Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023

Γδάρσιμο

 

Τώρα που στον ΣΥΡΙΖΑ «λύνονται οι γλώσσες» εξαιτίας της εκλογικής συντριβής και της διαπάλης για τη διαδοχή, που σιγά σιγά κορυφώνεται, αριστεροί και προοδευτικοί άνθρωποι που διατηρούν ακόμα προσδοκίες ότι κάτι καλό μπορεί να προκύψει από τις διεργασίες στη σοσιαλδημοκρατία έχουν την ευκαιρία να βγάλουν ακόμα περισσότερα συμπεράσματα. Αποκαλυπτική είναι για παράδειγμα η ομολογία Παππά ότι το μαξιλαράκι των 37 δισ. ευρώ που ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε κληρονομιά στη ΝΔ δεν έπεσε από τον ουρανό, αλλά ήταν αποτέλεσμα άγριας φοροληστείας του λαού. Βέβαια, γι' αυτό το μαξιλάρι μιλούν με τα καλύτερα λόγια και υπουργοί της ΝΔ, εκπρόσωποι μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, αλλά και αξιωματούχοι της ΕΕ και του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, εκθειάζοντας τον ρόλο του στη «σταθερότητα» της ελληνικής οικονομίας. Θυμίζουμε ότι τα 37 δισ. ευρώ ήταν «σημαία» του ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά απέναντι στη ΝΔ, αλλά και το διαπιστευτήριό του απέναντι στην αστική τάξη και την ΕΕ ότι αγωνιά και ο ίδιος για τη δημοσιονομική ασφάλεια και σταθερότητα. Οπως προκύπτει όμως καθ' ομολογία των πρωταγωνιστών εκείνης της εποχής, αυτήν τη σταθερότητα, για την οποία όλοι μαζί πανηγυρίζουν, την πλήρωσε πανάκριβα ο λαός. Οχι βέβαια πως ...μετάνιωσε ο ΣΥΡΙΖΑ γι' αυτήν την πολιτική. Απλά, όπως λέει και ο Παππάς, θα μπορούσαν τα 37 δισ. να είναι 30, για να καταπιεί ευκολότερα ο λαός το γδάρσιμο που του έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πριν παραδώσει την αντιλαϊκή σκυτάλη, μαζί με το δημοσιονομικό μαξιλάρι, στη ΝΔ.

Ευημερούν

Μπορεί ο δείκτης τιμών καταναλωτή να δείχνει σταθερά ...στον ουρανό για τις τιμές των τροφίμων, που καταγράφουν αύξηση 12% σε έναν μήνα (!), μπορεί 6 στα 10 νοικοκυριά να δηλώνουν ότι κάνουν περικοπές για να καλύψουν ακόμα και τα αναγκαία, αλλά υπάρχουν και κάποιοι που τρίβουν τα χέρια τους. Και αυτοί δεν είναι άλλοι από τους μεγαλοεξαγωγείς, οι οποίοι, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας, είδαν τις εξαγωγές τους να εκτινάσσονται κατά 15% το διάστημα Φλεβάρη - Απρίλη, ενώ το τελευταίο 9μηνο έχουν κερδίσει άλλο ένα μερίδιο περίπου 5% της ευρωενωσιακής αγοράς. Να λοιπόν και σε έναν ακόμα τομέα τι σημαίνει η περιβόητη «εξωστρέφεια» της ελληνικής οικονομίας, με τον πρωθυπουργό μάλιστα στις προγραμματικές δηλώσεις να βάζει ως στόχο οι εξαγωγές να φτάσουν στο 60% του ΑΕΠ: Να «ευημερούν» τα κέρδη των μεγαλοεξαγωγέων και των διαφόρων βιομηχάνων της αγροτοδιατροφής, την ώρα που οι φτωχοί αγρότες θα ξεκληρίζονται και τα λαϊκά στρώματα θα βλέπουν «τιμές Ελβετίας» στο ράφι... Απ' όπου κι αν το πιάσει κανείς, όλες οι «προτεραιότητες» των καπιταλιστών, της κυβέρνησης, του κράτους τους, είναι απέναντι στις ανάγκες του λαού.


Νέα ρεκόρ

Πληθαίνουν τα περιστατικά εργοδοτικής αυθαιρεσίας και ασυδοσίας στον Τουρισμό, που διαπερνούν το πέπλο του φόβου και της σιωπής και αποκαλύπτουν τις άθλιες συνθήκες πίσω από τη βιτρίνα της χλιδής. Μετά τον εγκαυματία εργαζόμενο στην Κρήτη, που τον έκρυψαν στο ψυγείο του ξενοδοχείου, και τον σερβιτόρο με σκάφανδρο στη Ρόδο, ένα νέο κρούσμα έρχεται από την Πάργα, όπου σύμφωνα με καταγγελία νεαρού εργαζόμενου σε εστιατόριο - beach bar, ο εργοδότης τον ξυλοφόρτωσε επειδή ζήτησε δεδουλευμένα! Ο 20χρονος σερβιτόρος φέρεται να χτυπήθηκε με κοντάρι από τσουγκράνα και κατέληξε στο νοσοκομείο. Τραγική ειρωνεία: Την ίδια ακριβώς μέρα, ο νέος πρόεδρος των μεγαλοξενοδόχων διαπίστωνε ότι η φετινή χρονιά «ξεκίνησε εκρηκτικά» και προέβλεπε ότι «το 2023 θα κλείσει στα ίδια ή και καλύτερα επίπεδα από το 2019», παρά τη σχετική πτώση σε ορισμένους τουριστικούς προορισμούς και τη μείωση των οδικών αφίξεων. Τρίβουν τα χέρια τους δηλαδή οι μεγαλοεπιχειρηματίες του Τουρισμού, περιμένοντας νέα ρεκόρ κερδοφορίας, που σημαίνει και νέα ρεκόρ εκμετάλλευσης και ασυδοσίας, με ένα ελάχιστο μέρος όσων πραγματικά συμβαίνουν στις τουριστικές επιχειρήσεις - γαλέρες να βλέπουν τελικά το φως του ήλιου...


Αποκατάσταση

Ως ...«νίκη για το περιβάλλον» διαφημίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου περί «αποκατάστασης» τάχα της φύσης, που εντάσσεται στην «Πράσινη Συμφωνία». Βέβαια, η ίδια η απόφαση, όπως και τα «μπλοκ» που διαμορφώθηκαν «υπέρ» και «κατά» από τις αστικές δυνάμεις, αντανακλούν από τη μία τη μεγάλη διαπάλη επιχειρηματικών συμφερόντων και από την άλλη την υποκρισία της ΕΕ και των κομμάτων της. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη «νίκη» για την οποία πανηγυρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν περιλαμβάνεται καμία υποχρέωση προστασίας της φύσης όταν πρόκειται για ΑΠΕ, ακόμα και σε περιοχές Natura. Προδιαγράφεται από τώρα, δηλαδή, ότι και με «το γράμμα του νόμου» οι βουνοκορφές θα γεμίζουν είτε με ανεμογεννήτριες είτε με τα κουφάρια τους... Αλλά μιας και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει τόσο «ευαίσθητος» με τα ζητήματα της «αποκατάστασης της φύσης», ας ξεκινήσει από το έγκλημα της χωματερής στη Φυλή, η επέκταση της οποίας φέρει την υπογραφή των περιφερειακών αρχών Δούρου και Πατούλη. Εκεί λοιπόν, στη Δυτική Αθήνα και Αττική, οι κάτοικοι τα επόμενα 20 χρόνια καταδικάζονται να ζήσουν με άλλα 8 εκατ. κυβικά μέτρα σκουπιδιών. Αυτή είναι η «αποκατάσταση» που θα δουν: Του καρκίνου και της ζωής χωρίς ανάσα.

 

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου