Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, Σχόλιο για την τοποθέτηση του δημάρχου Θεσσαλονίκης στο ΔΣ του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας

 

 

Την υποκρισία του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κ. Ζέρβα, ο οποίος από τη μία αρνήθηκε να ψηφίσει υπέρ της μετονομασίας οδού που φέρει το όνομα του διοικητή της πόλης στη ναζιστική κατοχή και από την άλλη δηλώνει ότι δεν «ξεχνά» τις ναζιστικές θηριωδίες, καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλονίκης,   σε σχόλιό της για την τοποθέτηση του δημάρχου στο ΔΣ του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας, που χρηματοδοτείται και λειτουργεί σαν παράρτημα του Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» σημειώνει:

«Για μια ακόμα φορά, από τον Τύπο και μόνο, πληροφορηθήκαμε για δραστηριότητες του δημάρχου Θεσσαλονίκης που αφορούν την ιδιότητα του και όχι τον ίδιο προσωπικά.

Ο δήμαρχος αποδέχθηκε τη τοποθέτηση του από τη κυβέρνηση (Υπουργείο Παιδείας) στο εποπτικό συμβούλιο του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας. Η επιλογή της Θεσσαλονίκης ως έδρας του ιδρύματος αυτού ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών.

Το Ίδρυμα χρηματοδοτείται και λειτουργεί σαν παράρτημα του Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, με το γνωστό, ζωηρό, διαχρονικό ενδιαφέρον για τη πόλη και τη περιοχή μας, με πρόσφατο αποκορύφωμα για την υπογραφή της απαράδεκτης Συμφωνίας των Πρεσπών για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στις λυκοσυμμαχίες ΝΑΤΟ και Ε.Ε. Η ευθύνη της άθλιας νομοθέτησης ίδρυσης του από τη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, πέρασε στην εξίσου άθλια υιοθέτηση – συνέχιση από τη Ν.Δ.

Σκοπός του ιδρύματος είναι η προώθηση της εξωτερικής πολιτικής της Γερμανίας. Την οποία παρακολουθεί ο λαός μας με την ανοιχτή στήριξη που παρέχει στις αναθεωρητικές – επεκτατικές βλέψεις της κυβέρνησης της Τουρκίας, μαζί με ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε. και τους άλλους "συμμάχους".

Ανάμεσα στους σκοπούς του, η εξασφάλιση "κινητικότητας" (βλ. εργασιακής μετανάστευσης φθηνού εργατικού δυναμικού) από την Ελλάδα στη Γερμανία και κορυφαίο το ενδιαφέρον του για την αναθεώρηση της ιστορίας της Ναζιστικής κατοχής στην Ελλάδα. Η ανάδειξη της "οπτικής" των ναζήδων σφαγέων στην εκπαίδευση της νεολαίας του τόπου μας, η εξάλειψη της ιστορικής μνήμης για την εγκληματική φύση του ναζισμού. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Μνήμες της κατοχής" που προωθεί το ίδρυμα αυτό σε συνεργασία με ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος", το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, το Γερμανικό ϊδρυμα "Μνήμη, Ευθύνη και Μέλλον" και (δυστυχώς) το Πανεπιστήμιο Αθηνών ξεσήκωσε διαμαρτυρίες επιστημόνων – ιστορικών, εκπαιδευτικών και βεβαίως των οργανώσεων αντιστασιακών (ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ).

Είναι γνωστές οι σκέψεις και διαδικασίες για αναθεώρηση της ιστορίας της Θεσσαλονίκης και ιδιαίτερα της περιόδου απελευθέρωσης της το 1944 από τον ΕΛΑΣ (με πρωτοβουλίες ακροδεξιών αλλά και στελεχών του κ. Ζέρβα) που θα αναζωπυρωθούν με τέτοιου είδους πρωτοβουλίες.

Είναι καιρός ο δήμαρχος να καταλάβει ότι η πόλη και η ιστορία της δεν του χαρίστηκαν σαν δώρο. Ακόμα και σαν δήμαρχος μικρής μειοψηφίας ΔΕΝ μπορεί να τη δεσμεύει με τέτοιου είδους απαράδεκτες αποφάσεις.

Να καταλάβει ότι το ψέμα και η υποκρισία έχουν "κοντά ποδάρια" καθώς: Αφού ψήφισε "παρών" (βλ. δεν ψήφισε) τη μετονομασία της οδ. Χρυσοχόου (του διοικητή της πόλης στη ναζιστική κατοχή και μάρτυρα υπεράσπισης στη δίκη του ναζιστή σφαγέα των Εβραίων της πόλης, Μέρτεν), δηλώνει "δεν ξεχνώ" στη μαύρη επέτειο του δολοφονικού εξοστρακισμού τους στα στρατόπεδα δολοφονίας το 1943 και την ίδια μέρα να αποδέχεται τον διορισμό του στο Ελληνογερμανικό Ίδρυμα "λήθης" των εγκλημάτων του Ναζισμού.»

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου