Τετάρτη 3 Μαΐου 2023

Μπροστά είναι τα... χειρότερα

 

Eurokinissi

Τα χειρότερα ετοιμάζει για τον λαό και η ΝΔ, για την επομένη των εκλογών, με βάση το κοινό αντιλαϊκό πρόγραμμα και την πρεμούρα της να το εφαρμόσει για την ανάπτυξη του κεφαλαίου.

Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε σε χτεσινή του συνέντευξη ο πρωθυπουργός, όπου αναγκασμένος από την πραγματικότητα παραδέχτηκε μεν ότι «οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας πιέζονται», το απέδωσε ωστόσο στον «εισαγόμενο πληθωρισμό», αποσιωπώντας στρατηγικές επιλογές του ντόπιου κεφαλαίου, όπως η πανάκριβη «πράσινη μετάβαση». Παρέπεμψε σε μέτρα που δεν καλύπτουν καν τις απώλειες πόσο μάλλον τις ανάγκες και τα πληρώνει ο λαός από την άλλη τσέπη, όπως «μια σειρά από έκτακτα βοηθήματα», τα οποία επιπλέον κόβονται και μαχαίρι το επόμενο διάστημα, ενώ ακόμα πιο προκλητικός, στη λογική του «ζήσε Μάη μου...» ισχυρίστηκε ότι όσες «αυξήσεις» - κοροϊδία έδωσε σε μισθούς και συντάξεις είναι «μόνιμες», η δε «"έκρηξη" των τιμών κάποια στιγμή θα υποχωρήσει». Κι αυτό όταν μπροστά βρίσκονται και νέα «πράσινα» χαράτσια που θα εκτοξεύσουν τις τιμές, νέα βάρη από το υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης και νέες περικοπές για τα ματωμένα πλεονάσματα του Συμφώνου Σταθερότητας, που θα μειώσουν κι άλλο το πραγματικό εισόδημα.

Εξάλλου, όσον αφορά την έκθεση του ΟΟΣΑ που αποτυπώνει ότι ο μέσος πραγματικός μισθός μειώθηκε κατά 7,4% στην Ελλάδα το 2022, αφού η ονομαστική αύξηση του μέσου μεικτού μισθού ήταν μόλις 1,5% και ο επίσημος ετήσιος πληθωρισμός «έτρεξε» με 9,7%, έσπευσε να το «αμφισβητήσει» λέγοντας ότι τα στοιχεία του Οργανισμού «δεν είναι ακριβή».

Σε κάθε περίπτωση, και συνεχίζοντας το δούλεμα, ο Μητσοτάκης έβαλε χτες «κεντρικό στόχο του προγράμματός μας, την επόμενη τετραετία, την αύξηση των μέσων μισθών κατά 25%», μέσα από «περισσότερες επενδύσεις και μείωση της ανεργίας», όταν προκειμένου να προσελκυστούν τέτοιοι όμιλοι, τους διασφαλίζονται μια σειρά από προνόμια, όπως χαμηλοί μισθοί και ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα.

Αλλωστε, το γεγονός ότι από την καπιταλιστική ανάπτυξη δεν ωφελείται σε τίποτα ο λαός το επιβεβαίωσε ο ίδιος, όταν για να εξηγήσει την κατακόρυφη αύξηση στα ενοίκια είπε: «Η γενεσιουργός αιτία του προβλήματος ποια είναι; Οτι επειδή η οικονομία πάει καλά και οι τιμές των ακινήτων αυξάνονται, αυξάνονται και τα ενοίκια»! Δηλαδή, ο λαός θα συνεχίσει να πληρώνει έναν μισθό στο νοίκι και στη δόση του δανείου για να αυγαταίνουν τα κέρδη τους τράπεζες, funds, όμιλοι του real estate κ.ο.κ.

Η υποκρισία χτύπησε ταβάνι και σε άλλο σημείο της συνέντευξης, όταν έφερε για παράδειγμα τον Τουρισμό λέγοντας ότι αυξήθηκαν εκεί οι μισθοί, ενώ ακόμα και ο ίδιος παραδέχτηκε πως η κλαδική σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων δεν έχει γίνει υποχρεωτική από την κυβέρνηση και διαπίστωσε ότι «οι άνθρωποι στον Τουρισμό έχουν δίκιο (...) για το γεγονός ότι, πράγματι, υπάρχουν σήμερα εργοδότες οι οποίοι εξακολουθούν και καταχρώνται της δύναμης την οποία έχουν, με αποτέλεσμα οι συνθήκες εργασίας στον Τουρισμό να μην είναι ικανοποιητικές». Γι' αυτό προφανώς είπε τα 4 αυτά χρόνια να τους δώσει λίγη ακόμα δύναμη μέσα από τους αντεργατικούς νόμους που ψήφισε κι επιχείρησε να χτυπήσει το δικαίωμα των εργαζομένων να διεκδικούν, όπως με τους νόμους για τον περιορισμό της απεργίας.

Εξ ου και στην πορεία της διακυβέρνησής του «εμπλούτισε» το αντεργατικό πλαίσιο με εκτρώματα τύπου νόμου Χατζηδάκη, έβαλε τη βούλα στην απλήρωτη 10ωρη δουλειά και την εκτίναξη της «ευελιξίας», πήγε παραπέρα την ιδιωτικοποίηση της Επικουρικής Ασφάλισης, κράτησε κάτω απ' τον πάτο τους μισθούς, πάντα για τις ανάγκες «ανάπτυξης» του κεφαλαίου, ενώ ακρίβεια και εμπορευματοποίηση σαρώνουν το λαϊκό εισόδημα.

Στον ίδιο αντιλαϊκό καμβά αρνήθηκε χτες κάθε συζήτηση για μείωση του ΦΠΑ ή του ΕΦΚ με το σύνηθες επιχείρημα να του πει η αντιπολίτευση ποιον άλλο φόρο θα αυξήσει για να μπορέσει να αντισταθμίσει τη σημαντική απώλεια των εσόδων, έχοντας δεδομένο στην πολιτική που από κοινού υπηρετούν ότι ο λαός πάντα θα πληρώνει, από τη μια ή την άλλη τσέπη.

Επεκτείνοντάς το, στο πλαίσιο της γνωστής κοκορομαχίας για το ποιος μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τις τύχες της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως όσα προτείνει «δεν τολμά να τα κοστολογήσει», «είναι παντελώς ανεφάρμοστα», εξ ου και «τα μισά από αυτά τα οποία λέει, αν πήγαινε να τα κάνει, η χώρα θα χρεοκοπούσε σε ένα μήνα». Κι αυτά για μέτρα που δεν καλύπτουν τις παραμικρές απώλειες των εργαζομένων και θα τα πληρώνει ο λαός πολλαπλά από την άλλη τσέπη! Στο κλαρί ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ βγήκε και για τον νόμο Κατρούγκαλου λέγοντας ότι «τσάκισε τους συνταξιούχους, τους τσάκισε!», γι' αυτό και προφανώς εκείνος είπε να τον υλοποιήσει ως κυβέρνηση.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου