Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023

Θρύψαλα

 

Ενα πανέμορφο πλάνο δημιούργησαν οι δεκάδες παλαιστινιακές σημαίες στα χέρια όσων βρέθηκαν την Κυριακή στις κερκίδες του Καλλιμάρμαρου, στη γραμμή τερματισμού του Μαραθώνιου, πλαισιώνοντας μια μεγαλύτερη σημαία που δέσποζε με την υπογραφή του ΠΑΜΕ. Κι όμως, αυτό το συγκλονιστικό στιγμιότυπο, με τεράστια διεθνή απήχηση, εξαφανίστηκε από την κρατική ΕΡΤ και απ' όλα τα κανάλια που μετέδωσαν εικόνα και ρεπορτάζ από τον Μαραθώνιο. Οπως εξαφανίστηκαν τα πλάνα και οι φωτογραφίες αθλητών που έτρεξαν ή τερμάτισαν με σημαίες της Παλαιστίνης στα χέρια τους. Εμειναν όμως με την όρεξη οι σύγχρονοι λογοκριτές και οι υπηρεσίες τους, που από το πρωί είχαν εξαπολύσει πογκρόμ για να μην υπάρξουν διαμαρτυρίες υπέρ της Παλαιστίνης στη διάρκεια του Μαραθώνιου, συλλαμβάνοντας «στον σωρό» νεαρούς Παλαιστίνιους και άλλους που βρίσκονταν στο κέντρο. Η δύναμη της εικόνας ήταν τόσο μεγάλη, που έκανε θρύψαλα το τείχος της ευρωατλαντικής μονοφωνίας και της προπαγάνδας του πολέμου. Εκατοντάδες φωτογραφίες έχουν αναρτηθεί στις ιστοσελίδες συνδικάτων και φορέων και έχουν αναπαραχθεί από εργατικά σωματεία του εξωτερικού, ενώ ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδωσαν την είδηση και στιγμιότυπα από τις κερκίδες του Σταδίου, την ώρα που τερμάτιζαν οι μαραθωνοδρόμοι. Παρά την προσπάθεια κυβέρνησης και ΜΜΕ να το «πνίξουν», το μήνυμα της αλληλεγγύης ακούστηκε δυνατά, μεταφέροντας στα πέρατα του κόσμου τις αξίες και τα ιδανικά με τα οποία είναι ταυτισμένη και η μαραθώνια διαδρομή.

Φίμωση

Στις αρχές του περασμένου Οκτώβρη μια ομάδα φοιτητών στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, που τόλμησαν να αμφισβητήσουν την επίσημη αμερικανο-ισραηλινή εκδοχή των γεγονότων στη Γάζα και τάχθηκαν κατά της σφαγής των Παλαιστινίων, διαπομπεύτηκαν και διώχτηκαν από τη διεύθυνση του Πανεπιστημίου, κατ' εντολή των χορηγών. Οι φοιτητές που πρωτοστάτησαν ή στήριξαν τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία είδαν τα ονόματά τους κρεμασμένα στα μανταλάκια, με την κατηγορία του αντισημίτη, ενώ με αίτημα των χρηματοδοτών του Ιδρύματος μπήκαν σε μαύρη λίστα για να μην τους προσλάβει κανείς μετά την αποφοίτησή τους. Τυχαίο γεγονός; Καθόλου! Πρόκειται για το αποτέλεσμα της υστερίας που κορυφώνεται στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο για να σβήσει κάθε φωνή που δεν ευθυγραμμίζεται, αντίθετα αποκαλύπτει και αντιδρά στη βρώμικη ευρωατλαντική προπαγάνδα του πολέμου, απαιτώντας να σταματήσει τώρα τις δολοφονίες το κράτος του Ισραήλ. Πρόσφατα, μάλιστα, οι φοιτητές ενός ακόμα πανεπιστημίου, του Κολούμπια, βρέθηκαν στο στόχαστρο της λογοκρισίας και της καταστολής, αφού η διεύθυνση ανέστειλε επ' αόριστον τη λειτουργία δύο φοιτητικών συλλόγων, με Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς φοιτητές, που διοργάνωσαν διαμαρτυρία για το έγκλημα στη Γάζα, ζητώντας από τις ΗΠΑ να πιέσουν για κατάπαυση του πυρός. Είναι φανερό ότι η μπογιά της άθλιας προπαγάνδας τους δεν πιάνει, παρά τη λυσσασμένη αναπαραγωγή της από κυβερνήσεις και μηχανισμούς σε όλο τον κόσμο. Εκεί που πάνε να φιμώσουν μια εστία αντίστασης στη βαρβαρότητα ξεπηδά μια καινούργια, γεννώντας ελπίδες για αγωνιστική αφύπνιση και ανάταση των λαών.


Ελάχιστα για λίγους

Πριν δυο βδομάδες η κυβέρνηση «γιόρταζε» τη Μέρα Πρόληψης του Καρκίνου του Μαστού, διαφημίζοντας ξανά τις «δωρεάν μαστογραφίες» που με τους γνωστούς κόφτες αφήνουν απέξω χιλιάδες γυναίκες. Και μόλις πριν λίγες μέρες, σε ένα από τα μεγαλύτερα αντικαρκινικά νοσοκομεία της χώρας, το «Μεταξά», παραιτήθηκε η μοναδική ειδικευμένη γιατρός της Μονάδας Μαστού, που κινδυνεύει με «λουκέτο». Μια εξέλιξη που δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία», αφού η κυβέρνηση ήξερε ότι η Μονάδα είναι υποστελεχωμένη. Σε άλλο παράδειγμα, πριν μερικές μέρες ψηφίστηκε - πάλι με τα ανάλογα κυβερνητικά πανηγύρια - το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση εγκεφαλικών επεισοδίων, με το οποίο δημιουργούνται ΜΑΦ σε νοσοκομεία όπως το «Αττικόν». Πώς στελεχώνεται όμως η συγκεκριμένη ΜΑΦ; Με μετακινήσεις νοσηλευτικού προσωπικού από Κέντρα Υγείας της Δυτικής Αθήνας, δίνοντας άλλο ένα χτύπημα στην ΠΦΥ και διαλύοντας όποιες δομές έχουν απομείνει. Τα παραπάνω είναι ενδεικτικά για το πού οδηγεί η πολιτική των μπαλωμάτων στο δημόσιο σύστημα Υγείας, το οποίο βρίσκεται σε άθλια κατάσταση: «Μίνιμουμ» υπηρεσίες για λίγους και για λίγο. Αυτά είναι που διαφημίζει η κυβέρνηση ως «αναβάθμιση» και τα οποία τελικά απογειώνουν την εμπορευματοποίηση και τη μετατροπή κάθε ασθενούς σε πολύτιμο «πελάτη», είτε στις κρατικές είτε στις ιδιωτικές δομές.


Μονά - ζυγά

Εχει παραγίνει το κακό με τα σόου της κυβέρνησης κάθε τρεις και λίγο δίπλα στα ράφια των σούπερ μάρκετ για να διαφημίσει τις «εκπτώσεις», που συγκρατούν τάχα την ακρίβεια. Οσες προωθητικές καμπάνιες κι αν σκηνοθετήσουν, όμως, ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του για τα σούπερ μάρκετ, σε τίποτα δεν αλλάζει ότι οι τιμές σε βασικά αγαθά είναι στα ύψη και ότι το καλάθι του νοικοκυριού είναι απείρως ακριβότερο σε σχέση με πριν από δύο χρόνια. Οι αυξημένες τιμές ήρθαν για να μείνουν, που σημαίνει ότι ακόμα και οι εκπτώσεις σε ορισμένα αγαθά γίνονται σε τιμές πολύ υψηλότερες σε σχέση με πριν από λίγους μήνες ή και μέρες, με την ταχύτητα που τρέχουν οι ανατιμήσεις. Υπάρχουν επίσης καταγγελίες ότι προϊόντα που μπήκαν στη «σταθερή έκπτωση» του 5% είχαν αυξηθεί λίγο πριν σε μεγαλύτερο ποσοστό, με αποτέλεσμα μονά - ζυγά να κερδίζουν οι χονδρέμποροι και οι σουπερμαρκετάδες. Τα μέτρα που διαφημίζει η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν λύνουν το πρόβλημα για τα ρημαγμένα λαϊκά νοικοκυριά, αλλά συγκαλύπτουν και τις πραγματικές αιτίες της ακρίβειας, που βρίσκονται μέσα στην ίδια τη λειτουργία της καπιταλιστικής αγοράς, με σκοπό το μεγαλύτερο κέρδος. Ο λαός πληρώνει τα σπασμένα με ακριβότερα αγαθά και με αναγκαστικές «εκπτώσεις» στην ποιότητα και στην ποσότητα των αναγκαίων αγαθών. Μόνη πραγματική ανακούφιση είναι τα μέτρα που διεκδικούν σωματεία και φορείς: Ενίσχυση του λαϊκού εισοδήματος, κατάργηση ΦΠΑ και ειδικών φόρων για να πάρει ανάσα ο λαός.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου