Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023

Χωρίς τέλος η ισραηλινή σφαγή στη Γάζα, πάνω από 17.000 οι νεκροί Παλαιστίνιοι


Ο κατοχικός στρατός προχωρά σε πογκρόμ συλλήψεων και εξευτελισμούς, ξεγυμνώνοντας Παλαιστίνιους αιχμαλώτους και συλληφθέντες
Ο κατοχικός στρατός προχωρά σε πογκρόμ συλλήψεων και εξευτελισμούς, ξεγυμνώνοντας Παλαιστίνιους αιχμαλώτους και συλληφθέντες
Με τη στήριξη των ΗΠΑ, του G7 και άλλων ευρωατλαντικών συμμάχων, το Ισραήλ συνεχίζει το δολοφονικό σφυροκόπημα σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, με τις επιθέσεις του κατοχικού στρατού από αέρος και εδάφους να αυξάνουν συνεχώς τους χιλιάδες θανάτους Παλαιστινίων, μετατρέποντας ταυτόχρονα σε «κρανίου τόπο» όλη τη Γάζα, με πάνω από το 80% του πληθυσμού να έχει αναγκαστεί να εγκαταλείψει τα σπίτια και τις πόλεις του, χωρίς κανένα ασφαλές μέρος για να καταφύγει.

Οι νεκροί Παλαιστίνιοι από τις επιθέσεις του κατοχικού στρατού από τις 7 Οκτώβρη ξεπέρασαν χτες τους 17.177, εκ των οποίων το 70% είναι παιδιά και γυναίκες, ενώ οι τραυματίες τους 46.000.

Μόνο μέσα στο τελευταίο 24ωρο προστέθηκαν άλλοι 350 νεκροί και 900 τραυματίες.

Δολοφονικές επιθέσεις εναντίον αμάχων σε σχολεία του ΟΗΕ

Η σφαγή από τον κατοχικό στρατό συνεχίζεται χωρίς τέλος. Απανωτές δολοφονικές επιθέσεις εξαπολύθηκαν σε σχολεία του ΟΗΕ, στα οποία καταφεύγουν εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι σε όλη τη Γάζα.

Χτες το απόγευμα Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι ανέφεραν πως δεκάδες άμαχοι εκτελέστηκαν εν ψυχρώ από ισραηλινά πυρά μέσα σε σχολείο του ΟΗΕ που βρίσκεται κοντά στο Ινδονησιακό Νοσοκομείο στη βόρεια Γάζα. Δημοσιογράφοι ανάρτησαν βίντεο στην πλατφόρμα «Χ» που δείχνουν ακόμη και μικρά παιδιά να κείτονται άψυχα στο έδαφος.



Copyright 2023 The Associated

Χτες επίσης, στο σχολείο «Aleppo» του ΟΗΕ, στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν δεκάδες αμάχους, πυροβολώντας από τα γύρω κτίρια. Οι σοροί παρέμεναν στο έδαφος για πολλές ώρες, καθώς όποιος προσπαθούσε να πλησιάσει, δεχόταν τα πυρά Ισραηλινών ελεύθερων σκοπευτών.

Παρόμοιες σκηνές εκτυλίχθηκαν χτες και στο σχολείο «Khalifa» του ΟΗΕ στη βόρεια πόλη Μπέιτ Λαχίγια όπου βρίσκονται περίπου 7.000 εκτοπισμένοι.

Πογκρόμ συλλήψεων και εξευτελισμοί

Οι θηριωδίες του κατοχικού στρατού συμπληρώθηκαν από τις χτεσινές απαράδεκτες εικόνες εξευτελισμού Παλαιστινίων μετά από πογκρόμ συλλήψεων.

Τον γύρο του κόσμου κάνουν φωτογραφίες και βίντεο με δεκάδες κρατούμενους Παλαιστινίους, οι οποίοι υπό την απειλή των όπλων αναγκάζονται από τον ισραηλινό στρατό να ξεγυμνωθούν και να πέσουν στο έδαφος, φορώντας μόνο ένα εσώρουχο, ενώ στη συνέχεια στοιβάζονται σε στρατιωτικά οχήματα και οδηγούνται στην αιχμαλωσία.

Ισραηλινά ΜΜΕ ισχυρίστηκαν πως οι περισσότεροι ήταν μαχητές της Χαμάς - κάτι που φυσικά δεν αναιρεί την επιχείρηση εξευτελισμού και ψυχολογικού πολέμου από τον κατοχικό στρατό - ωστόσο Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι βλέποντας τις φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στην πλατφόρμα «Χ» και άλλα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, αναγνώρισαν ανάμεσά τους συναδέλφους τους και εργαζόμενους σε υπηρεσίες του ΟΗΕ.

Αντίστοιχες μαρτυρίες καταθέτουν και άμαχοι Παλαιστίνιοι, για το μπαράζ συλλήψεων στον σωρό από τον ισραηλινό στρατό.

Χωρίς σπίτια, χωρίς τρόφιμα, χωρίς νερό...

Σε συνθήκες όπου έχουν ξεριζωθεί από τις εστίες τους 8 στους 10 κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας και πάνω από το 45% όλων των κατοικιών έχει ισοπεδωθεί από τις ισραηλινές επιθέσεις, η οργάνωση αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) χαρακτήρισε «απελπιστική» την κατάσταση στον θύλακα, τονίζοντας πως οι συνθήκες επιδεινώνονται καθημερινά και δεν επιτρέπουν τη διανομή βοήθειας.

Το ψωμί και το καθαρό νερό παραμένουν είδη πολυτελείας εδώ και βδομάδες στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ οι ελλείψεις σε ζεστά ρούχα, κουβέρτες και σκηνές ανθεκτικές στη βροχή και στο κρύο κάνουν κόλαση τη ζωή για όσους έχουν καταφέρει να επιβιώσουν.

Στοιχεία του WFP (Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ) ανέφεραν πως πάνω από το 83% των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας πεινάει, καθώς δεν έχει επαρκή ποσότητα τροφίμων για την καθημερινή του σίτιση εδώ και βδομάδες.

Σύμφωνα με στοιχεία του οργανισμού, το 97% των νοικοκυριών που απέμειναν στη βόρεια Γάζα δεν έχουν επαρκή τρόφιμα, πράγμα που στον νότο ισχύει για το 83% των νοικοκυριών. Στον βορρά το 48% των νοικοκυριών υποφέρει από μεγάλη πείνα, πράγμα που στον νότο αφορά το 38% των νοικοκυριών. Οι άνθρωποι που περνούν ακόμη και 24 ώρες δίχως μία μπουκιά φαγητό είναι 9 στους 10 στη βόρεια Γάζα και δύο στους τρεις στη νότια Γάζα.

Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, η πόλη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο - η οποία επίσης βομβαρδίζεται - είναι πλέον η μοναδική τοποθεσία στον θύλακα όπου εξακολουθεί να διανέμεται ανθρωπιστική βοήθεια, όμως και εκεί οι ποσότητες είναι περιορισμένες. Την Τετάρτη έφθασαν εκεί μετά βίας 80 φορτηγά με τρόφιμα και καύσιμα, από 170 τη μέρα κατά μέσο όρο κατά τη διάρκεια της προσωρινής εκεχειρίας.

Παλαιστίνιοι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν και τη νότια πόλη Χαν Γιούνις, σε απόσταση 10 χλμ. από εκεί, έστησαν πρόχειρο καταυλισμό σε πρωτόγονες συνθήκες. Μαζεύουν κλαδιά εδώ κι εκεί για να ανάψουν φωτιά, το μοναδικό φαγητό που έχουν είναι λίγος χαλβάς και περιπλανώνται με πλαστικά δοχεία στα χέρια ψάχνοντας λίγο πόσιμο νερό. «Φθάσαμε εδώ, δεν έχουμε στέγη, έβρεχε πάνω μας όλη τη νύχτα, δεν έχουμε τίποτα να φάμε, δεν υπάρχει ψωμί, ούτε αλεύρι», αφηγείται ο Γάσαν Μπακρ.

Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος επιβεβαίωσε χτες πως σταμάτησαν όλες οι υπηρεσίες μεταφοράς ασθενών και τραυματιών με ασθενοφόρα σε όλη τη βόρεια Γάζα όχι μόνο λόγω της έλλειψης καυσίμων (που παραμένει τεράστια), αλλά και της αναστολής λειτουργίας των νοσοκομείων που λειτουργούσαν στην περιοχή. Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της, εφεξής, αυτή η κατάσταση «κάνει εντελώς αδύνατη την αξιολόγηση των τραυματιών και των νεκρών». Αναφέρει πως έχει απομείνει μία μικρή ομάδα τραυματιοφορέων στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια της βόρειας Γάζας, ο οποίος εξακολουθεί να βομβαρδίζεται νυχθημερόν προκαλώντας καθημερινά «πάνω από 250 τραυματίες».

Αυτή η αφόρητη κατάσταση έχει μεταξύ άλλων ως αποτέλεσμα ο άμαχος πληθυσμός να αναγκάζεται να εκτοπιστεί σε περίμετρο που συρρικνώνεται ολοένα περισσότερο, στη Ράφα, πόλη η οποία γειτονεύει με την Αίγυπτο.

Ο Ντίαα Ρασουάν, επικεφαλής της αιγυπτιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών, τόνισε ότι η Αίγυπτος δεν θα δεχθεί ποτέ την απομάκρυνση των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που λόγω των επιθέσεων του Ισραήλ, οι κάτοικοι του θύλακα ωθούνται προς τα σύνορα με την αιγυπτιακή Χερσόνησο του Σινά. Πρόσθεσε ότι το Κάιρο εκτιμά πως οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη έχουν στόχο να ωθήσουν τους Παλαιστίνιους προς την Ιορδανία.

Σε αυτό το φόντο, χτες βράδυ, Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν απέκλεισαν το άνοιγμα του συνοριακού περάσματος Κερέμ Σαλόμ, ώστε να αυξηθεί τάχα η ισχνή ανθρωπιστική βοήθεια.

Στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Χαν Γιούνις

Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει πως έσπασε τις γραμμές αντίστασης της Χαμάς στη νότια πόλη Χαν Γιούνις. Επαναλαμβάνει δε πως από ορισμένες συνοικίες έγιναν εκτοξεύσεις ρουκετών, θέλοντας να στηρίξει τις κατηγορίες έναντι της παλαιστινιακής οργάνωσης πως χρησιμοποιεί σαν «ανθρώπινες ασπίδες» τους αμάχους.

Πολλές συνοικίες στο κέντρο της Χαν Γιούνις, που είναι η μεγαλύτερη πόλη στη νότια Γάζα, έχουν γεμίσει από Ισραηλινούς στρατιώτες, τεθωρακισμένα και μπουλντόζες.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, ανακοίνωσε προχτές βράδυ την «περικύκλωση» του σπιτιού του επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα, Γ. Σινουάρ, ο οποίος δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως από την έναρξη των συγκρούσεων στις 7 Οκτώβρη. Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντ. Χαγκάρι, εκτίμησε πως ο Σινουάρ (που πέρασε 23 χρόνια στις ισραηλινές φυλακές) «κρύβεται υπογείως».

Σε κάθε περίπτωση, οι σκληρές μάχες συνεχίζονται σε «νευραλγικά» σημεία της Λωρίδας της Γάζας.

Την ένταση των μαχών αποτυπώνει και η καθημερινή αύξηση των θυμάτων στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. Επισήμως, ο κατοχικός στρατός έχει ανακοινώσει τον θάνατο 89 στρατιωτών. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται όπως ανακοινώθηκε χτες και ο 25χρονος Γκαλ Μέιρ Αϊζενκοτ, γιος του πρώην αρχηγού του ισραηλινού στρατού, στρατηγού Γκάντι Αϊζενκοτ.

Καύσιμα με το σταγονόμετρο

Η κυβέρνηση του Ισραήλ ενέκρινε την παράδοση «ελάχιστης ποσότητας καυσίμων» στη Λωρίδα της Γάζας (έπειτα από πιέσεις των ΗΠΑ) τάχα για να αποφευχθεί η «ανθρωπιστική κατάρρευση» και η εκδήλωση επιδημιών (που έχουν κάνει την εμφάνισή τους εδώ και βδομάδες με ευθύνη του Ισραήλ). Η ποσότητα καυσίμων δεν προσδιορίστηκε, ενώ οι ελλείψεις είναι τεράστιες.

Αναφέρθηκε μόνο πως θα αποφασίζει για αυτή η τριανδρία της κυβέρνησης πολέμου: Ο Μπ. Νετανιάχου, ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Μπένι Γκαντς και ο υπουργός Αμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ.

Μπροστά στο δράμα που ζει ο παλαιστινιακός λαός, ο γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, μετά την προχτεσινή ενεργοποίηση του άρθρου 99 της Χάρτας του ΟΗΕ για την κατάσταση στη Γάζα, απηύθυνε για μία ακόμη φορά έκκληση για «ανθρωπιστική παύση πυρός», προκαλώντας ξανά την αντίδραση του Ισραήλ. Ο υπουργός Εξωτερικών Ελι Κοέν επανέλαβε και χτες πως η στάση του Γκουτέρες... «συνιστά απειλή για την παγκόσμια ειρήνη»! «Το αίτημά του να ενεργοποιηθεί το άρθρο 99 και η έκκλησή του για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα αποτελούν υποστήριξη στην τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς και υποστήριξη στις δολοφονίες ηλικιωμένων, στις απαγωγές βρεφών και στους βιασμούς γυναικών», ανέφερε δίχως ίχνος ντροπής.

Στο μεταξύ, η Αυστρία ανακοίνωσε χτες ότι αίρει την αναστολή της παροχής βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους, την οποία είχε ανακοινώσει μετά τις 7 Οκτώβρη, καθώς μια έκθεση δεν εντόπισε ενδείξεις ότι χρησιμοποιήθηκαν χρήματα για τη χρηματοδότηση ή την προώθηση της τρομοκρατίας.

Ζητούν έρευνα στο Ισραήλ για τις άδειες όπλων

Χτες, στο μεταξύ, το Κίνημα για την Ποιότητα Κυβέρνησης Ισραήλ ζήτησε τη διενέργεια έρευνας για τις άδειες όπλων που δίνουν σε Ισραηλινούς πολίτες στενοί συνεργάτες του ακροδεξιού υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ.

Η εφημερίδα «Χαάρετζ» αποκάλυψε ότι άνθρωποι που βρίσκονται στο στενό περιβάλλον του Γκβιρ πήραν «πράσινο φως» να εκδίδουν, δίχως να τηρούν την προβλεπόμενη διαδικασία, άδειες για όπλα.

Η κατάσταση είναι τέτοια, που ανάγκασε χτες σε παραίτηση τον επικεφαλής του τομέα οπλοφορίας του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, Ισραήλ Αβισάρ, κατηγορώντας τον ακροδεξιό υπουργό ότι έδωσε σε υπαλλήλους του τον τίτλο του «προσωρινού αξιωματούχου με δυνατότητα άδειας οπλοφορίας» μετά από σεμινάριο μίας μέρας αντί κύκλου μαθημάτων ενός μήνα. Από τις 7 Οκτώβρη ο Μπεν Γκβιρ έχει δώσει 150.000 άδειες οπλοφορίας, σε σχέση με μόλις 42 που δόθηκαν πέρσι το αντίστοιχο διάστημα.

Η αύξηση των αδειών οπλοφορίας αποτελεί επίσημη πολιτική της κυβέρνησης Νετανιάχου, στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας».

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου