Παρασκευή 21 Μαΐου 2021

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ Ανυπολόγιστες κοινωνικές συνέπειες από την αθώωση της χρήσης της κάνναβης (VIDEO)

 

 
 

Για ανυπολόγιστες κοινωνικές συνέπειες και για τεράστιες ευθύνες ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και λοιπών δυνάμεων που αθωώνουν τη χρήση της κάνναβης στη συνείδηση των παιδιών της λαϊκής οικογένειας έκανε λόγο ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου «Παραγωγή, εξαγωγή και διάθεση τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0,2%».

Τόνισε πως το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο και υπογράμμισε πως στην πρώτη γραμμή του Κόμματος είναι η ζωή και το μέλλον της νέας γενιάς.

Σχολιάζοντας τα λόγια αγάπης και συγγνώμης που αντάλλαξαν υπουργοί και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε πως η συμφωνία ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ είναι στη βάση της συνολικής νομιμοποίησης του χασίς γιατί εκεί βρίσκεται το κερδοφόρο πεδίο επενδύσεων επιχειρηματικών ομίλων, όπως έγινε στις ΗΠΑ, στον Καναδά και σε χώρες της Ευρώπης. Είναι πάρα πολλά τα λεφτά, ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έχει επιλεγεί από μονοπώλια ως βασική χώρα παραγωγής κάνναβης και πως το νομοσχέδιο απελευθερώνει το όριο περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη στα προϊόντα για εξαγωγή.

Η χώρα δεν έχει επάρκεια σε βασικά αγροτικά προϊόντα και φτάσαμε να καλλιεργούμε χασίς, έλεος αγύρτες της πολιτικής, υπογράμμισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και ζήτησε τη γενναία χρηματοδότηση των στεγνών προγραμμάτων απεξάρτησης και ενίσχυση του ΚΕΘΕΑ.

Παρατίθεται η ομιλία του Δ. Κουτσούμπα:

«Κυρίες και κύριοι,

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με ένα σοβαρό ζήτημα, όπως είναι αυτό των πυρκαγιών, γιατί για μια ακόμη χρονιά και πριν καλά - καλά ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος ερχόμαστε αντιμέτωποι με μεγάλες πυρκαγιές, που απειλούν και καταστρέφουν φυσικό πλούτο, δασικές εκτάσεις, περιουσίες.

Και μάλιστα έναν από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής και της Κορινθίας.

Για μια ακόμη χρονιά, όμως, ακούμε και τις ίδιες γνωστές δικαιολογίες, για τους ανέμους και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που έχει γίνει η καραμέλα όλων των κυβερνήσεων.

Όχι, κύριοι της κυβέρνησης.

Για αυτή τη διαχρονική καταστροφή δεν φταίει το κακό το ριζικό μας, ούτε ο Θεός που μας μισεί... Φταίνε οι διαχρονικές ανεπάρκειες στους τομείς της δασοπροστασίας και πυρόσβεσης, οι ελλείψεις σε προσωπικό, οι ελλείψεις σε σύγχρονα μέσα, σε συνδυασμό βέβαια με την εμπορευματοποίηση των δασών και της γης.

Κάθε χρόνο το ΚΚΕ με παρεμβάσεις, με Ερωτήσεις, με χίλιους δύο τρόπους, επισημαίνει αυτά τα προβλήματα. Απ’ ό,τι φαίνεται "εις ώτα μη ακουόντων", γιατί για τις κυβερνήσεις σας όλα αυτά είναι κόστος.

Οπότε και τα δάση παραδίδονται στα χέρια των επενδυτών και των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Πώς το είχε πει ο πρωθυπουργός πέρυσι από τον Ερημίτη της Κέρκυρας; "Αφού κάποια στιγμή θα καεί, ας το παραδώσουμε στους ιδιώτες".

Και μιλώντας για τη συγκεκριμένη περιοχή των Γερανείων, είναι γνωστά εδώ και χρόνια τα διάφορα επενδυτικά σχέδια, τα διάφορα συμφέροντα που καραδοκούν και που σίγουρα θα αξιοποιήσουν τέτοιες καταστροφές.

Πού ξέρετε; Μπορεί μέσα σ’ αυτά τα επενδυτικά σχέδια να συμπεριληφθούν και ορισμένα απ’ αυτά που προβλέπει το παρόν νομοσχέδιο για την κάνναβη.

Κυρίες και κύριοι,

Η κυβέρνηση της ΝΔ, με το παρόν σχέδιο νόμου για τη φαρμακευτική κάνναβη, παίρνει για άλλη μια φορά τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Έχει σηκώσει την ίδια σημαία. Αυτή της προσέλκυσης επενδύσεων, όπως είχε κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από τη διαδικασία απελευθέρωσης της παραγωγής κάνναβης και των προϊόντων της για ιατρικούς σκοπούς.

Απ’ ό,τι φαίνεται είναι πάρα πολλά τα λεφτά...

Το κυριότερο και συνάμα το χειρότερο, όμως, είναι ότι ανοίγει ακόμα περισσότερο τον “ασκό του Αιόλου”, στο να προχωρά βήμα - βήμα στην επικίνδυνη αθώωση των ναρκωτικών, στη συνείδηση κυρίως των νέων παιδιών.

Και δεν μπορούμε βέβαια εδώ να μην σχολιάσουμε τα λόγια μεγάλης αγάπης και συγγνώμης που αντάλλαξαν στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Ανάπτυξης, ο οποίος ξαφνικά "είδε το φως το αληθινό", με διάφορα γνωστά και μη εξαιρετέα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Το παράδειγμά τους ακολούθησαν και διάφοροι δήθεν "προοδευτικοί", αλλά και "συντηρητικοί" κονδυλοφόροι.

Το έδαφος αυτής της συμφωνίας ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ είναι η βάση για να ανοίξει ακόμα περισσότερο η συζήτηση συνολικά για τη νομιμοποίηση του χασίς, γιατί εκεί βρίσκεται ένα νέο πεδίο κερδοφορίας για τις μεγάλες επιχειρήσεις, μαζί βέβαια με τους κομπιναδόρους και κάθε λογής εμπόρους, που κάθε άλλο θα πάψουν να υπάρχουν.

Λέμε καθαρά ότι αυτό το νομοσχέδιο και όλη η συζήτηση γύρω απ’ αυτό θα αξιοποιηθεί για να ανοίξει ο δρόμος για τη νομιμοποίηση της κάνναβης συνολικότερα.

Αυτό ακριβώς έγινε στις ΗΠΑ, αυτό έγινε στον Καναδά, αυτό έγινε σε μια σειρά χώρες της ΕΕ.

Ως Κόμμα έχουμε σταθερή και κρυστάλλινη θέση για αυτά τα ζητήματα, θέση την οποία έχουμε εκφράσει πολλές φορές και δω στη Βουλή, στην Ευρωβουλή, αλλά κυρίως την έχουμε καταθέσει μέσα στην ελληνική κοινωνία.

Την παλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις μέσα στο εργατικό, στο μαζικό λαϊκό κίνημα, σε συνεργασία με τους εργαζόμενους στα προγράμματα, με ειδικούς επιστήμονες, με τους γονείς των παιδιών των θεραπευτικών κοινοτήτων, οι οποίοι μαζί με τα παιδιά τους περνάνε ένα πολύ μεγάλο "λούκι" και έχουν αποκτήσει πλούσια πείρα και γνώση από αυτή την κατάσταση.

Η θέση μας παίρνει υπόψη την εμπειρία που υπάρχει από τη χρήση άλλων ναρκωτικών ουσιών -όπως τα οπιοειδή- στην ιατρική κλινική πράξη, αλλά και τα επιστημονικά δεδομένα που είναι διαθέσιμα γύρω από την κάνναβη και τις ουσίες (τόσο φυσικές, όσο και συνθετικές) που προέρχονται από αυτή.

Για παράδειγμα, η φυτική κάνναβη, λόγω του μεγάλου αριθμού δραστικών ουσιών που περιέχει (για τη συντριπτική πλειοψηφία των οποίων δεν γνωρίζουμε τις δράσεις - αλληλεπιδράσεις - παρενέργειες που έχει η κάθε μία από αυτές, αλλά και οι συνδυασμοί τους), δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτή καθ’ αυτή ως φαρμακευτική - θεραπευτική ουσία.

Αντίθετα, συγκεκριμένες δραστικές ουσίες που απομονώνονται από την κάνναβη ή και μπορούν να συντεθούν ακόμη και τεχνητά, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για φαρμακευτικούς - παρηγορητικούς σκοπούς, σε πολύ όμως συγκεκριμένες περιπτώσεις ασθενειών όπου τα ήδη υπάρχοντα φάρμακα δεν επαρκούν.

Βασική προϋπόθεση, όμως, είναι ότι πρέπει να αντιμετωπίζεις αυτές τις δραστικές ουσίες ως φάρμακα, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τη μελέτη και την έρευνα, ώστε να μπορούν να παρέχονται στους ασθενείς με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

Φυσικά, αυτό σημαίνει πολύ αυστηρό έλεγχο, από το ίδιο το κράτος, της παραγωγής, επεξεργασίας, διάθεσης, χορήγησης, τέτοιων φαρμάκων με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια. Για να μπορέσεις τελικά να διασφαλίσεις πρώτα απ' όλα την ασφάλεια και την υγεία των ασθενών.

Επίσης, η νομοθεσία ανέκαθεν επέτρεπε τόσο την παραγωγή, όσο και τη διάθεση κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς, προβλέποντας για αυτήν τη διαδικασία όμως μόνο κρατικό μονοπώλιο.

Μάλιστα αυτή η νομοθεσία επικαιροποιήθηκε με το νόμο του 2013, στον οποίο αναφέρονται συγκεκριμένοι όροι για την παραγωγή και διάθεση των ναρκωτικών ουσιών.

Τι κάνετε εσείς τώρα με αυτό το νομοσχέδιο, κύριοι της ΝΔ; Εξαιρείτε την παραγωγή της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς από τη διαδικασία του κρατικού μονοπωλίου, ολοκληρώνοντας έτσι το δρόμο που άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, ενισχύετε τους όρους ανάπτυξης της εν λόγω παραγωγικής δραστηριότητας από φυσικά ή νομικά πρόσωπα, με σκοπό όχι τόσο την προμήθεια του κρατικού μονοπωλίου, αλλά κυρίως την εξαγωγή.

Η επονομαζόμενη "φαρμακευτική" κάνναβη περιέχει την ψυχοτρόπο ουσία σε ποσοστό περισσότερο από 0,2%, δηλαδή δεν διαφέρει σε τίποτα από το κοινό χασίς.

Εσείς τι κάνετε για να πετύχετε το βασικό σκοπό που είναι κυρίως η εξαγωγή; Απελευθερώνετε αυτό το όριο του 0,2% στα προϊόντα που προορίζονται για εξαγωγή.

Θα ισχύουν -λέτε- μόνο οι όροι χρήσης της χώρας εξαγωγής!

Αυτό σημαίνει πως θα παράγεται κάνναβη με πάνω από 1% σε δραστική ουσία, αν το τελικό προϊόν πηγαίνει για παράδειγμα στην Ελβετία, δηλαδή με 5πλάσια ποσότητα σε δραστική ουσία από ό,τι μπορεί να χαρακτηριστεί ως ναρκωτικό.

Για να πούμε όμως τα πράγματα με το όνομά τους: Σήμερα η κάνναβη αποτελεί ένα μεγάλο brand name, που αποφέρει τεράστια κέρδη σε ομίλους που αποφασίζουν να επενδύσουν. Μάλιστα, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης αποτελεί διέξοδο πραγματικά για τεράστια κεφάλαια που λιμνάζουν λόγω της κρίσης και δεν επενδύονται γιατί δεν αποφέρουν μεγάλα κέρδη.

Η Ελλάδα έχει επιλεγεί από μονοπώλια ως βασική χώρα παραγωγής κάνναβης, γιατί έχει ιδανικές κλιματικές συνθήκες, έχει φθηνό εργατικό δυναμικό, αλλά και μία γεωγραφική θέση η οποία βοηθά τόσο στη διαμετακόμιση, όσο και στον ανταγωνισμό με την παράνομη καλλιέργεια, που στην Ευρώπη συγκεντρώνεται κυρίως στα Βαλκάνια.

Είναι τουλάχιστον ανήθικο κι εσείς ως κυβέρνηση, όπως πριν ο ΣΥΡΙΖΑ, να εκμεταλλεύεστε την αγωνία ορισμένων ασθενών και των οικογενειών τους, για τους οποίους υπάρχουν ενδείξεις ότι ορισμένες ουσίες που περιέχονται στο φυτό της κάνναβης μπορούν να τους προσφέρουν πραγματικά ανακούφιση. Κι αυτό το κάνετε χωρίς διόλου ντροπή, μόνο και μόνο για να επιταχύνετε τη διαδικασία απελευθέρωσης της κάνναβης, τη στιγμή που, όπως κι εσείς πολύ καλά ξέρετε, θα μπορούσε να προχωρήσει η παραγωγή τους με κρατικό μονοπώλιο ή με εισαγωγή, σε τελευταία ανάλυση, των σχετικών σκευασμάτων.

Παρότι από την αρχή είπαμε ότι στόχος είναι η προσέλκυση επενδύσεων, όμως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δημιουργεί βάσιμες υποψίες ότι ουσιαστικά έρχεται να εξυπηρετήσει και άλλες σκοπιμότητες.

Ξαναλέμε: Το μάτι των επενδυτών είναι στραμμένο συνολικά στη νομιμοποίηση της κάνναβης, στο χασίς, γιατί εκεί βρίσκεται το πολύ χρήμα, η πολλή ρεμούλα.

Γνωρίζουμε, επίσης, πως το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται σταδιακά να ολοκληρωθεί η νομιμοποίηση της "φαρμακευτικής" κάνναβης σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και το βλέμμα των ομίλων είναι ήδη στραμμένο στο επόμενο βήμα, δηλαδή στη -μετά πανηγυρισμών- νομιμοποίηση της χρήσης χασίς. Μάλιστα, είναι σε εξέλιξη μια παγκόσμια εκστρατεία κρατών και διαφόρων μονοπωλιακών ομίλων για την αθώωση των επιβλαβών χαρακτηριστικών της κάνναβης.

Αυτή η εκστρατεία έχει ήδη οδηγήσει στην απότομη αύξηση του αριθμού χρηστών της.

Στις ΗΠΑ η λιανική πώληση κάνναβης, τόσο της φαρμακευτικής, όσο και της ψυχαγωγικής της χρήσης, το 2019, ξεπέρασε τα 12 δισ. δολάρια, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 35%.

Μέσα στη δεκαετία 2008-2018 η νομιμοποίηση της κάνναβης σε όλο και περισσότερες Πολιτείες των ΗΠΑ είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν 17% οι καθημερινοί χρήστες κάνναβης και φυσικά, στη συνέχεια, την ίδια περίοδο να τριπλασιαστούν όσοι ζητούν απεξάρτηση από την κάνναβη.

Την ίδια στιγμή μελέτες για την Ευρώπη, που έχει τραβήξει την προσοχή των επενδυτών, προβλέπουν για την ευρωπαϊκή αγορά κάνναβης έως το 2028 να φτάσει στα 60,3 δισ. ευρώ η χρήση της ως ναρκωτικού, στα 55,2 δισ. ευρώ η φαρμακευτική της χρήση και στα 180 εκατ. ευρώ η βιομηχανική της αξιοποίηση.

Όλα αυτά βέβαια με προϋπόθεση να προχωρήσει η νομιμοποίηση της χρήσης κάνναβης σε περισσότερες χώρες της ΕΕ.

Καταλαβαίνει, λοιπόν, κανείς πως η απελευθέρωση της καλλιέργειας κάνναβης, με όποιο πρόσχημα, δεν υπηρετεί κάποια κοινωνική πραγματική ανάγκη, παρά μόνο τις ανάγκες μονοπωλιακών ομίλων να επενδύσουν τα συσσωρευμένα τους κεφάλαια. Καταστρέφονται όμως έτσι σημαντικές παραγωγικές δυνατότητες για τη χώρα μας. Ενώ η Ελλάδα θα μπορούσε να παράγει μεγάλη ποικιλία απαραίτητων αγροτικών προϊόντων, σήμερα δεν έχει επάρκεια σε βασικά προϊόντα.

Για να μην πω πάλι τι καλλιέργειες σε βασικά προϊόντα ξεριζώθηκαν και λόγω των δεσμεύσεων της ΕΕ, όπως για παράδειγμα το βαμβάκι ή τόσα άλλα...

Και τώρα φτάσαμε να καλλιεργούμε χασίς! Μεγάλη πρόοδος, πραγματικά, τον 21ο αιώνα!

Έλεος, σας λέμε, αγύρτες της πολιτικής!

Πολύ μεγάλα τμήματα του ελληνικού λαού και της ελληνικής νεολαίας μπορούν όμως να καταλάβουν ότι: Με τέτοιου είδους νομοσχέδια που υπερπροβάλλουν την κάνναβη ως "φάρμακο", που ανάγουν δευτερεύουσες ιδιότητές της σε κύριες ή επιδιώκουν να διαμορφώσουν "θετικό πρόσημο" γύρω από τη χρήση της ως ναρκωτικού, έχει και θα έχει ανυπολόγιστες κοινωνικές συνέπειες.

Υπάρχει πλέον πείρα.

Στην ίδια την ΕΕ, στα κράτη που είναι νόμιμη ή συνταγογραφείται ως "φαρμακευτικό" προϊόν, σχεδόν οι μισοί από τους 16χρονους μαθητές κάνουν χρήση κάνναβης.

Στις ΗΠΑ 1 στους 3 μαθητές Λυκείου κάνει χρήση κάνναβης με εκτροπή ιατρικής συνταγής, ενώ στη χώρα μας οι μισοί 16χρονοι θεωρούν ακίνδυνη τη δοκιμή της, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά.

Έχετε τεράστιες ευθύνες, κυρίες και κύριοι της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των λοιπών δυνάμεων, έχετε ευθύνες όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, γιατί με όλη αυτή τη συζήτηση, για τα δήθεν οφέλη της κάνναβης, αθωώνετε τη χρήση της στις συνειδήσεις των παιδιών της λαϊκής οικογένειας.

Έχετε, λοιπόν, τεράστιες ευθύνες για τις ανοδικές τάσεις της χρήσης κάνναβης, συνολικά των ναρκωτικών ουσιών στη χώρα μας.

Ξέρετε τι δείχνει η εικόνα της χώρας μας; Πως έχει τριπλασιαστεί η χρήση κάνναβης στους μαθητές σε σχέση με προηγούμενες δεκαετίες. Πως έχουν ταυτόχρονα αυξηθεί πολύ οι χρήστες κάνναβης που ζητούν βοήθεια από τα θεραπευτικά προγράμματα στην Ελλάδα.

Αυτά λένε τα στοιχεία από το ΚΕΘΕΑ, το "18 ΑΝΩ", το Πρόγραμμα "ΑΡΓΩ", το Πρόγραμμα "ΔΙΑΠΛΟΥΣ", τα Προγράμματα Προαγωγής και Αυτοβοήθειας, τα στοιχεία από όλα ανεξαίρετα τα "στεγνά" θεραπευτικά προγράμματα.

Λένε πως έχει μειωθεί η ηλικία πειραματισμού και εισόδου στη χρήση ναρκωτικών με πρώτη ουσία την κάνναβη από την ηλικία του Γυμνασίου.

Αλήθεια, πώς απαντά και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ σ’ αυτή την εικόνα; Υποδαυλίζοντας το έργο του ΚΕΘΕΑ, αλλοιώνοντας το θεραπευτικό του μοντέλο, ως συνέχεια της κατάργησης του αυτοδιοίκητου το 2019, με το διορισμό της διοίκησής του από την κυβέρνηση.

Διαμορφώνοντας μια αντιναρκωτική πολιτική με μοναδικό γνώμονα τη δήθεν "μείωση της βλάβης", τα υποκατάστατα, τους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης, τη διάλυση της Πρόληψης, την υποχρηματοδότηση.

Γενικεύοντας τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τα νέα Προγράμματα με ημερομηνία λήξης μέσα από χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ.

Παρακολουθούμε, βέβαια, με προσοχή το όψιμο ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ για το χτύπημα στο ΚΕΘΕΑ και τη φιλοσοφία του ως "στεγνό θεραπευτικό πρόγραμμα".

Είναι το λιγότερο υποκρισία, όταν η όλη πολιτική που άσκησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα των ναρκωτικών, ουσιαστικά έστρωνε το δρόμο για να γιγαντωθεί η κοινωνική ανοχή στα ναρκωτικά και η εξάρτηση από αυτά.

Ουσιαστικά ναρκοθετήσατε ακόμα περισσότερο την πρόληψη, αλλά και τη θεραπεία, αφού με την κοινωνική ανοχή για τα ναρκωτικά εξοβελίζετε στο νεανικό και στο γενικό πληθυσμό το κίνητρο για θεραπεία.

Αλήθεια δεν είναι ότι συμφωνείτε όλοι σας σήμερα με τον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό των ναρκωτικών σε "σκληρά" και "μαλακά";

Μήπως τάχα υπάρχουν "σκληρές" και "μαλακές" αιτίες, οι οποίες στρέφουν ένα νέο άνθρωπο στη χρήση και στην εξάρτηση από τα ναρκωτικά;

Σήμερα, όμως, αυτό που απαιτείται είναι πολύ συγκεκριμένα:

- Γενναία χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για να ενισχυθούν όλα τα "στεγνά" θεραπευτικά προγράμματα.

- Να ενισχυθεί το ΚΕΘΕΑ, με μόνιμο επαρκές προσωπικό, με νέες δομές τόσες όσες έχει ανάγκη η χώρα.

- Να διαμορφωθεί επιτέλους Ενιαίο Θεσμικό Πλαίσιο για τα 75 Κέντρα Πρόληψης της χώρας μας.

- Να καλυφθούν όλες οι περιοχές της χώρας, όπως η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά ή το Λασίθι στην Κρήτη, που δεν έχουν καν Κέντρο Πρόληψης.

- Να μην προχωρήσει το αίσχος των Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης.

Όλα αυτά τα ζητήματα είναι για το ΚΚΕ ζητήματα "πρώτης γραμμής", γιατί σχετίζονται με τη ζωή, το μέλλον, τη συνείδηση της νέας γενιάς.

Πρόσφατα είχα συνάντηση με τα ΔΣ των Συλλόγων Γονέων των Θεραπευτικών Προγραμμάτων. Ακούμε με πραγματική αγωνία τη φωνή των γονιών που συμμετέχουν στους Συλλόγους Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ, άλλων Θεραπευτικών Προγραμμάτων, για το τι σημαίνει κάνναβη και τι θα φέρει η νομιμοποίησή της ή τι έχει επιφέρει ήδη η αθώωσή της.

Κατά τη γνώμη μας, η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας στο δρόμο του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται αυτό και από το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, έχει θέσει ως στόχο εκτός από τη νομιμοποίηση της δυνατότητας χρήσης σκευασμάτων από ασθενείς για ιατρικούς λόγους, σε μια πορεία χρόνου, να προχωρήσει στη συνολική αποποινικοποίηση της χρήσης κάνναβης για προσωπική χρήση, η οποία βέβαια θα νομιμοποιήσει και την καλλιέργειά της.

Όλα αυτά βέβαια θα τα ντύσετε με έναν ιατρικοφανή μανδύα.

Εμείς ως ΚΚΕ, όπως κάναμε και με το ν/σ του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι και τώρα, θα καταψηφίσουμε το εν λόγω νομοσχέδιο.

Γιατί το βασικό του κριτήριο είναι το κέρδος και ο ανταγωνισμός των μονοπωλίων, που στην περίπτωση των φαρμάκων εμπορεύονται πολλαπλά και κερδοσκοπούν παράνομα πάνω στον ανθρώπινο πόνο.

Σήμερα, υπάρχουν οι αντικειμενικές προϋποθέσεις για έναν διαφορετικό δρόμο που θα έχει ως κριτήριο πραγματικά κοινωνικές ανάγκες και η κοινωνικοποιημένη παραγωγή θα μπορεί να οργανώνεται στη βάση ενός πραγματικά επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας.

Με τη λειτουργία κρατικού φορέα φαρμάκου θα σχεδιάζεται και θα οργανώνεται η έρευνα, η παραγωγή, η εισαγωγή και η διάθεση ποιοτικών και αποτελεσματικών φαρμάκων, δωρεάν σε όλους όσοι τα χρειάζονται, στο πλαίσιο φυσικά ενός σύγχρονου, αποκλειστικά κρατικού και δωρεάν συστήματος Υγείας και Πρόνοιας.

Κι όλα αυτά μακριά από τα κοράκια του μαύρου χρήματος, του αδηφάγου καπιταλιστικού κέρδους, που βάζει σε κίνδυνο και το μυαλό και την ψυχή και τις ίδιες τις ζωές των παιδιών μας».

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου