Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023

«Εχουμε μείνει χωρίς εισόδημα και το κράτος μάς εμπαίζει»

 

Αυτοαπασχολούμενοι της Λάρισας μιλούν στον «Ριζοσπάστη» για την κατάσταση που βιώνουν μετά τις πλημμύρες

 

Καταστροφή σε κάβα ποτών
Καταστροφή σε κάβα ποτών
Σε όλη τη Θεσσαλία χιλιάδες είναι οι μικροί έμποροι - επαγγελματίες που είδαν τα καταστήματα, τις επιχειρήσεις τους να πλημμυρίζουν. Εμπορεύματα, αντικείμενα, πρώτες ύλες, μηχανήματα, εργαλεία, θάφτηκαν κάτω από τους χιλιάδες τόνους λάσπης, με αποτέλεσμα οι ζημιές να είναι ανυπολόγιστες.

Ο αγώνας για τη συνέχιση της ζωής, πάνω στις λάσπες που άφησε πίσω του το έγκλημα που διαπράχθηκε με ευθύνη κυβέρνησης, περιφερειακών και δημοτικών αρχών, τώρα ξεκινά.

Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης και των τοπικών αρχών όχι μόνο δεν προκαλούν ανακούφιση στους πληγέντες αλλά αντίθετα μεγαλώνουν την οργή τους, αφού είναι μακριά από τις ανάγκες τους, ενώ πάντα υπάρχει ο φόβος ότι ακόμα κι αυτές θα μείνουν στα χαρτιά, ή θα δοθούν τελικά με πολύ κόπο και με το σταγονόμετρο.

Αλλωστε, ένα κράτος και μια κυβέρνηση που αντιμετωπίζουν την προστασία του λαού ως κόστος, που θέλουν να το μειώσουν ή και να απαλλαγούν από αυτό, δεν μπορεί παρά να αντιμετωπίζουν με τον ίδιο τρόπο και την αποζημίωσή του από τις κάθε είδους καταστροφές.

Ο «Ριζοσπάστης» συνομίλησε με πληγέντες επαγγελματίες και εμπόρους της Λάρισας, οι οποίοι, με το δικό τους ζωντανό παράδειγμα, αποκαλύπτουν τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού, τον εμπαιγμό πίσω από τις μεγαλόστομες κυβερνητικές εξαγγελίες.

Δεν έχουμε πάρει ούτε το πρώτο έκτακτο βοήθημα και δεν μπορούμε να ζήσουμε

Κατεστραμμένο μηχανουργείο
Κατεστραμμένο μηχανουργείο
Ο Δημήτρης, έμπορος ποτών, είδε την αποθήκη που είχε μέσα εμπορεύματα και μηχανήματα να πλημμυρίζει το απόγευμα της Τετάρτης 6 Σεπτέμβρη. Μάλιστα, ο ίδιος καταγγέλλει ότι δεν υπήρχε ενημέρωση από τους κρατικούς φορείς ότι η περιοχή κινδυνεύει, με αποτέλεσμα να μην προλάβει να σώσει τίποτα.

«Δεν έχουμε πάρει ούτε το πρώτο έκτακτο βοήθημα, των 4.000 ευρώ, και δεν μπορούμε να ζήσουμε, αφού η καταστροφή που πάθαμε ήταν μεγάλη και όλες αυτές τις μέρες δεν έχουμε δουλέψει. Παρόλο που κι αυτά τα χρήματα είναι πολύ λίγα και δεν φτάνουν, τα χρειάζομαι τώρα για να μπορέσω να ζήσω. Τα ενοίκια, οι άλλες υποχρεώσεις τρέχουν και εμείς έχουμε μείνει χωρίς εισόδημα όλες αυτές τις μέρες και δεν ξέρουμε και για πόσο ακόμα», μας λέει γεμάτος αγανάκτηση.

Αναφορικά με τις αποζημιώσεις τονίζει: «Μας είπαν ότι αυτές δεν θα ξεπεράσουν το 70% της ζημιάς και θα πρέπει να πάρουμε και δάνειο για το υπόλοιπο ποσοστό. Μας ρωτάνε αν θα μπορούμε να ξεχρεώσουμε; Και πότε θα τις πάρουμε, όταν η καταγραφή των ζημιών προχωρά με ρυθμούς χελώνας;».

Δεν έχει περάσει κανένας δύο βδομάδες μετά

Στο διπλανό μηχανουργείο, ο ιδιοκτήτης προσπαθεί να καθαρίσει από τις λάσπες αντικείμενα, εργαλεία, μηχανήματα. Μας λέει ότι η ζημιά είναι τεράστια και καταγγέλλει την αργοπορία και την κοροϊδία που εισπράττει όλες αυτές τις μέρες από τον κρατικό μηχανισμό. Μας λέει χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ενημέρωση. Μόνο ό,τι ακούμε στα κανάλια. Δεν έχει περάσει κανένας από τις λεγόμενες επιτροπές και ενώ κλείνουμε σχεδόν δύο βδομάδες».

Ο βιοτέχνης μάς δείχνει το κατεστραμμένο εργαστήρι του
Ο βιοτέχνης μάς δείχνει το κατεστραμμένο εργαστήρι του
Στη συνέχεια μας αναδεικνύει γιατί οι εξαγγελίες της κυβέρνησης δεν ανακουφίζουν ουσιαστικά: «Μας έχουν πει ότι θα πάρουμε κάποιες αποζημιώσεις. Ωστόσο μας είπαν ότι τα μηχανήματα που έχουν κάνει την απόσβεσή τους δεν θα αποζημιωθούν. Δούλεψα 10 χρόνια, πλήρωσα μια περιουσία γι' αυτά και τώρα μου λένε ότι δεν θα πάρω σχεδόν τίποτα, ότι δεν δικαιούμαι να βγάλω ένα μικρό κέρδος; Εγώ με αυτά τα μηχανήματα δούλευα μια χαρά. Τώρα που καταστράφηκαν και δεν αποζημιώνονται πώς θα δουλέψω; Πού θα βρω χρήματα να πάρω καινούρια; Δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε».

Τέλος, σχολιάζει το γεγονός ότι παρά τα μεγάλα λόγια δεν ακούει κάτι για αντιπλημμυρικά. «Με μιάμιση μέρα βροχή και μέσα στο καλοκαίρι πνιγήκαμε. Τι θα γίνει όταν θα μπει ο χειμώνας; Κανένας δεν λέει τίποτα για το αν θα γίνουν αντιπλημμυρικά έργα».

Εχουμε μείνει χωρίς εισόδημα και αν δεν αγωνιστούμε θα μείνουμε για πολύ καιρό ακόμη

Μια κατάσταση αβεβαιότητας βιώνει και ο Αντώνης, που διατηρεί συνεργείο αυτοκινήτων στη συνοικία της Νέας Σμύρνης. Στο συνεργείο του το νερό ξεπέρασε το 1 μέτρο και κατέστρεψε μηχανολογικό εξοπλισμό, εργαλεία, ανταλλακτικά και αυτοκίνητα που είχαν μείνει μέσα.

Και αυτός μας λέει ότι η επιτροπή που πέρασε για να καταγράψει τις ζημιές τους είπε πως τα παλιά μηχανήματα δεν πρόκειται να αποζημιωθούν στο 100%. Σημειώνει χαρακτηριστικά: «Μας είπαν να αγοράσουμε καινούρια και το κράτος θα καλύψει το 20%. Αν αυτό δεν είναι κοροϊδία, τότε τι είναι; Πού θα βρούμε τα χρήματα; Τι νομίζουν, ότι έχουμε καμιά περιουσία στην άκρη;».

Προσθέτει ακόμα ότι «έχουν περάσει 10 μέρες και εγώ δεν έχω καταφέρει να δουλέψω. Πολύ φοβάμαι ότι αυτό θα κρατήσει τουλάχιστον άλλες 3 - 4 βδομάδες. Εχουμε μείνει χωρίς εισόδημα και αν δεν αγωνιστούμε θα μείνουμε και για πολύ καιρό ακόμη. Τα έξοδά μας παραμένουν, έχουμε να ταΐσουμε οικογένειες. Χρειάζεται να πιέσουμε για προκαταβολές και γρήγορες αποζημιώσεις».

Την ίδια ώρα, μας περιγράφει τον εμπαιγμό από πλευράς του κράτους, που του ζητά να βρει χαρτιά και τιμολόγια, όταν αυτά έχουν καταστραφεί από το νερό και τις λάσπες.

«Αναμείνατε στο ακουστικό σας»

Αυτή είναι η απάντηση του Παναγιώτη, που διατηρεί μια μικρή βιοτεχνία δερμάτινων ειδών στη Νέα Σμύρνη, όταν τον ρωτάμε για το τι του λένε οι αρμόδιοι φορείς για την καταγραφή των ζημιών και την αποζημίωσή του.

Και σε αυτήν την επιχείρηση απουσιάζει η ενημέρωση, δεν έχει περάσει καμιά επιτροπή να καταγράψει τις ζημιές. Ο ίδιος κάνει λόγο για «αλαλούμ που επικρατεί όταν είναι να βοηθηθεί ο λαός. Δεν ξέρω αν πρέπει να ξεκινήσω να καθαρίζω τις ζώνες και τα άλλα εμπορεύματα, μπας και σώσω τίποτα ή αν πρέπει να τα αφήσω έτσι, με κίνδυνο να βγουν μύκητες παντού, προκειμένου να βεβαιώσω τους υπεύθυνους ότι έπαθα ζημιά».

Εμφανώς συγκινημένος, μας δείχνει τις ζώνες που έχουν γεμίσει λάσπες και μύκητες. Οπως ο ίδιος λέει, «όλα αυτά τα έφτιαξα με κόπο και μεράκι και τώρα καταστράφηκαν. Δεν μπορώ να τα πουλήσω πουθενά. Πώς θα ζήσω;».

Μεγάλες ζημιές έχει πάθει και ο μηχανολογικός εξοπλισμός, με τους αρμόδιους να λένε ότι αυτός δεν θα αποζημιωθεί εξολοκλήρου.

Γεμάτος οργή προσθέτει: «Δεν είναι μόνο οι ζημιές, η απώλεια εισοδήματος είναι καθημερινή. Είμαι απελπισμένος. Μόνο οι γείτονες και τα παιδιά από τα σωματεία βοηθάνε. Πιστεύω πως μόνο αν φωνάξουμε πιο πολύ μπορούμε να σώσουμε κάτι και να μην καταστραφούμε».

Πλαίσιο πάλης και διεκδικήσεων από Ομοσπονδίες και Ενώσεις των βιοπαλαιστών ΕΒΕ

Ενώσεις αυτοαπασχολούμενων, Ομοσπονδίες, οι εκλεγμένοι με την «Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων» Λάρισας έχουν καταθέσει πλαίσιο πάλης και διεκδικήσεων προκειμένου να παρθούν μέτρα στήριξης και ανακούφισης των βιοπαλαιστών ΕΒΕ.

Ταυτόχρονα, τις επόμενες μέρες θα πάρουν και πρωτοβουλίες για την οργάνωση της πάλης σε συντονισμό και με άλλους μαζικούς φορείς. Αλλωστε, ο αγώνας, η διεκδίκηση, η αλληλεγγύη είναι ο μόνος δρόμος που έχουν για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν.

Στις άμεσες διεκδικήσεις περιλαμβάνονται τα εξής:

-- Αμεση και πλήρης καταγραφή των ζημιών σε όλες τις μικρές επιχειρήσεις που επλήγησαν στην περιοχή. Αμεση καταβολή εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης για την επανέναρξη της λειτουργίας τους.

-- Καταβολή αποζημίωσης στο 100% των ζημιών (χωρίς αποσβέσεις παλαιότητας και άνευ κατάθεσης τιμολογίων), προκειμένου να αντικατασταθούν πλήρως μηχανήματα, εμπορεύματα και πρώτες ύλες, οχήματα κ.λπ.

-- Καταβολή μηνιαίου επιδόματος χωρίς όρους και προϋποθέσεις για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες επιβίωσης για έναν χρόνο.

-- Απαλλαγή φόρου εισοδήματος για έναν χρόνο. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, του τέλους επιτηδεύματος, απαλλαγή από όλα τα δημοτικά τέλη.

-- Απαλλαγή από την καταβολή των εισφορών ατομικής ασφάλισης και επιδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό για τα επόμενα δύο έτη.

-- Αναστολή όλων των τρεχουσών ρυθμίσεων για τα επόμενα δύο έτη σε εφορία, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία. Γενναία διαγραφή χρεών.

-- Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, όπως κατασχέσεις, πλειστηριασμοί κ.λπ. πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης που έχουν δρομολογηθεί ή προβλέπονται να δρομολογηθούν εντός ενός έτους.

-- Επιδότηση ενοικίου επαγγελματικής στέγης στο 100% για όσο διάστημα δεν λειτουργεί η επιχείρηση.

-- Αναστολή λογαριασμών οικιακής και επαγγελματικής χρήσης σε Ενέργεια (ρεύμα, φυσικό αέριο κ.λπ.), νερό, τηλεπικοινωνίες για ένα εξάμηνο. Φθηνά τιμολόγια για τη συνέχεια για έναν χρόνο.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου