Κυριακή 14 Μαρτίου 2021

Οταν συνέλαβαν νεαρούς επειδή πετούσαν χαρταετούς!

 


 

Οταν συνέλαβαν νεαρούς επειδή πετούσαν χαρταετούς!
 
Ήταν Καθαρά Δευτέρα του 1963, όταν κάποιοι νεαροί σήκωσαν στον Αττικό ουρανό, χαρταετούς που είχαν πάνω τους το παγκόσμιο σήμα της Ειρήνης, για να προπαγανδίσουν την πρώτη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης στη χώρα μας. Η αστυνομία κινητοποιείται και τους μεταφέρει στο αστυνομικό τμήμα, μαζί με τους χαρταετούς με την κατηγορία της κομμουνιστικής προπαγάνδας! 
 
Οι νεαροί, στο αστυνομικό τμήμα που οδηγήθηκαν, τραγουδούσαν
Ένας αετός καθότανε
στο τμήμα και λιαζότανε...
 
…και προειδοποιούσαν ότι οι χαρταετοί, ήταν μια πρόγευση, και ότι σε δυο μήνες θα έκαναν και την Πορεία Ειρήνης...
 
Στις 21 Απρίλη 1963 είχε αναγγελθεί η πρώτη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης στη χώρα μας. Η πορεία οργανώθηκε από το «Σύνδεσμο Μπέρτραντ Ράσελ» και την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, αντιπρόεδρος της οποίας ήταν ο Γρηγόρης Λαμπράκης, βουλευτής της ΕΔΑ. Είχαν προσκληθεί για να πάρουν μέρος πολλοί ξένοι ειρηνιστές απ' όλο τον κόσμο- κυρίως από τη Βρετανία.
 
Η κυβέρνηση της ΕΡΕ υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, μετά από υπόδειξη των Αμερικανών απαγόρευσε την πορεία και ανακοίνωσε ότι όποιος επιχειρήσει να προσεγγίσει θα συλλαμβάνεται. Η προειδοποίηση αφορούσε και τους ξένους προσκεκλημένους. 
 
H Πορεία ξεκίνησε την Κυριακή μετά το Πάσχα, 21 Απριλίου 1963. Τα δραματικά γεγονότα είναι γνωστά. Η αστυνομία και η χωροφυλακή επιτίθεται και συλλαμβάνει τους πάντες.
 
Μόνο ένας κατόρθωσε να πραγματοποιήσει την Πορεία έστω για λίγο. Ήταν ο Γρηγόρης Λαμπράκης, ο πρώτος Μαραθωνοδρόμος της Ειρήνης στην Ελλάδα. Λίγες μέρες μετά, στις 22 Μάη 1963, ο Λαμπράκης δολοφονείται στη Θεσσαλονίκη.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου