Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021

Πώς να ξεχωρίζουμε τους «κάλους» και τους «κακούς» εργοδότες

 


 

ΕΙΤΕ «ΚΑΛΟΙ», ΕΙΤΕ «ΚΑΚΟΙ»

ΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΠΑΝΤΑ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ

 

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 1: Ο ιδιοκτήτης των JUMBO, Α. Βακάκης πριν λίγους μήνες πρότεινε την λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων 7 ημέρες την εβδομάδα και 12 ώρες την ημέρα. To πρόσχημα οι οικονομικές… δυσχέρειες του ομίλου του, ο οποίος, όχι μόνο τα τελευταία χρόνια σπάει το ένα ρεκόρ κερδοφορίας μετά το άλλο, αλλά και μέσα στην πανδημία κατάφερε να κρατήσει μεγάλο κομμάτι του τζίρου της, αυτή τη φορά χωρίς να πληρώνει το μεγαλύτερο κομμάτι των εργαζόμενών του. Το 2019 ανακοίνωσε τη λειτουργία δύο καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι δουλεύουν με τον κατώτατο μισθό, και με συμβάσεις ορισμένου χρόνου

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 2: Η LIDL, πολλές φορές βραβευμένη με βραβεία top employer, έχει επίσης χιλιάδες εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Πρόσφατα, στην αποθήκη της στη Σίνδο, συνέστησε στους εργαζόμενους να βάλουν… χιονολάστιχα, ή να πάρουν ταξί, με αφορμή τα ακραία καιρικά φαινόμενα, και να εξασφαλίσουν με κάθε τρόπο πως θα βρίσκονται στην εργασία τους. Αρνήθηκε να πληρώσει τεστ κορονοϊου εργαζόμενων και δεν έχει εξασφαλίσει την σταθερή απολύμανση τόσο της αποθήκης, όσο και των καταστημάτων της.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 3: Ο Σκλαβενίτης, που για χρόνια κρατά τον τίτλο του καλύτερου εργοδότη, έχει επίσης χιλιάδες εργαζόμενους με συμβάσεις, ακόμα και 3ήμερης εργασίας την εβδομάδα! Έχουν καταγγελθεί δεκάδες περιστατικά απόκρυψης κρουσμάτων στα καταστήματά του. Εκμεταλλευόμενος τους νόμους που έχουν ψηφιστεί το τελευταίο διάστημα, καλεί σε εργασία Κυριακή, συμβασιούχους εργαζόμενους της επιχείρησης σε διάφορα καταστήματά του, για την προετοιμασία των παραγγελιών της κατ΄ οίκον παράδοσης.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιος είναι ο καλύτερος εργοδότης;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Υπάρχει κάποιο νόημα να επιλέξουμε;

Όλοι οι όμιλοι, όλες οι επιχειρήσεις, και στο εμπόριο, λειτουργούν ΜΟΝΟ με βάση την εξασφάλιση της κερδοφορίας τους. Για λόγους οικονομίας επιλέξαμε μόνο τρία παραδείγματα, καθώς δεν υπάρχει καμία επιχείρηση που λειτουργεί διαφορετικά. Οι όποιες διαφορές μεταξύ τους σε παροχές, «προνόμια», δεν αναιρούν την υπερεντατικοποίηση, τη δουλειά μέχρι εξαντλήσεως, τους μισθούς πολύ κάτω από τις ανάγκες μας.

Από την μια, ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα έχει το μεγαλύτερο κομμάτι στην πίτα των κερδών, και από την άλλη, λειτουργούν ενωμένοι στο χτύπημα εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζόμενων. Με ένα στόμα και μια φωνή, ζητούν από την κυβέρνηση την κατάργηση της Κυριακής αργίας, την απλήρωτη υπερωρία, την κατάργηση του σταθερού εργάσιμου χρόνου.

Οι εργοδότες μας, «καλοί» και «κακοί», είναι μια γροθιά ενάντια στους εργαζόμενούς τους. Παλεύουν ενιαία για να εξασφαλίσουν πως εμείς θα δουλεύουμε με κατεβασμένο το κεφάλι, για ένα κομμάτι ψωμί, ή και λίγα ψίχουλα παραπάνω, και θα λέμε και ευχαριστώ.

Η απάντησή μας θα πρέπει να είναι ενιαία, μαζική! Οι εργαζόμενοι εξασφαλίζουμε με τη δουλειά μας τα κέρδη τους, τα βραβεία τους! Με τη δική μας δουλειά στήνονται οι αυτοκρατορίες τους! 

Ακόμα και το ένα ευρώ παραπάνω στο μισθό, τα διαλλείματα, κάθε άλλο δικαίωμα είναι αποτέλεσμα της οργανωμένης απαίτησης των ίδιων των εργαζόμενων στους χώρους δουλειάς.

Και μέσα στη πανδημία, τα όποια μέτρα πάρθηκαν για την προστασία της υγείας μας κατακτήθηκαν από την αντίδρασή μας. Σε όποιο κατάστημα υπήρχε έστω και ένα μέλος του σωματείου, η εργοδοσία αναγκαζόταν να τηρεί πιο ουσιαστικά τα μέτρα για την απόσταση μεταξύ των εργαζόμενων και των καταναλωτών, δίνονταν μάσκες και αντισηπτικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις πετύχαμε να γίνουν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους.

Σήμερα είναι πιο καθαρό από ποτέ! ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ!

Κανένας να μην βρεθεί μόνος του απέναντι στην εργοδοσία για να ζητήσει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας του, αλλά και τα ρεπό του, τα δεδουλευμένα του, να πληρωθούν οι υπερωρίες του. 

Να ξέρουν οι εργοδότες μας πως πίσω από κάθε εργαζόμενο βρίσκονται εκατοντάδες άλλοι, πως η απαίτηση του ενός, είναι απαίτηση όλων. 

Αυτό σημαίνει σωματείο! Εργαζόμενοι οργανωμένοι, αποφασισμένοι να μην χαρίσουν ούτε λεπτό από τη δουλειά τους, να μην θυσιάσουν την υγεία τους και να θησαυρίσουν μια χούφτα μέτοχοι. Γιατί χωρίς εμάς δεν ανοίγει κανένα εμπορικό, δεν λειτουργεί κανένα σούπερ μάρκετ. 

Στην ζωή που μας έχουν ετοιμάσει, του 4ωρου, των αναστολών, των απλήρωτων υπερωριών, του φόβου, εμείς να απαντήσουμε:

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ!

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου