Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024

Κολλημένοι

 

Με την κυβέρνηση να ετοιμάζει νομοσχέδιο για την παραπέρα διάλυση της δημόσιας και δωρεάν Πρόληψης, Αντιμετώπισης των εξαρτήσεων και Κοινωνικής Επανένταξης, υπονομεύοντας ακόμα περισσότερο το σπουδαίο έργο που επιτελούν φορείς του χώρου, παίρνουν «φωτιά» και τα επιτελεία για τη στήριξη της αντιδραστικής μεταρρύθμισης. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το συνέδριο με τίτλο «Μην κολλάς», το οποίο στοχεύει στη «διάδοση και προβολή των καλών πρακτικών μείωσης της βλάβης και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στην ήπια κατανάλωση και τις υπεύθυνες συμπεριφορές». Δηλαδή, νομιμοποίηση των εξαρτήσεων αλλά με «μικρότερη βλάβη». Ομιλητές στο συνέδριο θα είναι όσοι πρωτοστατούν στην προωθούμενη ιδιωτικοποίηση των δωρεάν προγραμμάτων μέσα από τον λεγόμενο «ενιαίο φορέα» που σκοπεύει να δημιουργήσει η κυβέρνηση: Ο αρμόδιος υφυπουργός Υγείας, ο διορισμένος από την κυβέρνηση πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ κ.ά. Και το καλύτερο; Χορηγοί του συνεδρίου για τις εξαρτήσεις είναι μια εταιρεία διαδικτυακού τζόγου, μια βιομηχανία εμφιαλωμένων ποτών και μια από τις μεγαλύτερες καπνοβιομηχανίες της χώρας! Τέτοιοι πραματευτάδες, τέτοια ...μαντάτα φέρνουν. Τι πιο «λογικό», θα σκεφτεί κανείς... Οσοι κερδίζουν από τη διαχείριση της «βλάβης», να προωθούν και την αντιδραστική ατζέντα της κυβέρνησης. Δηλαδή, οι «κολλημένοι» με τα κέρδη να σου λένε ...«μην κολλάς»!

Μεταγραφές

Στη ΝΔ προσχώρησε και θα είναι υποψήφια στις ευρωεκλογές η Εύη Χριστοφιλοπούλου, πρώην βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ. Εκεί φυσικά θα βρει και παλιούς συνοδοιπόρους της, όπως τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που για μια περίοδο διετέλεσαν και οι δύο κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ. Δημοσιεύματα θέλουν επίσης τον Πύρρο Δήμα, πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, να κατεβαίνει με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ. Δυναμικά λοιπόν ξεκίνησε η χειμερινή μεταγραφική περίοδος - ενόψει και των ευρωεκλογών - για τα αστικά κόμματα, με υπόβαθρο την κοινή στρατηγική τους, την προσήλωση στις αντιλαϊκές κατευθύνσεις της ΕΕ και την από κοινού προσπάθεια να ξεπλύνουν τις σάπιες «αξίες» της. Εχουν βέβαια πολύ ...σκάουτινγκ μπροστά τους μέχρι τον Ιούνη, αφού στην τρέχουσα θητεία έχουν ανεξαρτητοποιηθεί - για διάφορους λόγους - αρκετοί ευρωβουλευτές και υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στο αστικό πολιτικό σύστημα. Τα παραμύθια για το «χάσμα» που τάχα τους χωρίζει, είναι όλο και πιο δύσκολο να «σταθούν». Ειδικά τα αναμασήματα της σοσιαλδημοκρατίας για το «προοδευτικό» μέτωπο που θα αντιμετωπίσει τη νεοφιλελεύθερη «δεξιά παράταξη», όπως έλεγε παλιότερα και η Χριστοφιλοπούλου.


Εμφυτεύματα...

Με διθυράμβους κυκλοφόρησε η είδηση ότι η εταιρεία του Ιλον Μασκ τοποθέτησε τσιπάκι (εμφύτευμα) σε ανθρώπινο εγκέφαλο. Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά, αφού ήδη «τρέχουν» τέτοια project από ομίλους της βιοτεχνολογίας. Η εξέλιξη παρουσιάζεται μάλιστα ως «πολλά υποσχόμενη» για να βοηθηθούν άτομα με αναπηρία, καθώς φαίνεται ότι μπορεί να ανακτάται μια σχετικά καλύτερη κινητικότητα μέσω της διέγερσης νευρώνων. Οι προτεραιότητές τους όμως δεν είναι ...αλτρουιστικές. Δεν τους πήρε ο πόνος για τα άτομα με αναπηρία, που ακόμα κι αν ωφελούνται από τη νέα τεχνολογία, θα πρέπει να τη χρυσοπληρώσουν, όπως γίνεται με κάθε σύγχρονο επίτευγμα που είναι για λίγους. Ο ίδιος ο Μασκ κατέθεσε τη φιλοδοξία του να ...προσφέρει το τσιπάκι για την καλύτερη διασύνδεση ανθρώπων με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και την «αποφυγή κινδύνων» από την Τεχνητή Νοημοσύνη. Σε μια εικόνα από το μέλλον, στο πλαίσιο της συζήτησης που έχει ήδη ανοίξει για τις χρήσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης και το λεγόμενο «ίντερνετ των πραγμάτων», προτείνει τη διασύνδεση ανθρώπων και μηχανών, με το επιχείρημα μάλιστα ότι μόνο αν ο άνθρωπος γίνει «προέκταση» της μηχανής θα διασφαλίσει τη δουλειά του και θα αποσοβήσει κινδύνους που προκύπτουν από τη ραγδαία εισαγωγή της Τεχνητής Νοημοσύνης στην παραγωγή.


... εκμετάλλευσης

Οι εργαζόμενοι βέβαια έχουν μεγάλη πείρα για το πώς μετατρέπονται σε εργαλείο έντασης της εκμετάλλευσης και της καταστολής σημαντικά τεχνολογικά επιτεύγματα που βρίσκονται στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων και των αστικών κρατών. Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες από τεράστιες αποθήκες, όπου εργάτες με «προσθετικά άκρα» σκανάρουν προϊόντα στους δαιδαλώδεις διαδρόμους, απογειώνοντας την παραγωγικότητα, επομένως και τα κέρδη του ομίλου, μέσα από πρωτοφανή εντατικοποίηση της δουλειάς. Ο Μασκ και άλλοι ισχυρίζονται ότι τέτοιες εργασίες θα γίνονται στο εξής ακόμα και με τα ...μάτια, κάνοντας το κεφάλαιο να τρίβει τα χέρια του, την ώρα που η εξέλιξη της τεχνολογίας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για μείωση του χρόνου εργασίας, ποιοτικότερο ελεύθερο χρόνο και γενικά για την ευημερία των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Επιβεβαιώνεται λοιπόν κι εδώ ο «σιδερένιος νόμος»: Καπιταλιστική παραγωγή και ανάπτυξη της παραγωγικότητας με ορμητική εισαγωγή της τεχνολογίας σημαίνει περισσότερα κέρδη για μια χούφτα εκμεταλλευτές και περισσότερη εκμετάλλευση για την κοινωνική πλειοψηφία.

 
Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου