Τετάρτη 3 Μαΐου 2023

Η κατάσταση στην Υγεία – Πρόνοια πρέπει να αποτελέσει κριτήριο ψήφου για τους υγειονομικούς και όλο τον λαό

 

 

«Η κατάσταση στην Υγεία – Πρόνοια πρέπει να αποτελέσει κριτήριο ψήφου για τους υγειονομικούς και όλο τον λαό» τονίζει το ΚΚΕ.

Σε τετρασέλιδο του σημειώνει:

Ψηφίζουμε ΚΚΕ γιατί:

  • Το ΚΚΕ είχε τη δική του συμβολή για να κρατηθεί όρθιο το δημόσιο σύστημα Υγείας και να μειωθούν οι τεράστιες συνέπειες στη ζωή και την υγεία του λαού μας από την πανδημία COVID-19.

Την ίδια περίοδο η κυβέρνηση της ΝΔ προστάτευσε τους ιδιωτικούς ομίλους από την περίθαλψη ασθενών με COVID-19, τους πριμοδότησε αδρά ώστε να κερδοσκοπούν πάνω στον ανθρώπινο πόνο είτε με τα τεστ είτε με τη λοιπή νοσηρότητα αφού τα δημόσια νοσοκομεία έγιναν “μίας νόσου”. Άξιος συμπαραστάτης της κυβέρνησης ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ του «θα λογαριαστούμε μετά» και «των υπουργών κοινής αποδοχής». Είναι μια ακόμη απόδειξη ότι ο λαός μας δεν έχει να περιμένει καλύτερες μέρες από τον ΣΥΡΙΖΑ που είναι δεσμευμένος στην ίδια στρατηγική της ΕΕ. Για αυτό ακόμα και στην πιο σκληρή φάση της πανδημίας ακούσαμε από τα στελέχη του για «επίταξη του ιδιωτικού τομέα αλλά ...σε λογικές τιμές», «μέτρα ενίσχυσης της δημόσιας υγείας, αλλά ...πάντα κοστολογημένα».

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και τις πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας βιώσαμε τον κλονισμό του συστήματος Υγείας από την πανδημία. Η αυτοθυσία και η αυταπάρνηση του μεγαλύτερου τμήματος των υγειονομικών θα ήταν αρκετή αν δεν είχε εμπόδιό της τη διαχρονική υποχρηματοδότηση, τις δραματικές ελλείψεις προσωπικού, την απουσία επαρκών σύγχρονων μέσων και υποδομών. Αποδείξαμε με τους αγώνες μας χωρίς να φοβηθούμε απαγορεύσεις και περιορισμούς ότι «κάτω από τις μάσκες υπάρχει φωνή», ότι «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό».

  • Το ΚΚΕ πρωτοστάτησε στον αγώνα για να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ για το “νέο ΕΣΥ”.

Η κυβέρνηση της ΝΔ με σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων προσάρμοσε ακόμη πιο σφιχτά τη λειτουργία των δημόσιων δομών σε όλα τα επίπεδα - από την Πρωτοβάθμια φροντίδα, τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, μέχρι τις προνοιακές δομές στα ιδιωτικά οικονομικά κριτήρια, με ανταποδοτικές λογικές, ενίσχυση της εμπορευματικής λειτουργίας. Οι αντιλαϊκοί νόμοι που νομοθέτησε η ΝΔ για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη, την Ψυχική Υγεία, τον ΕΟΠΥΥ, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και το φιάσκο του προσωπικού γιατρού, την ιδιωτικοποίηση του Παιδοογκολογικού κέντρου, την καθιέρωση των ΣΔΙΤ «ωρίμασαν» και αποτέλεσαν συνέχεια του αντιλαϊκού έργου και νόμων των προηγούμενων κυβερνήσεων όλων των «αποχρώσεων».

Με οργάνωση της πάλης και με ΚΚΕ πιο ισχυρό στις εκλογές και στο λαϊκό κίνημα, για να είναι δυνατός ο ίδιος ο λαός και όσο γίνεται πιο αδύναμη η επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση, μπορούμε να πούμε «ως εδώ», να βάλουμε φρένο στις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις κλινών - κλινικών και νοσοκομείων που ετοιμάζουν, στη μετατροπή των νοσοκομείων απο ΝΠΔΔ (δημοσίου δικαίου) σε ΝΠΙΔ (ιδιωτικού δικαίου).

  • To KKE έφερε στη Βουλή την καθημερινή ζοφερή πραγματικότητα που αφορά την υγεία του λαού

Η υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας και η εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών του, οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες και η πολύμηνη αναμονή για ένα ραντεβού, οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, η δραστική μείωση των κρατικών δαπανών και η αύξηση των άμεσων και έμμεσων πληρωμών του λαού για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι αποτελέσματα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, που φάνηκε με τον πιο τραγικό τρόπο στα τρία χρόνια πανδημίας και κόστισε 37.000 νεκρούς.

Η δράση του ΚΚΕ μέσα στη Βουλή, με τις 627 Ερωτήσεις, Επίκαιρες Ερωτήσεις και Επερωτήσεις που έκανε την τετραετία που πέρασε, αλλά κυρίως μέσα από τη δράση του στο κίνημα, σε κάθε Κέντρο Υγείας, Νοσοκομείο, προνοιακή δομή και γενικά στις μονάδες Υγείας – Πρόνοιας φανέρωσε ότι τη δύναμη που του δίνει ο λαός την καταθέτει στον αγώνα για την υπεράσπιση και προώθηση των εργατικών λαϊκών συμφερόντων. Από αυτά είναι δεσμευμένο το ΚΚΕ και όχι από την κερδοφορία των ιδιωτικών ομίλων στην Υγεία που χρόνο με το χρόνο σπάνε κάθε ρεκόρ κερδών.

  • Το ΚΚΕ αγωνίστηκε μέσα από τα σωματεία, τα συνδικάτα και τους φορείς του λαϊκού κινήματος για τις λαϊκές ανάγκες στην Υγεία. Πάλεψε μαζί με τον λαό για:

- Εξασφάλιση από το κράτος της δωρεάν, πλήρους και απρόσκοπτης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας σε όλους.

- Πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και των άλλων μονάδων Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό.

- Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων στα δημόσια νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και τις άλλες μονάδες Υγείας. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και εργολαβικών εργαζομένων.

- Αύξηση των εισακτέων στις σχολές Ιατρικής και Νοσηλευτικής για να εξασφαλιστεί η επάρκεια στελέχωσης των δημόσιων μονάδων Υγείας.

- Κατάργηση του μέτρου της αναστολής εργασίας.

- Κατάργηση κάθε είδους πληρωμής στην Υγεία για όλο τον λαό.

- Ανάπτυξη τμημάτων με διεπιστημονικές ομάδες για την παρακολούθηση των ασθενών που νόσησαν από τον κορονοϊό. Για πλήρη και δωρεάν εξασφάλιση των αναγκαίων υπηρεσιών αποκατάστασης.

- Ανάπτυξη και στελέχωση των κρατικών υπηρεσιών Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία με προσλήψεις μόνιμων ιατρών Εργασίας, τεχνικών Ασφάλειας, νοσηλευτών, επισκεπτών Υγείας. Προσανατολισμός στην πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου.

- Δωρεάν διάθεση των ειδικών φαρμάκων και των φαρμάκων για τις ασθένειες που τις συνοδεύουν, των συμπληρωμάτων διατροφής, το υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό από τα δημόσια νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τις μονάδες του ΕΟΠΥΥ στους χρόνιους πάσχοντες και στα ΑμεΑ.

- Πλήρεις υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης στους μετανάστες αποκλειστικά από τις δημόσιες μονάδες Υγείας.

  • To KKE έφερε στη Βουλή την καθημερινή ζοφερή πραγματικότητα που αφορά την υγεία του λαού. Για να σταματήσει:

- Η συνεχής περιστολή κατακτημένων εργασιακών δικαιωμάτων όπως άδειες μητρότητας, κόψιμο κανονικών αδειών, χρωστούμενα ρεπό, επέκταση ωραρίου – διπλοβάρδιες, ωράριο ειδικευόμενων κ.α.

- Η καθήλωση των μισθών και της μισθολογικής εξέλιξης για πάνω από μια δεκαετία σε μόνιμο και επικουρικό προσωπικό.

- Η επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, η εργασιακή ομηρία μέσα από δεκάδες διαφορετικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε όλες τις βαθμίδες.

Το ΚΚΕ κατήγγειλε τις συνθήκες εργασίας για τους χιλιάδες εργαζόμενους στην ιδιωτική Υγεία και την Ειδική Αγωγή χωρίς ουσιαστικά εργασιακά, συνδικαλιστικά δικαιώματα, χωρίς συλλογικές συμβάσεις. Ανέδειξε ότι πίσω από τις πολυτελείς βιτρίνες των ιδιωτικών κλινικών, των διαγνωστικών κέντρων κυριαρχεί το σκληρό προσωπείο των καπιταλιστών μετόχων των επενδυτικών funds που κάνουν τον πόνο και την ανάγκη του ασθενούς, επιχειρηματική ευκαιρία. Μετόχων που δεν γνωρίζουν πιθανά πού βρίσκονται οι κλινικές που έχουν στο μετοχικό τους χαρτοφυλάκιο, γνωρίζουν όμως πολύ καλά την ευνοϊκή πολιτική που ασκούν για αυτούς όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις. Για αυτό και στο χώρο της ιδιωτικής Υγείας δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά σχήματα της εγχώριας και διεθνούς οικονομικής ελίτ.

  • Το ΚΚΕ έχει στον πυρήνα της πολιτικής του πρότασης την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Η συνεχιζόμενη διάλυση των όποιων στοιχειωδών υποδομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας επί όλων των κυβερνήσεων έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση των δομών κατά 50% και του προσωπικού κατά 60% τα τελευταία 15 χρόνια. Βήμα-βήμα η πολιτική ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ εκχώρησε αρμοδιότητες της ΠΦΥ, της προστασίας του παιδιού, των ΑμεΑ, των ψυχικά νοσούντων, των χρονίως πασχόντων σε ιδιώτες, «ιδρύματα», «ΜΚΟ», ΝΠΙΔ και κάθε άλλη μορφή ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Έχει πλέον αποδειχθεί και είναι ώριμο να αναπτυχθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, σε πανελλαδικό επίπεδο, με χρηματοδότηση αποκλειστικά από το κράτος, χωρίς καμία εμπλοκή - συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, των ΜΚΟ, των διάφορων «κοινωνικών συνεταιρισμών».

Πυρήνας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι το Κέντρο Υγείας, με τα αποκεντρωμένα ιατρεία και τις κινητές μονάδες που συνδέονται με αυτό.

Κέντρο Υγείας πλήρως στελεχωμένο με όλες τις βασικές ειδικότητες γιατρών, οδοντιάτρων, νοσηλευτών, μαιών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, επισκεπτών Υγείας, φυσικοθεραπευτών και άλλων υγειονομικών. Με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, διαγνωστικά εργαστήρια, οδοντιατρεία, φυσικοθεραπευτήρια, φαρμακεία κλπ.

Το βασικό κριτήριο ανάπτυξης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας πρέπει να είναι η πλήρης και απολύτως δωρεάν κάλυψη όλων των αναγκών σε υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (πρόληψη, θεραπεία, αποκατάσταση) όλο το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο.

  • Το ΚΚΕ θεωρεί ότι η Υγεία και η Πρόνοια είναι κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα για όλους. Δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα και προνόμιο για όποιον έχει δυνατότητα να πληρώσει.

Η αντίληψη ότι η Υγεία πρέπει να κοστολογείται και να πληρώνεται από τους εργαζόμενους και τον λαό, ακόμα και όταν αυτό δεν αφορά άμεσες πληρωμές (κάτι που γίνεται έτσι κι αλλιώς ευρέως) αποτελεί κοινή συνισταμένη όλων των κομμάτων. Η καταλήστευση του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή του ταμείου που συγκεντρώνονται όλες οι εισφορές του κλάδου υγείας των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων, των ΕΒΕ είναι μια γνωστή και αποτυχημένη συνταγή. Δοκιμάστηκε με τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων που εξανεμίστηκαν για την σωτηρία των τραπεζών και οδήγησαν στις αλλεπάληλες περικοπε΄ς στις συντάξεις, στην καρατόμηση της 13ης και 14ης σύνταξης από τα μνημόνια των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και το νόμο Κατρούγκαλου του ΣΥΡΙΖΑ.

Η μετατροπή της ασθένειας, της αναπηρίας, της αποκατάστασης, της ψυχικής νόσου, της μαθησιακής δυσκολίας, του φαρμάκου, της προστασίας των πιο ευάλωτων τμημάτων της κοινωνίας σε χρυσοφόρο εμπόρευμα για τα κοράκια της ιδιωτικής υγείας και συνολικότερα της επιχειρηματικής δράσης στους ευαίσθητους χώρους της Πρόνοιας και της Ειδικής Αγωγής πρέπει να καταδικαστεί.

Η κυβέρνηση της ΝΔ υπήρξε πρωτοπόρος σε αυτή την εξέλιξη. Αξιοποίησε στην κυβερνητική της θητεία την «υποδομή» που της παρέδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ. Η προώθηση της εμπορευματοποίησης των δημόσιων δομών και η λειτουργία τους ως Ανώνυμες Εταιρείες είναι το πιο χαρακτηριστικό έργο των κυβερνήσεων της τελευταίας περιόδου. Μάλιστα επί των ημερών της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εγκαινιάστηκε η πιο εμβληματική σύμπραξη στο επίπεδο της δευτεροβάθμιας περίθαλψης - το νοσοκομείο της Σαντορίνης - που είναι το πρώτο νοσοκομείο – ΑΕ στη χώρα.

ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ - ΜΕΡΑ 25 συμφωνούν σε σειρά μεταρρυθμίσεων που έχουν ενισχύσει τον ανταποδοτικό χαρακτήρα των υπηρεσιών Υγείας, την καταλήστευση των ασφαλιστικών ταμείων, την κοστολόγηση υπηρεσιών στις οποίες ο ασφαλισμένος έπρεπε να έχει δωρεάν πρόσβαση.

Το ΚΚΕ διεξάγει χρόνια τώρα ανυποχώρητο αγώνα με ορίζοντα την πραγματική λύση που αποτελεί: Η κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, με την ανάπτυξη ενός ενιαίου, σύγχρονου, αποκλειστικά κρατικού και δωρεάν συστήματος Υγείας, πανελλαδικά αναπτυγμένου, με κεντρικό σχεδιασμό, πλήρως και επαρκώς χρηματοδοτούμενου από τον κρατικό προϋπολογισμό, με κριτήριο την πλήρη και απολύτως δωρεάν πρόληψη, περίθαλψη, αποκατάσταση της υγείας του λαού.

Διαβάστε το φυλλάδιο εδώ

 

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου