Τρίτη 13 Ιουλίου 2021

Ερώτηση για την κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο

 

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
 
 


Την αντιδραστική πολιτική της ΕΕ, που οδηγεί τους πρόσφυγες είτε πίσω στην κόλαση των πολέμων είτε στον εγκλωβισμό σε υπερδομές - φυλακές εντός της ελληνικής επικράτειας, αναδεικνύει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης.

Η κυβέρνηση της ΝΔ στην Ελλάδα, με πρόσφατη απόφασή της και προς εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας, εντάσσει την Τουρκία στις «ασφαλείς τρίτες χώρες» για τους αιτούντες άσυλο από τη Συρία, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, τη Σομαλία και το Αφγανιστάν, παρόλο που η Τουρκία δεν εφαρμόζει τη Συνθήκη της Γενεύης για τους μη Eυρωπαίους πρόσφυγες. Πρόσφατο είναι και το παράδειγμα της κυβέρνησης της Δανίας να χαρακτηρίσει τη Δαμασκό και τα περίχωρά της στη Συρία ως «ασφαλή προορισμό» για την απέλαση Σύρων προσφύγων.

Η αρμόδια επίτροπος της ΕΕ, Ιλβα Γιόχανσον, νομιμοποιώντας την απαράδεκτη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, ανέφερε ότι «δεν βλέπει κάτι περίεργο σε αυτή την απόφαση».

Την ίδια στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση φέρνει νομοσχέδιο με το οποίο διευκολύνει και επιταχύνει τις διαδικασίες «επιστροφών» και απελάσεων. Η καταστολή στα σύνορα με τον αναβαθμισμένο ρόλο της Frontex, σε συνδυασμό με τη «συνεργασία με τις τρίτες χώρες» και τις fast track διαδικασίες εξέτασης ασύλου και απέλασης για όσους κριθούν «μη επιλέξιμοι», αποτελούν κατευθύνσεις του νέου αντιδραστικού πλαισίου που φορτώνει όλο το βάρος στα θύματα του πολέμου και των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Ολα τα παραπάνω ακολουθούν τις επικίνδυνες κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του «νέου Συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο» που προωθεί. Βασίζονται στον Κανονισμό του Δουβλίνου αλλά και την Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας που έχει οδηγήσει στη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση.

Με βάση τα παραπάνω ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ρωτάει την Επιτροπή πώς τοποθετείται:

-- «Στο γεγονός ότι με τις αποφάσεις της ΕΕ όπως κι αυτές της ελληνικής κυβέρνησης παραβιάζονται τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο για εξατομικευμένη εξέταση των αιτήσεών τους σε συμφωνία με τα προβλεπόμενα στη Συνθήκη της Γενεύης, ανθρώπων που με κίνδυνο της ζωής τους και μεγάλες θυσίες ξέφυγαν από την κόλαση του πολέμου, της εξαθλίωσης ή των διώξεων;

-- Στο ότι με τις ίδιες αποφάσεις όχι μόνο εμποδίζεται ο δρόμος να φτάσουν στη χώρα τελικού προορισμού τους, αλλά κι οδηγούνται με απαράδεκτες διαδικασίες είτε σε fast track απόρριψη της αίτησής τους και απέλαση πίσω στην κόλαση των πολέμων και των κατατρεγμών είτε στον απάνθρωπο εγκλωβισμό σε υπερδομές φυλακές για μήνες στα ελληνικά νησιά και τον Εβρο;».

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου