Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ Καταψήφισε εκθέσεις που ενισχύουν τον στρατιωτικό χαρακτήρα της ΕΕ


Τις εκθέσεις για την «Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας» (ΚΕΠΠΑ) και την «Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας» (ΚΠΑΑ) καταψήφισε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Με βάση τη «Στρατηγική Πυξίδα» και τη λεγόμενη «στρατηγική αυτονομία» της ΕΕ, οι εκθέσεις προωθούν μια σειρά από αντιδραστικές τομές για την ενίσχυση του στρατιωτικού χαρακτήρα της ΕΕ και την ικανότητα άμεσης συμμετοχής σε περισσότερες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις όπου Γης.

Η κατεύθυνση για δαπάνες 2% του ΑΕΠ κάθε κράτους - μέλους σχετικά με τις αμυντικές ανάγκες της ΕΕ έχει στόχο τη χρηματοδότηση αντιδραστικών και επικίνδυνων μηχανισμών, όπως η PESCO, το «Ευρωπαϊκό Ταμείο Αμυνας», ο λεγόμενος «Μηχανισμός για την Ειρήνη», η «Συντονισμένη Ετήσια Ανασκόπηση στον τομέα της Αμυνας» (CARD), που αποτελούν εργαλεία των ιμπεριαλιστών της ΕΕ, αφορούν την οργάνωση ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, την παρέμβαση στις υποθέσεις τρίτων χωρών.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται η σύσταση της «ομάδας ταχείας επέμβασης» με δύναμη 5.000 στρατιώτες, που επικροτούν οι εκθέσεις. Σε μια περίοδο που οι αντιθέσεις Ουκρανίας - Ρωσίας οξύνονται, γίνεται αναφορά στην ανάγκη «φυσικής παρουσίας της ΕΕ στην περιοχή της Ανατολικής Γειτονίας», με στόχο την περικύκλωση της Ρωσίας. Παράλληλα, αναδεικνύεται το έντονο ενδιαφέρον των μονοπωλιακών ομίλων της ΕΕ για παρέμβαση στον Ινδο-Ειρηνικό όπως και στην Αφρική, αφού ανησυχούν για τη διείσδυση της Κίνας και επιδιώκουν να αναβαθμίσουν τον ρόλο της ΕΕ στην περιοχή με κάθε τρόπο.

Οι εκθέσεις σημαδεύονται από τον σκληρό ανταγωνισμό μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας για την πρωτοκαθεδρία στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία και την επιδίωξη της ΕΕ να μη μείνει πίσω. Γι' αυτό δεν μπορεί να κρυφτεί ότι επικρίσεις της ΕΕ σχετικά με την «καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» αποτελούν επιλεκτικές «ευαισθησίες» στον διεθνή ανταγωνισμό με την Κίνα και τη Ρωσία.

Η επικίνδυνη για τους λαούς επιδίωξη της ΕΕ να αναβαθμίσει και την αυτόνομη στρατιωτική της ικανότητα αντανακλάται και στην πρόταση για σύσταση «διαστημικής αμυντικής στρατηγικής» και στον χαρακτηρισμό του Διαστήματος ως «πεδίου στρατιωτικών αντιπαραθέσεων». Και με αυτόν τον τρόπο αναδεικνύονται οι τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα, οι οποίες αντί να αξιοποιηθούν για να ζήσει ο εργαζόμενος λαός καλύτερα, χρησιμοποιούνται για τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και την αύξηση της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Σημειώνει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ:

«Το ΚΚΕ αναδεικνύει στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα τον επικίνδυνο χαρακτήρα των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών όπως η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, η νέα Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ και καλεί σε πάλη για απεμπλοκή της Ελλάδας από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και επεμβάσεις, να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις που καθιστούν τη χώρα στόχο, να αποδεσμευτεί η χώρα από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, με τον λαό νοικοκύρη στον τόπο του».

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου