Τρίτη 5 Απριλίου 2022

Καμιά αναμονή, ούτε προσμονή! Ολοι στην απεργία!

 

Η «εργαλειοθήκη» της κυβέρνησης για τη διαχείριση της ακρίβειας, σε συνθήκες «πολεμικής οικονομίας» - όπως την αποκαλούν - έχει ξεκάθαρο στόχο να φορτώσει στον λαό τον λογαριασμό του πολέμου και της ελληνικής εμπλοκής, όπως πληρώνει μέχρι σήμερα την αντιλαϊκή στρατηγική της ΕΕ στην Ενέργεια, στην αγροτική παραγωγή, στην οικονομία κ.τ.λ. Αυτά που παρουσιάζουν ως «φάρμακο» για τα λαϊκά στρώματα είναι στην πραγματικότητα «φαρμάκι»...

Οι διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να υπάρξει η παραμικρή απόκλιση απ' όσα «αντέχει η οικονομία» και οι παρεμβάσεις, όπως αυτή του ΔΝΤ, που βάζει θέμα ακόμα και για τις αυξήσεις - ψίχουλα στον κατώτερο μισθό, όταν ο πληθωρισμός «τρέχει» με 8%, δείχνουν ότι ο λαός δεν έχει τίποτα να περιμένει από τα μέτρα «ανακούφισης» που πήρε ή σχεδιάζει η κυβέρνηση, ούτε από τα σχέδια «έκτακτης ανάγκης» που παρουσιάζει ως δήθεν εναλλακτική ο ΣΥΡΙΖΑ, για «να μαζέψει το χαρτί» της λαϊκής δυσαρέσκειας που μεγαλώνει.

Αντίθετα, θα κληθεί να πληρώσει διπλά και τρίδιπλα όχι μόνο τα μέτρα θωράκισης της «πράσινης» καπιταλιστικής κερδοφορίας, που διευρύνονται ακατάπαυστα, με το Ταμείο Ανάκαμψης, τους «αναπτυξιακούς» νόμους και την επιτάχυνση των επενδύσεων σ' αυτούς τους τομείς, αλλά και τα ελάχιστα που μασκαρεύονται από την κυβέρνηση ως μέτρα «στήριξης» του λαϊκού εισοδήματος, όπως η επιδότηση μερικών δεκάδων ευρώ στα τιμολόγια του ρεύματος.

* * *

Τώρα η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να αυξήσει τις κρατικές δαπάνες για την «αντιμετώπιση» της ακρίβειας στα 2 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό. Η ...εξίσωση όμως οδηγεί σε αύξηση του κρατικού ελλείμματος στο 2% του ΑΕΠ και γι' αυτό το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει ήδη το επόμενο «εξορθολογισμένο πρόγραμμα σταθερότητας», που θα καλύπτει τις δημοσιονομικές «υπερβάσεις», για να μη χαθεί η «αναπτυξιακή δυναμική»!

Και μόνο το γεγονός, εξάλλου, ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να δαπανήσει όσα περίπου προτείνει και ο ΣΥΡΙΖΑ στο δικό του «σχέδιο» για την ακρίβεια, είναι μια επιπλέον απόδειξη ότι ο καβγάς τους για το «πόσα» είναι πυροτέχνημα και κοροϊδία για τον λαό, είναι καβγάς για το πάπλωμα της κυβερνητικής εναλλαγής, αφού το «ταβάνι» τους είναι οι «αντοχές της οικονομίας» και συμφωνούν ότι στο τέλος όλα θα τα πληρώσει ο λαός!

Το κράτος, που με τη σύμφωνη γνώμη όλων των αστικών κομμάτων δαπανάει 4 δισ. ευρώ για στρατιωτικές ανάγκες του ΝΑΤΟ, εκβιάζει τον λαό να σφίξει κι άλλο το ζωνάρι, να δεχτεί κι άλλες θυσίες, όταν εδώ και μια 15ετία τουλάχιστον πληρώνει απανωτά τη μια οικονομική κρίση μετά την άλλη, την πανδημία και τώρα τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Αυτή είναι η «σωστή πλευρά της Ιστορίας» για το κεφάλαιο και τα κόμματά του: Τα σχολεία να μην έχουν λεφτά για θέρμανση, αλλά η χώρα μας να πρωταγωνιστεί στα βρώμικα ευρωατλαντικά σχέδια, για να αναβαθμιστεί σε ενεργειακό κόμβο. Οι Ελληνες εφοπλιστές να κουβαλάνε με τα πλοία τους το μισό LNG της Ευρώπης και στη χώρα μας να πεθαίνει κόσμος από αυτοσχέδιες θερμάστρες και μαγκάλια, σε σπίτια παγωμένα από το κρύο, επειδή δεν έχουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς.

* * *

Ολα αυτά δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για δεύτερες σκέψεις μπροστά στην αυριανή απεργία. Από τη μια μεριά χάσκει ο γκρεμός της ενεργειακής φτώχειας, της εξαθλίωσης για τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία, στο όνομα των «αντοχών της οικονομίας» και της «πράσινης ανάπτυξης», που είναι αντιλαϊκή, ό,τι χρώμα κι αν έχει. Σε αυτά δεσμεύονται με την πολιτική τους η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα, που θεωρούν «δεδομένο» ότι θα συνεχίσει να πληρώνει ο λαός, βάζοντάς τον να διαλέξει πόσα κι από ποια τσέπη θα χάσει.

«Δεδομένο» όμως για τον λαό είναι η ανάγκη να ζεσταθεί, να μην μετράει και το τελευταίο δεκάλεπτο για να αγοράσει τα στοιχειώδη για το σπίτι. Κι αυτό προϋποθέτει πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, υπογραφή ΣΣΕ με σύγχρονα δικαιώματα. Οχι ψίχουλα με τον νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου. Προϋποθέτει κατάργηση άδικων έμμεσων και άμεσων φόρων στα καύσιμα και σε βασικά αγαθά. Οχι φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις και μειώσεις εισφορών στο κεφάλαιο, για να θωρακίζονται η ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη του.

Προϋποθέτει απεμπλοκή από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις συνέπειες των κυρώσεων και αντι-κυρώσεων. Οχι πρωταθλητισμό της Ελλάδας στις ΝΑΤΟικές στρατιωτικές δαπάνες, βαθύτερη εμπλοκή στο ιμπεριαλιστικό σφαγείο. Προϋποθέτει Ενέργεια για τις ανάγκες του λαού, με αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πηγών. Οχι Ενέργεια εμπόρευμα και χρηματιστηριακό προϊόν, για να θησαυρίζουν μια χούφτα μονοπώλια. Για όλα αυτά μία είναι η απάντηση αύριο για κάθε εργαζόμενο, νέα και νέο: Ολοι στην πανεργατική πανελλαδική απεργία και στις συγκεντρώσεις που καλούν εκατοντάδες συνδικάτα και φορείς σε όλη τη χώρα!

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου