Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024

Πριν αλέκτορα...


Πηγή: Eurokinissi

 

«Πριν αλέκτορα φωνήσαι», επιβεβαιώθηκε αυτό που έλεγε το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή. Οτι ο νόμος για την επιστολική ψήφο ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για νοθεία και αλλοίωση της εκλογικής διαδικασίας.

Το γεγονός ότι προσωπικά δεδομένα εκλογέων του εξωτερικού έγιναν «φέιγ βολάν» στα χέρια της ευρωβουλευτή της ΝΔ, σε συνδυασμό με τη διαπίστωση ότι αυτά τα στοιχεία βρίσκονταν μόνο στο υπουργείο Εσωτερικών, δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης αυτών των κινδύνων.

Ομως η «κλοπή» των προσωπικών δεδομένων είναι μόνο ένα επεισόδιο. Σε κάθε στάδιο της διαδικασίας, παραμονεύει και μια «τρικλοποδιά» για την αλλοίωση και τη χειραγώγηση της ψήφου, ειδικά όταν μιλάμε για απόδημους, σε χώρες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Ελλάδα.

Ποιος δεν ξέρει για παράδειγμα ότι το νομοσχέδιο προβλέπει να γίνεται η ταυτοποίηση του εκλογέα από τον κούριερ της ιδιωτικής εταιρείας που θα του παραδίδει τον φάκελο; Τώρα, αν ο φάκελος θα φτάσει εκεί που πρέπει, είναι «άλλου παπά ευαγγέλιο»...

Κι όχι μόνο αυτό... Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης ότι η επιστολική ψήφος θα μπορεί να αποστέλλεται από τρίτο πρόσωπο, εάν έχει εξουσιοδότηση. Κι όχι ένας μόνο φάκελος, αλλά πολλοί. Αρα, γιατί να μην τους συμπληρώνει κιόλας ο εξουσιοδοτούμενος;

Αυτό που παρουσιάστηκε ως «εκσυγχρονισμός» από την κυβέρνηση, με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και άλλων κομμάτων, δεν περιλαμβάνει καμία ασφαλιστική δικλίδα ότι ο εκλογέας μόνος του έχει τοποθετήσει το ψηφοδέλτιο μέσα στον φάκελο πριν το στείλει.

Ας θυμηθούμε τον άθλιο εκβιασμό που δέχτηκαν οι εργαζόμενοι στην εταιρεία όπου το αφεντικό - αλά μπρατσέτα με τον Γεωργιάδη της ΝΔ - τους υπέδειξε ουσιαστικά τι να ψηφίσουν. Και αν δεν δίστασε να το κάνει με τις κάμερες ανοιχτές, τι θα συμβεί αν είναι μόνος του με τους εργαζόμενους, την ώρα που συμπληρώνουν την επιστολική τους ψήφο!

Με την επιστολική ψήφο, ο εκλογέας υποχρεούται να έχει αποστείλει την ψήφο του 20 μέρες πριν τις εκλογές. Αν όμως σ' αυτό το διάστημα προκύψει κάτι συνταρακτικό, που αλλάζει εντελώς το κριτήριο ψήφου, δεν θα έχει καμιά δυνατότητα να αλλάξει και την ψήφο του. Ο,τι έγινε έγινε, απλά και ...επιστολικά!

Η διεθνής πείρα έρχεται να επιβεβαιώσει όλα αυτά που καταγγέλλει το ΚΚΕ. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, υπήρξαν χαμένοι φάκελοι που ανακαλύφθηκαν μέρες μετά τις εκλογές. Στη Γερμανία έγινε παραποίηση ταχυδρομικών εγγράφων και συμπλήρωση ψηφοδελτίων από τρίτους ή μαζική πλαστογραφία υπογραφών μεταναστών και συμπλήρωση των εκλογικών φακέλων αντί αυτών.

Στην Ελβετία εκατοντάδες ψήφοι είχαν τις ίδιες υπογραφές και αντικαταστάθηκαν ψήφοι την ώρα της διαλογής. Αλλά και στην Αυστρία, με την αποκάλυψη του σκανδάλου «Ιμπιζα» λίγο πριν τις εκλογές του 2019, ήταν πλήθος τα παράπονα στις αρμόδιες υπηρεσίες από εκλογείς που ήθελαν να αλλάξουν την ψήφο τους και δεν μπορούσαν.

Με το καλημέρα, λοιπόν, επιβεβαιώθηκε η διάτρητη διαδικασία της επιστολικής ψήφου. Κι επειδή διάφοροι από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ το παίζουν τώρα ...ευαίσθητοι για τα προσωπικά δεδομένα, να θυμηθούμε ότι είναι οι ίδιοι που εξυμνούσαν την «εκσυγχρονιστική» μεταρρύθμιση Μητσοτάκη.

Δεν την ψήφισαν για τα μάτια του κόσμου, όταν η κυβέρνηση προσπάθησε να την επεκτείνει άρον άρον και στις εθνικές εκλογές. Είχαν όμως ψηφίσει το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο στην επιτροπή της Βουλής. Είναι επομένως συνένοχοι με τη ΝΔ για όσα συμβαίνουν σήμερα και για όσα πρόκειται να ακολουθήσουν.

Απάντηση μπορεί να δώσει μόνο ο λαός, δυναμώνοντας ακόμα περισσότερο το ΚΚΕ. Χιλιάδες νέες κόκκινες ψήφοι, από τη χώρα μας και το εξωτερικό, να στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής και οργάνωσης πανευρωπαϊκής αντεπίθεσης, που θα ακουστεί μέχρι τις Βρυξέλλες!

Αναδημοσίευση από τη στήλη «Η Άποψή μας» του «Ριζοσπάστη», Πέμπτη 7 Μάρτη 2024

 

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου