Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ» Αγωνιστική «υποδοχή» των υγειονομικών στην αν. υπουργό Υγείας (VIDEO)

 

«Αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές εμείς μιλάμε γι ανθρώπινες ζωές»

 

 
 

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, όπου βρέθηκε σήμερα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, πραγματοποίησαν οι υγειονομικοί αντιδρώντας στην πολιτική υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης των δημόσιων δομών υγείας. Οι υγειονομικοί «υποδέχθηκαν» αγωνιστικά την αν. Υπουργό και απαίτησαν να σταματήσουν οι μετακινήσεις γιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, εδώ και τώρα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αύξηση της χρηματοδότησης.

Τη συγκέντρωση κάλεσαν η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) η οποία είχε προκηρύξει και στάση εργασίας από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι καθώς και το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου Παπαγεωργίου. Μαζί τους βρέθηκαν εκπρόσωποι σωματείων εργαζομένων στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, αλλά και συνταξιούχοι. Με μια φωνή διαδήλωσαν «αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές εμείς μιλάμε γι ανθρώπινες ζωές», «δώστε λεφτά για την υγεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία».

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας επισκέφθηκε το νοσοκομείο στο πλαίσιο της αξιολόγησής του για την ασφαλή λειτουργία του.

Οι υγειονομικοί κατήγγειλαν την τραγική υποστελέχωση των νοσοκομείων και τις επιπτώσεις που έχει στους ίδιους αλλά και συνολικότερα στο λαό, με τελευταίο και τραγικότερο παράδειγμα, την ακύρωση μεταμόσχευσης σε ασθενή στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγου.

Μόνο στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου οι ελλείψεις προσωπικού αγγίζουν τις 400 σε όλες τις ειδικότητες ενώ μέρος αυτών καλύπτονται με επικουρικούς, συμβάσεις του ΟΑΕΔ, συμβάσεις διαφόρων προγραμμάτων αλλά και εργαζόμενους που ανήκουν σε δουλεμπορικά. Και την ίδια ώρα ένας αριθμός εργαζομένων είναι μακριά από την παραγωγική διαδικασία ουσιαστικά στην ανεργία με τη διαδικασία της αναστολής.

Κόντρα σ' αυτή την πολιτική το Σωματείο των Εργαζομένων στο Παπαγεωργίου απαιτεί άμεση προκήρυξη των 32 θέσεων νοσηλευτών ΜΕΘ, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, επιστροφή των εργαζόμενων σε αναστολή, κάλυψη όλων των κενών σε προσωπικό. Επίσης επαναφορά των αποδοχών σε επίπεδα προ του 2012 με επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Αυξήσεις στους μισθούς για να αναπληρωθεί μέρος των απωλειών, αξιοπρεπείς αποζημιώσεις σε εφημερίες και εξαιρέσιμα.

Η ΕΝΙΘ απαιτεί να σταματήσει το μπαράζ μετακινήσεων νοσοκομειακών ιατρών. Καμιά σκέψη για απόλυση υγειονομικού. Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Δημόσια Υγεία. Πληρωμή όλων των αναδρομικών. Άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων. Ένταξη στα ΒΑΕ. Χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας σε όλους χωρίς περικοπές.

Ο αντιπρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο Παπαγεωργίου, Θανάσης Τασιούδης, ανέφερε πως η κυβέρνηση επιθυμεί νοσοκομεία - επιχειρήσεις που να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, επιδίωξη είναι να μειωθεί η η κρατική χρηματοδότηση και τη διαφορά να την πληρώσει ο λαός. Οι ελλείψεις σε προσωπικό με μόνιμες εργασιακές σχέσεις και η υποκατάστασή τους με ελαστικές, αποτελούν προϋπόθεση του νοσοκομείου-επιχείρηση. "Η μόνη λύση βρίσκεται στον αγώνα των εργαζομένων, στον αγώνα του λαού, για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία", τόνισε.

Ο Πρόεδρος της ΕΝΙΘ Χρήστος Καραχρήστος, κατήγγειλε το μπαράζ μετακινήσεων γιατρών σε νοσοκομεία της περιφέρειας, που έχει ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση του συστήματος υγείας στην πόλη και την παραπέρα εξάντληση του ήδη εξουθενωμένου προσωπικό, και τη μείωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, σε μία περίοδο μάλιστα που οι επιδημιολογικοί δείκτες είναι αυξημένοι.

 


902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου