Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021

1/12/1979 Σπίτι του Κόμματος και της εργατιάς

 




Αρχίζει σήμερα σ' ολόκληρη τη χώρα η δίμηνη οικονομική εξόρμηση για το χτίσιμο των γραφείων του ΚΚΕ. Η προκήρυξη της εξόρμησης έγινε δεκτή με αισθήματα χαράς και βαθιάς ικανοποίησης από τα μέλη, τους φίλους και τους οπαδούς του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, καθώς και από τις πλατιές μάζες των εργαζόμενων της χώρας μας.

Με την απόχτηση δικών του γραφείων, το ΚΚΕ θα εξασφαλίσει μεγαλύτερες δυνατότητες για την ανάπτυξη της πολύμορφης δραστηριότητάς του, για την καλύτερη οργάνωση και το συντονισμό του όλου έργου του, ταγμένο αταλάντευτα στην υπηρεσία του λαού και του τόπου. Και όσο μεγαλύτερες δυνατότητες ανάπτυξης της δράσης του θα έχει το ΚΚΕ, τόσο πιο αποφασιστική θα είναι η παρέμβασή του στις μελλοντικές εξελίξεις (...)

Οι Ελληνες εργαζόμενοι βλέπουν στο πρόσωπο του ΚΚΕ τον ανιδιοτελή συμπαραστάτη των σκληρών αγώνων τους, γι' αυτό και το περιβάλλουν με αγάπη και εμπιστοσύνη. Μα και το ΚΚΕ, όσες φορές βρέθηκε σε ανάγκη, στους εργαζόμενους αποτάθηκε, ζητώντας τη συνεισφορά τους. Κι αυτή υπήρξε πάντα απλόχερη και γενναιόδωρη, όπως απόδειξαν οι εξορμήσεις για τις βουλευτικές εκλογές του 1977 και ιδιαίτερα για το 10ο Συνέδριο.

Στους εργαζόμενους, σ' όλους τους δημοκράτες απευθύνεται και σήμερα το ΚΚΕ, για να συνδράμουν στην προσπάθειά του να αποκτήσει το δικό του κτίριο. Που, στην πραγματικότητα, θα 'ναι το σπίτι της εργατιάς, όλων των εργαζομένων.


Το ΚΚΕ δεν έχει άλλους οικονομικούς πόρους πέρα από την ανιδιοτελή συνδρομή και τις ενισχύσεις των μελών, των φίλων και οπαδών του, κι έχει να αντιμετωπίσει τεράστιες ανάγκες στην προσπάθεια της εκπλήρωσης της αποστολής του. Είναι απόλυτα αναγκαία αυτή η συμπαράσταση, η μόνη ικανή που θα μετατρέψει σε σάρκα και οστά και τη νέα προσπάθεια που αρχίζει σήμερα για τη συγκέντρωση του απαιτούμενου χρηματικού ποσού. Με τον οβολό τους οι εργάτες, οι αγρότες, οι επαγγελματοβιοτέχνες, οι επιστήμονες, οι διανοούμενοι, οι νέοι και οι νέες θα βάλουν τα πολύτιμα λιθαράκια στην ανέγερση της οικοδομής.

Εκφράζοντας τη μεγάλη απήχηση που βρήκε η προκήρυξη της οικονομικής εξόρμησης, όχι μόνο στο χώρο της επιρροής του ΚΚΕ, αλλά και στις πλατιές μάζες των εργαζομένων, οι κομματικές οργανώσεις έχουν βάλει στόχους ανώτερους από κάθε άλλη προηγούμενη παρόμοια εξόρμηση.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι στόχοι αυτοί θα εκπληρωθούν, γιατί αγγίζουν τις πιο ευαίσθητες χορδές του λαϊκού και δημοκρατικού κινήματος της χώρας μας, που θέλει να αποκτήσει το ΚΚΕ μεγαλύτερη ισχύ και αίγλη, μεγαλύτερες δυνατότητες για να αντεπεξέλθει στον πρωτοποριακό και ιστορικό ρόλο του.

* * *

Με το παραπάνω κεντρικό και πρωτοσέλιδο άρθρο ο «Ριζοσπάστης» σήμανε την έναρξη της Οικονομικής Εξόρμησης για την κατασκευή των γραφείων του Κόμματος, για το «Σπίτι του Λαού», όπως αποκαλεί ο εργατικός - λαϊκός κόσμος την έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό.

Στις 31 Γενάρη 1980, ο «Ριζοσπάστης» ανακοίνωνε ότι η Οικονομική Εξόρμηση τελείωνε εκείνη τη μέρα με πλήρη επιτυχία και σημείωνε:

«Στο δίμηνο της εξόρμησης ξεδιπλώθηκε μια ενθουσιώδης και ευγενική άμιλλα ανάμεσα στις κομματικές και κνίτικες οργανώσεις (...) Πολλά είναι τα κόκκινα μεροκάματα και υπεράριθμες οι συγκινητικές προσφορές σε χρήματα, δομικά υλικά, τεχνολογικό εξοπλισμό, προσφορές, για την εκπόνηση μελετών και παρακολούθηση ανέγερσης των γραφείων».

Η ΚΟΑ υπερκάλυψε το πλάνο της στο 140% και το ποσό που συγκέντρωσε ήταν 2,5 φορές μεγαλύτερο από εκείνο που είχε συγκεντρώσει στην εξόρμηση για το 10ο Συνέδριο του Κόμματος (1978).

Στις 28 Ιούλη 1980 έγινε η τελετή θεμελίωσης του κτιρίου, στην οποία μίλησε η Αύρα Παρτσαλίδου:

«Σε αυτόν τον χώρο, απ' τα παλιά τα χρόνια υπήρχε μεγάλο μεταξουργείο και απέναντί του μεγάλο υφαντουργείο, που το κτίριό του υπάρχει ακόμη σήμερα. Υπήρξε τόπος άγριας εκμετάλλευσης και εργοδοτικής ασυδοσίας, συλλήψεων και κακοποιήσεων κομμουνιστών, που οργάνωσαν την πάλη των εργατών και εργατριών. Στον ίδιο χώρο χτίζεται σήμερα το Σπίτι του ΚΚΕ, ιδιοκτησία της εργατικής τάξης και όλου του εργαζόμενου λαού. Συμβολίζει την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, την ακατανίκητη δύναμη των μεγάλων σοσιαλιστικών ιδανικών».

Με την εθελοντική εργασία και τα «κόκκινα μεροκάματα» συντρόφων οικοδόμων και τεχνικών, το σύνολο των εργασιών έφτασε στο τελικό του στάδιο το 1985, ενώ το κτίριο είχε ήδη από καιρό τεθεί σε λειτουργία για τις ανάγκες της ΚΕ, παίρνοντας τη μορφή που διατηρεί μέχρι σήμερα.

Στο κτίριο στεγάζονται η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, με τα Τμήματά της και άλλα επιτελεία της, το Πολιτικό Γραφείο, το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ, ο «Ριζοσπάστης» και το «902.gr». Χάρη και στη στήριξη των μελών και των φίλων του ΚΚΕ, χιλιάδων εργαζομένων και λαϊκών ανθρώπων, το «Σπίτι του ΚΚΕ» παραμένει η στέγη της κεντρικής πολιτικής δραστηριότητας του Κόμματος, το κέντρο του καθημερινού αγώνα του.

Ταυτόχρονα, η μάχη για την κατασκευή των γραφείων του ΚΚΕ μπορεί να μας «γεμίσει» με κουράγιο, να μας δώσει έμπνευση για την επιτυχία της Οικονομικής Εξόρμησης του Κόμματος, που βρίσκεται σε εξέλιξη από την 1η Νοέμβρη και συνεχίζεται μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου