Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Καλούν σε κινητοποίηση στις 25/2 στην πλ. Ευόσμου για μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής από την πανδημία

 

Φωτό αρχείου 
Φωτό αρχείου

 

Κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους, τους τοπικούς φορείς και τους κατοίκους της περιοχής σε κινητοποίηση την Πέμπτη 25/2, στις 17.00, στην πλατεία Ευόσμου, για μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων και του λαού από την πανδημία, απευθύνουν Σωματεία Εργαζομένων της περιοχής, με κοινή ανακοίνωσή τους για το lockdown στο Δήμο Κορδελιού - Ευόσμου.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρουν τα Σωματεία Εργαζομένων Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας, στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας, Γραφικών τεχνών, Τύπου και Χάρτου, «η έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού και η εφαρμογή σκληρού lockdown στον Δήμο Κορδελιού - Ευόσμου αποτελούν ευθεία παραδοχή αποτυχίας της πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής.

Όλο το τελευταίο διάστημα, τονίζουν, «πριν ακόμη ξεσπάσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας, γίναμε μάρτυρες των εγκληματικών ελλείψεων στην διαχείριση της πανδημίας. Η κυβέρνηση αντί να ακούσει και να υλοποιήσει τα δίκαια αιτήματα του εργατικού - λαϊκού κινήματος, επέλεξε να αφήσει το λαό εκτεθειμένο στις ορέξεις των ιδιωτών της Υγείας, τους εργαζόμενους έρμαια της εργοδοτικής αυθαιρεσίας για να διασφαλιστεί η παραγωγική διαδικασία, δηλαδή η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων».

Η συγκεκριμένη εξέλιξη, σημειώνουν, «είναι η έκφραση ενός προδιαγεγραμμένου εγκλήματος στην πόλη μας και ιδιαίτερα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές όπως ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου. Παρά τις φωνές των μαζικών φορέων και των κατοίκων της περιοχής, η κυβέρνηση:

  • Δεν πήρε κανένα μέτρο στους χώρους δουλειάς, στα μεγάλα εργοστάσια, που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή και έχουν αποδειχτεί ότι αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης του ιού.

  • Δεν προχώρησε στην επίταξη των ιδιωτικών μονάδων Υγείας, στην ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Άφησε τα Κέντρα Υγείας όπως αυτό του Ευόσμου και τις ΤΟΜΥ της περιοχής αποδυναμωμένα, ενώ θα μπορούσαν να ενισχυθούν και να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας και την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων που έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία μια νόσου.

  • Δεν πήρε τα απαραίτητα μέτρα για να αλλάξει η κατάσταση στις συγκοινωνίες όπου εν μέσω πανδημίας παρατηρείται συνωστισμός και δεν τηρείται η παραμικρή απόσταση ανάμεσα στους επιβάτες.

  • Άνοιξε τα σχολεία με τους ίδιους όρους που τα έκλεισε, με τους μαθητές να στοιβάζονται σε ακατάλληλες υπόγειες σχολικές αίθουσες χωρίς εξαερισμό, χωρίς φυσικό φως, σε σχολικά κτίρια με 25-27αρια τμήματα».

Αποδείχτηκε, προσθέτουν, «πόσο επικίνδυνη είναι η λογική της «ατομικής ευθύνης», η καλλιέργεια ψεύτικων προσδοκιών ότι η ανακάλυψη του εμβολίου θα βάλει φρένο στη διασπορά του ιού, χωρίς τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για τη ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας».

Δεν χωράει, υπογραμμίζουν, «άλλη καθυστέρηση στην λήψη μέτρων για την προστασία της ζωής μας! Κάθε μέρα που περνάει μεγαλώνει ο κίνδυνος τα κρούσματα να πολλαπλασιαστούν ανεξέλεγκτα καθώς ο ιός θα διασπείρεται από τους χώρους δουλειάς στην περιοχή κατοικίας και πίσω».

Ιδιαίτερα, επισημαίνουν, «αν πάρουμε υπόψη μας ότι στο συγκεκριμένο δήμο συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός κατοίκων όπου εργάζεται στην βιομηχανική περιοχή της Σίνδου και των γύρω περιοχών, σε μεγάλα εργοστάσια όπου καθημερινά έρχονται σε επαφή εκατοντάδες εργαζόμενοι με ελλιπή μέτρα προστασίας. Σε μεγάλους εργασιακούς χώρους όπου δεν τηρούνται αποστάσεις, δεν χορηγούνται τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας, δεν πραγματοποιούνται τα αναγκαία και σε σταθερή βάση προληπτικά test και η απαραίτητη ιχνηλάτηση όπου εμφανίζεται κάποιο κρούσμα. Με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους να είναι ανύπαρκτοι και με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς να εξακολουθούν να αποτελούν υγειονομική βόμβα για την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης».

Και συνεχίζοντας συμπληρώνουν ότι, «η υπόθεση της προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων και του λαού περνά μέσα από τη κοινή πάλη εργαζόμενων και κατοίκων της περιοχής. Να δυναμώσει ο αγώνας προκειμένου, έστω και τώρα, πριν φτάσουμε στο απροχώρητο και πριν θρηνήσουμε και άλλα πολλά θύματα, να αναγκάσει την κυβέρνηση ώστε:

  • Να ενισχυθούν άμεσα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

  • Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και υποχρεωτική ένταξη των ιδιωτών γιατρών στο σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

  • Η κυβέρνηση να στείλει τώρα συνεργεία για μαζικά δωρεάν τεστ των δημοτών, ιδιαίτερα σε μαζικούς χώρους εργασίας.

  • Ανάπτυξη του αναγκαίου αριθμού εμβολιαστικών κέντρων στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και στελέχωση τους με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων (γιατροί, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας κ.λπ.). Να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις και όχι μετακινήσεις προσωπικού από τα ήδη υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας.

  • Να εξασφαλιστεί άμεσα ο αναγκαίος εμβολιασμός όλων των εργαζομένων στα εργοστάσια και τους κατοίκους της περιοχής, η απαραίτητη παρακολούθησή του πληθυσμού μετά τον εμβολιασμό. Προμήθεια όλων των διαθέσιμων, ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων. Άμεση απεμπλοκή των νοσοκομείων από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού.

  • Άμεσα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Στελέχωση όλων των αναγκαίων ελεγκτικών μηχανισμών για τον έλεγχο τήρησης των απαραίτητων μέτρων όπως την παρουσία γιατρών εργασίας, τη τήρηση αποστάσεων, τη χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας, τα απαραίτητα TEST και ιχνηλάτηση κρουσμάτων, τη χορήγηση αδειών ειδικού σκοπού κ.λπ.

  • Συνεχή και επαναλαμβανόμενα TEST κάθε εβδομάδα στους χώρους δουλειάς με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας. Drivethroughtest στις ΒΙΠΕ μια φορά την εβδομάδα με ευθύνη του ΕΟΔΥ.

  • Να ενισχυθεί τώρα το συγκοινωνιακό δίκτυο της περιοχής ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός. Στους μεγάλους χώρους δουλειάς με ευθύνη της εργοδοσίας να παρθούν μέτρα για την ασφαλή μεταφορά των εργαζομένων προς και από τη δουλειά, με ταυτόχρονη παροχή μέσων ατομικής προστασίας».

«Υψώνουμε φωνή διεκδίκησης! Δυναμώνουμε τον αγώνα για να μη θυσιαστούν η υγεία μας και τα δικαιώματά μας στα πλαίσια ενός συστήματος και μιας πολιτικής που αποδεικνύονται ανίκανα να προστατεύσουν τις ζωές μας», καταλήγει η κοινή ανακοίνωση των σωματείων.

902gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου