ανέφερε. Ενώ για την κατάσταση στα Κέντρα Υγείας σημείωσε ότι «είναι τόσο υποστελεχωμένα που δεν μπορούν να λειτουργήσουν ούτε στο τακτικό πρωινό ωράριο ούτε στην εφημέρευσή τους και θα οδεύσουμε σε μετατροπή τους αποκλειστικά σε εμβολιαστικά κέντρα, καταδικάζοντας τον πληθυσμό στη μοίρα του, με κίνδυνο να φτάσουμε να γίνεται βιολογική επιλογή αν θα επιβιώσουν ή όχι». (Δείτε εδώ βίντεο με δήλωση) 

Ο Χρήστος Καραχρήστος, γενικός γραμματέας της ΕΝΙΘ, σημείωσε ότι ακόμη αντιμετωπίζουν τις συνέπειες του 2ου κύματος της πανδημίας, με τις ΜΕΘ να αδειάζουν με πολύ αργούς ρυθμούς και πως «οι λίγες προσλήψεις επικουρικών συναδέλφων, κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού -το ιατρικό ακόμη το περιμένουμε- δεν καλύπτουν τα τεράστια κενά που υπήρχαν ήδη πριν την πανδημία. Το προσωπικό είναι αποδεκατισμένο, πολλοί έχουν αρρωστήσει, αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε για δύο και για τρεις για να μπορούμε να καλύψουμε τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν». Πρόσθεσε ότι δεν έχουν ανοίξει τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και τα χειρουργεία, επί τρεις μήνες οι χρονίως πάσχοντες δεν έχουν την παρακολούθηση που πρέπει με οδυνηρές συνέπειες για τους πάσχοντες από άλλες παθήσεις.

Τόνισε ότι η έλευση του τρίτου κύματος θα έχει ολέθριες συνέπειες αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα των υγειονομικών. «Πρέπει να ενισχυθούν με προσωπικό, εξοπλισμό, υποδομές τα νοσοκομεία και τα ΚΥ, να αυξηθούν οι ΜΕΘ στις 3.500 με βάση τις ανάγκες του πληθυσμού και να εξοπλιστούν οι κλινικές κορονοϊού με συστήματα οξυγονοθεραπείας και τα άλλα μηχανήματα που έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των διασωληνώσεων. Πρέπει να ενισχυθεί αποφασιστικά η ΠΦΥ ώστε να παίξει ρόλο όχι μόνο στον εμβολιασμό και στην παρακολούθηση τυχόν παρενεργειών στους εμβολιασθέντες, αλλά και στην περίθαλψη των χρονίως πασχόντων και στην παρακολούθηση των ασθενών με κορονοϊό με ήπια συμπτώματα, ή τους ασθενείς που έχουν ήδη νοσήσει και έχει αποδειχθεί ότι διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο για μήνες μετά και πρέπει να παρακολουθούνται». (Δείτε εδώ βίντεο με δήλωση) 

Η Ελένη Μπακιρλή, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο ΑΧΕΠΑ και μέλος των ΓΣ ΠΟΕΔΗΝ και ΑΔΕΔΥ, ανέδειξε ότι «στα νοσοκομεία ό,τι και να λέει η κυβέρνηση δεν έχει αλλάξει τίποτα. Θρηνούμε πάρα πολλούς υγειονομικούς και χιλιάδες έχουν νοσήσει. Τα μεγάλα λόγια που ακούσαμε το προηγούμενο διάστημα από τους κυβερνητικούς παράγοντες, δεν έχουν κανένα αντίκρισμα, αφού εξακολουθούν να αρνούνται την ένταξή μας στα ΒΑΕ, μειώνουν τη χρηματοδότηση για την Υγεία, δεν καλύπτουν τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό. Η ίδια η πολιτική τους τους ξεμπροστιάζει.

Τους ξεκαθαρίζουμε ότι όσο κι αν θέλουν να φέρουν την υγεία στα μέτρα τους, εμείς θα είμαστε εδώ για να τους ξεμπροστιάζουμε κάθε μέρα και με τη στάση μας στα νοσοκομεία, αλλά και με τις κινητοποιήσεις έξω από αυτά». (Δείτε εδώ βίντεο με δήλωση)

 



902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου