Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021

Η πανδημία καλπάζει πάνω στο ρημαγμένο δημόσιο σύστημα Υγείας


Πάνω από 14.000 οι νεκροί, 9.133 θάνατοι από την αρχή του έτους

 

Η διαχρονική πολιτική που θεωρεί «κόστος» την υγεία του λαού και τα μέτρα προστασίας του, φτάνει σήμερα να μετρά 14.014 νεκρούς (37 χτες) λόγω Covid. Μόνο φέτος το καλοκαίρι έχασαν τη ζωή τους 1.892 άνθρωποι (από 1η Ιούνη).

Χτες τα κρούσματα ήταν 2.198, ο συνολικός αριθμός τους έφτασε τις 607.356, σχεδόν τα μισά καταγράφηκαν μετά το άνοιγμα του Τουρισμού (373.881 ήταν συνολικά στις 14 Μάη).

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 390 εκ των οποίων 350 (89,74%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 40 (10,26%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.024 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 202. Τη βδομάδα 30 Αυγούστου - 5 Σεπτέμβρη οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 1.639.

Τα υψηλότερα ποσοστά θετικότητας καταγράφονται σε Ηλεία (4,65%), Μύκονο (4,38%), Ικαρία (4,28%), Χίο (3,75%), Ευρυτανία (3,39%).

Σύμφωνα με την 65η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου Covid (αφορά το διάστημα 26 Αυγούστου - 1 Σεπτέμβρη), η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 στην επικράτεια παρουσιάζει αύξηση φτάνοντας στο 71% (από 69% μια βδομάδα πριν). Στην Αττική ανέρχεται σε 77% και στη Θεσσαλονίκη σε 64% αντίστοιχα. Η πληρότητα στις απλές κλίνες Covid είναι 48%. Το ίδιο διάστημα αυξήθηκε κατά 27,9% η χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Κι ενώ η κατάσταση «φωνάζει» για την απαίτηση ουσιαστικών μέτρων ενίσχυσης των δημόσιων νοσοκομείων, για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, για ασφαλές άνοιγμα των σχολείων κ.ο.κ., η κυβερνητική διαχείριση εξαντλεί τα όποια μέτρα στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, την ίδια στιγμή που η πολιτική της υπονομεύει ακόμα και τον γενικό εμβολιασμό του πληθυσμού. Το πόσο επικίνδυνη είναι αυτή η πολιτική επιβεβαιώνουν και οι έρευνες γύρω από το στέλεχος «Δέλτα», που δείχνουν ότι είναι πιο ανθεκτικό έξι φορές στα αντισώματα όσων έχουν νοσήσει με κορονοϊό και 8 φορές σε όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι, μολύνει ευκολότερα τα κύτταρα της αναπνευστικής οδού και αναπαράγεται μέσα σε αυτά. Τα συμπεράσματα είναι αποτέλεσμα εργαστηριακών ερευνών σε 130 μολύνσεις υγειονομικών σε τρία νοσοκομεία του Δελχί, οι οποίοι προηγουμένως είχαν εμβολιαστεί με δύο δόσεις της «AstraΖeneca».

Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση αρνείται τα καθολικά κι επαναλαμβανόμενα τεστ στο προσωπικό των μονάδων Υγείας, καταργεί την 7ήμερη καραντίνα για τους εμβολιασμένους υγειονομικούς, το τείχος ανοσίας αντί για το 90% βρίσκεται μόλις στο 55%, τα σχολεία ανοίγουν χωρίς μέτρα προστασίας και με ακόμη λιγότερες αίθουσες κι εκπαιδευτικούς σε σχέση με πέρυσι, τα ΜΜΜ παραμένουν φρακαρισμένα. Και με προκλητικό τρόπο παρουσιάζει ως «μέτρο προστασίας» την κατακρεούργηση εργασιακών δικαιωμάτων με αναστολές, περικοπές μισθών, απολύσεις, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για το κλείσιμο κι άλλων νοσοκομείων/τμημάτων/κλινικών, με το 75% των εργαζομένων να είναι συμβασιούχοι (σύμφωνα και με την πρόταση του ΣΕΒ «Διανέοσις») και οι ασθενείς πελάτες που θα πληρώνουν όλο και περισσότερα για όλο και λιγότερες υπηρεσίες Υγείας.

Συνεχίζονται έρευνες για πλαστά πιστοποιητικά

Στο μεταξύ, πλήθυναν από χτες τα εμβολιαστικά κέντρα τα οποία μπαίνουν στο «μικροσκόπιο» για τυχόν έκδοση πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού, μετά τα όσα αποκαλύφθηκαν στο ΚΥ Παλαμά Καρδίτσας. Επακόλουθο της μετατροπής του εμβολίου είτε σε άλλοθι για την απόρριψη κάθε άλλου μέτρου προστασίας είτε σε εργαλείο εκβιασμών και συναλλαγής, κρατικές υπηρεσίες εξετάζουν ενδείξεις (σύμφωνα με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας) για «σχήμα απάτης» και σε άλλες δομές. Σημειώνεται ότι εγκύκλιο εξέδωσε, χτες, για το θέμα των πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης από την Covid-19 ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασ. Πλιώτας. Ο ανώτατος εισαγγελέας εφιστά την προσοχή στους εισαγγελείς όλης της χώρας για το ζήτημα των πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού και προτείνει εξονυχιστικό έλεγχο ακόμη και μεμονωμένων περιστατικών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αποκάλυψη «κυκλώματος». Τέλος, ζητά από τους εισαγγελείς της χώρας «προληπτική εισαγγελική δράση με την (άτυπη) επιτόπια μετάβαση του εισαγγελέα ή του εντεταλμένου αντεισαγγελέα Πρωτοδικών στο Εμβολιαστικό Κέντρο της περιφέρειάς του για να ενημερωθεί και να γνωρίζει εκ των προτέρων τα συναφή με τον τρόπο και τα στάδια της διαδικασίας καταχώρισης των εμβολιασμών, τις εγγυήσεις αξιοπιστίας του συστήματος και τις ασφαλιστικές δικλίδες που αποθαρρύνουν τους επίδοξους δράστες ύποπτων ενεργειών».

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου