Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021

Το μόνο σχέδιο που υπήρχε ήταν το "μένουμε σπίτι".


«Μπλακ άουτ» στη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων λαϊκών οικογενειών
 

Eurokinissi

Νεκρός άνθρωπος, αβοήθητος και αποκλεισμένος, με αναπνευστικά προβλήματα. Χιλιάδες εργαζόμενοι στο έλεος των εργοδοτών, εκτεθειμένοι σε επικίνδυνες συνθήκες ψύχους και απειλές για απόλυση αν δεν πάνε στη δουλειά τους. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι χωρίς θέρμανση, νερό και τηλέφωνο. 250.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα μόνο στην Αττική. Δρόμοι αποκλεισμένοι και ακινητοποιημένα μέσα μαζικής μεταφοράς. Καμία δυνατότητα πρόσβασης στα κέντρα εμβολιασμού και αναβολή όλων των προγραμματισμένων ραντεβού. Κι όλα αυτά ενώ το κύμα κακοκαιρίας ήταν γνωστό με κάθε λεπτομέρεια εδώ και μέρες. Και η κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι απολύτως έτοιμος! Αυτό που αποκαλύφθηκε ήταν ότι το μόνο σχέδιο που υπήρχε ήταν το «Μένουμε σπίτι» και με κακοκαιρία. Είκοσι εκατοστά χιόνι ήταν αρκετά να κόψουν τη χώρα στα δύο. Να εγκλωβίσουν ανθρώπους με τραγική κατάληξη.

* * *

Η στάση της κυβέρνησης άκρως προκλητική. Συσκέψεις επί συσκέψεων και ακολουθούσαν «ισχυρές συστάσεις» και παραινέσεις να μη βγαίνει κανείς από το σπίτι του, την ίδια στιγμή που τα τηλέφωνα των εργοδοτών προς τους εργαζόμενους περιείχαν απειλές ακόμα και για απόλυση! Και που χιλιάδες κόσμου αναγκάστηκαν να πάνε στη δουλειά τους σε συνθήκες ψύχους, χωρίς τα απαραίτητα μέσα προστασίας από το κρύο και με τους ντελιβεράδες να παίζουν τη ζωή τους κορόνα - γράμματα σε δρομολόγια του τρόμου. Και απέναντι στο αίτημα του Συνδικάτου Επισιτισμού να σταματήσουν τα δρομολόγια άμεσα, να βγαίνει το υπουργείο Εργασίας και να κάνει ...ευγενικές συστάσεις στους εργοδότες! Ετσι λειτουργεί ο κρατικός μηχανισμός. Αφήνει να πεθαίνει ένας άνθρωπος με αναπνευστικά προβλήματα, που έχει ειδοποιήσει ώρες πριν ότι θέλει βοήθεια, επειδή δεν καθαρίζεται ο δρόμος που οδηγεί στο σπίτι του. Ετσι απλά...

RIZOSPASTIS

 
* * *
 
Τι αναδείχτηκε για άλλη μια φορά; Οι τεράστιες ελλείψεις στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, των υποδομών αντιμετώπισης φυσιολογικών καιρικών φαινομένων. Στην αρχή ήταν η Βόρεια Ελλάδα, η Στερεά, η Εύβοια, η Θεσσαλία. Ακολούθησε η Αττική. Το απαράδεκτο φαινόμενο να κόβεται η Ελλάδα στα δύο, επειδή έπεσαν λίγα εκατοστά χιόνι, επαναλήφθηκε. Αναφέραμε και προχτές ότι έκλεισαν οδικοί άξονες που ο λαός τούς έχει χρυσοπληρώσει και για να κατασκευαστούν και για να τους χρησιμοποιεί, με τα υπέρογκα διόδια. Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ έχουν χρυσοπληρώσει οι εργαζόμενοι τις τελευταίες δεκαετίες και συνεχίζουν να πληρώνουν ακόμα, είτε για την Εγνατία είτε για την Ολυμπία είτε για την Αθηνών - Λαμίας. Παρ' όλα αυτά, οι επιχειρηματικοί όμιλοι που εισπράττουν δισεκατομμύρια από τα διόδια, τα «πακέτα», τις ρήτρες των συμβάσεων και τις φορολογικές διευκολύνσεις, διαχρονικά, από τις κυβερνήσεις, δεν καθαρίζουν και δεν εξασφαλίζουν την ασφαλή διέλευση σε συνθήκες χιονόπτωσης!

Χτες, αυτό πήρε άλλες διαστάσεις: Η Περιφέρεια Αττικής έδωσε όλα τα εκχιονιστικά μηχανήματα στις εταιρείες που διαχειρίζονται τους εθνικούς οδικούς άξονες, την Αττική Οδό και το αεροδρόμιο και άφησε να βυθιστούν στο χιόνι κεντρικοί οδικοί άξονες που είναι στην αρμοδιότητά της να φροντίσει! Πίσω από τις αρμοδιότητες της περιφέρειας προσπάθησαν να κρυφτούν ο Δήμος Αθηναίων και άλλοι Δήμοι στην Αττική και στην περιφέρεια, κάνοντας μπαλάκι τις ευθύνες για το αίσχος με το οποίο ήρθε αντιμέτωπος χτες ο λαός.

RIZOSPASTIS

 
* * *
 
Ο κρατικός μηχανισμός υπηρέτησε το ρόλο του. Είναι ο κρατικός μηχανισμός που λειτουργώντας στη λογική του κόστους - οφέλους και με κριτήριο τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του λαού, που πνίγεται σε κάθε βροχόπτωση, καίγεται σε μια σοβαρή φωτιά, καταστρέφεται όταν γίνεται σεισμός και βέβαια εγκλωβίζεται ακόμα και σε λίγους πόντους χιονιού. Θα μένει ώρες χωρίς ρεύμα και θέρμανση, χωρίς νερό, χωρίς πρόσβαση σε δομές Υγείας, θα βάζει σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια του τη ζωή παλεύοντας για το μεροκάματο. Θα βγαίνει να πάει στη δουλειά μέσα στο χιόνι. Είναι ο κρατικός μηχανισμός για τον οποίο χτες στελέχη της κυβέρνησης, με τη μισή Αττική βυθισμένη στο σκοτάδι και τη Στερεά Ελλάδα και Εύβοια να ψάχνουν για νερό, έλεγαν ότι «λειτούργησε σωστά» και θα συνεχίσει το έργο της... Χωρίς τσίπα, χωρίς ντροπή, συνεχίζουν να προκαλούν και να μιλούν για επάρκεια μέσων, όταν εργαζόμενοι σε δήμους έβγαζαν με τσάπες το χιόνι από τους δρόμους και «έκλειναν» 18ωρα και 20ωρα συνεχούς δουλειάς.
 
* * *
 
Και οι επόμενες μέρες θα είναι δύσκολες για το λαό. Γι' αυτό χωρίς καμιά καθυστέρηση η κυβέρνηση και όλοι οι αρμόδιοι φορείς, Περιφέρεια και δήμοι, πρέπει να εξασφαλίσουν όλα τα μέσα για τον καθαρισμό των δρόμων. Να πάρουν όλα τα μέτρα για να λειτουργήσουν κανονικά τα μέσα μεταφοράς. Να εξασφαλιστεί πρωτίστως η ασφαλής πρόσβαση σε νοσοκομεία και να υλοποιηθεί χωρίς καθυστέρηση το πρόγραμμα του μαζικού εμβολιασμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου