Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023

Αθλιοι και κυνικοί

 

Ο πιο πρόσφατος απολογισμός στη Γάζα είναι πάνω από 15.900 νεκροί. Από αυτούς περισσότεροι από 10.000 είναι γυναίκες και παιδιά. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, οι άμαχοι που έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τους βομβαρδισμούς είναι διπλάσιοι από τους νεκρούς μαχητές της Χαμάς. Δηλαδή, για κάθε έναν μαχητή σκοτώνονται δυο άμαχοι. «Σιγά το πράγμα» είναι το σχόλιο του ισραηλινού στρατού γι' αυτή τη θηριωδία! «Εάν συγκρίνετε αυτή την αναλογία με οποιαδήποτε άλλη σύγκρουση (...) θα διαπιστώσετε ότι είναι εξαιρετικά θετική και ίσως μοναδική στον κόσμο» (!) ήταν η απάντηση Ισραηλινού αξιωματικού σε ερώτηση δημοσιογράφου, αφού πρώτα επιβεβαίωσε τη μακάβρια εκτίμηση. Ο κυνισμός τους είναι εξοργιστικός. Στέλνουν στον τάφο χιλιάδες μωρά, παιδιά και εφήβους και στη συνέχεια με τη στατιστική του πολέμου προσπαθούν να ξεπλύνουν τα εγκλήματά τους, χαρακτηρίζοντας ...«μοναδικά θετική» την αναλογία ενόπλων και άμαχων νεκρών! Το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του θέλουν να συνηθίσει ο κόσμος στην «κανονικότητα» του θανάτου που σκορπάει η βάρβαρη πολιτική τους. Ομως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να το επιτρέψουν οι λαοί. Χρέος όλων είναι να δυναμώσει ακόμα περισσότερο η αλληλεγγύη στον αγώνα ενάντια στην κατοχή. Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στο κράτος - δολοφόνο και η μεγαλύτερη τιμή στον Παλαιστινιακό λαό, που θυσιάζει τη ζωή του για να αποκτήσει πατρίδα.

Και πού 'σαι ακόμα

Στιγμές «ασφάλειας και σταθερότητας» έζησε ξανά ο χανιώτικος λαός, με τα «φιντάνια» από το αεροπλανοφόρο «USS Gerald R. Ford» να παραδίδουν μαθήματα «πολιτισμού», γρονθοκοπώντας, βρίζοντας και τραμπουκίζοντας ακόμα και 15χρονα κορίτσια. Αποκαλυπτικό είναι το βίντεο που κυκλοφορεί στα τοπικά Μέσα, με Αμερικανό ναύτη να βρίζει και να απειλεί αστυνομικούς που τον προσάγουν, λέγοντας ότι «θα πάτε φυλακή... Εσείς θα πάτε φυλακή... Θέλω να μιλήσω με το ΝΑΤΟ, δεν έχετε δικαίωμα να με συλλάβετε». Εδώ που τα λέμε, βέβαια, ήταν και «διαβασμένος» ο Αμερικανός τραμπούκος, αφού όλες οι αστικές κυβερνήσεις - με τελευταίες αυτή της ΝΔ και πιο πριν εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ - έχουν επεκτείνει την άθλια ετεροδικία, ένα ιδιαίτερο καθεστώς απαλλαγής από ποινικές διώξεις. Με απλά λόγια, τα μέλη οποιασδήποτε στρατιωτικής ή άλλης αποστολής των ΗΠΑ μπορούν να παραβιάζουν τους νόμους και να διαπράττουν εγκλήματα επί ελληνικού εδάφους χωρίς τον φόβο να τιμωρηθούν από τη Δικαιοσύνη. «Και πού 'σαι ακόμα», μετά την επέκταση των αμερικανικών υποδομών στη Σούδα, αλλά και μετά τις διατάξεις που μετατρέπουν όλα τα λιμάνια της χώρας σε εν δυνάμει αμερικανικά ορμητήρια... Τέτοια περιστατικά που επαναλαμβάνονται δεν είναι μόνο αποκαλυπτικά για το πού οδηγεί η πολιτική της βαθύτερης εμπλοκής στα ΝΑΤΟικά σχέδια, αλλά αποτελούν και απάντηση - κόλαφο σε όσους προσπαθούν να αποσπάσουν τη συμφωνία ή την ανοχή του λαού, με ρετρό ατάκες από το «Καλώς ήρθε το δολάριο».


Αγεφύρωτες

Αν παρακολουθούσε κάποιος με κλειστά τα μάτια τη συνέντευξη του Στ. Κασσελάκη στον «Alpha» την περασμένη Δευτέρα, θα μπορούσε εύκολα να τον μπερδέψει με ...στέλεχος της κυβέρνησης. Ελληνοτουρκικά; Με τα «χίλια» στις ΝΑΤΟικές διευθετήσεις, με ορίζοντα τη Χάγη. Δημοσιονομικά; «Αναβάθμιση» (για το κεφάλαιο) και ξερό ψωμί (για τον λαό). Επιστολική ψήφος έντασης των εκβιασμών και αλλοίωσης του αποτελέσματος; «Τα λέει χρόνια» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για το πώς θα γίνουν όλα αυτά πραγματικότητα στο όνομα της «συμμετοχής» - παρωδία (την ξέρουν καλά εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ). Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ 2, που μετονομαζόταν σε «Νέα αριστερά», επιβεβαίωνε ότι τίποτα νέο - πόσο μάλλον αριστερό - δεν πρόκειται να δει ο λαός από τους υπουργούς των ΣΥΡΙΖΑίικων μνημονίων, που μπήκαν «με το δεξί» στις κοινοβουλευτικές υποχρεώσεις τους, ψηφίζοντας «παρών» σε άρθρα που αφορούν «ενσωμάτωση ευρωπαϊκών Οδηγιών» για τα «κοράκια» των τραπεζών και των funds. Λίγο αργότερα, ο Αλ. Χαρίτσης έδινε και την εξήγηση, δηλώνοντας πως «δεν θα απαρνηθούμε αυτό που υπήρξαμε. Για πάντα περήφανοι που πετύχαμε την έξοδο από τα μνημόνια. Περήφανοι για τις τομές στην εργατική πολιτική (...) Για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν κάνουμε βήμα πίσω από όσα καταφέραμε». Με τέτοιες συνεντεύξεις, δηλώσεις και ψηφοφορίες των πρώην και των νυν, είναι να απορεί κανείς για τις ...αγεφύρωτες διαφορές τους, καθώς σερβίρουν ξαναζεσταμένες αυταπάτες για δήθεν φιλολαϊκές «εναλλακτικές» απέναντι στη διακυβέρνηση της ΝΔ.


Κινητή διαφήμιση

Στις «ευρωπαϊκές προκλήσεις» αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης κατά την εκδήλωση της ΓΓ Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ στο Ζάππειο. Ανάμεσά τους και η «ανταγωνιστικότητα», την όποια όπως είπε η Ελλάδα έχει καταφέρει να ενισχύσει τα τελευταία χρόνια. Βέβαια, από μόνα τους τα παραδείγματα που έφερε ο υπουργός επιβεβαιώνουν ότι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα είναι που πληρώνουν το μάρμαρο. Αναφέρθηκε για παράδειγμα στην εξωστρεφή ανάπτυξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, χωρίς βέβαια να πει ότι η ιδιωτική δαπάνη για τα φάρμακα εκτοξεύεται από χρόνο σε χρόνο και ότι για μεγάλες περιόδους ο λαός βρίσκεται αντιμέτωπος με μεγάλες ελλείψεις, πληρώνοντας και μ' αυτόν τον τρόπο το Φάρμακο - εμπόρευμα. Μίλησε επίσης για τις επιδόσεις του αγροτοδιατροφικού τομέα, όταν οι τιμές στα τρόφιμα είναι «φωτιά» και πολλές οικογένειες κόβουν και από τα πιο αναγκαία για να βγάλουν τον μήνα. Στάθηκε ιδιαίτερα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που θα μείωναν τάχα το κόστος του ρεύματος αλλά η ενεργειακή φτώχεια όλο και διευρύνεται, σχολεία και νοσοκομεία δεν έχουν θέρμανση, τα τιμολόγια - ανεξαρτήτως χρώματος - είναι ασήκωτα. Δίπλα σ' αυτά έβαλε το κερασάκι στην τούρτα, απαριθμώντας τους αντεργατικούς νόμους που ψηφίστηκαν επί θητείας του στο υπουργείο Εργασίας! «Κινητή διαφήμιση» ο υπουργός για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, που δείχνει το πιο αποκρουστικό και βάρβαρο πρόσωπό της στους εργαζόμενους, στον λαό, στη νεολαία.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου