Τετάρτη 10 Απριλίου 2024

Κοινό πρόγραμμα


Φωτό αρχείου
Φωτό αρχείου
Πηγή: Eurokinissi

 

Μόλις δύο μήνες πριν τις ευρωεκλογές, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κόμματά της έχουν καταρτίσει το «κυβερνητικό πρόγραμμα» που θα υλοποιήσουν από κοινού τα επόμενα χρόνια και στη χώρα μας. Ο τίτλος του είναι: «Νέο Δημοσιονομικό Πλαίσιο».

Το «Νέο Δημοσιονομικό Πλαίσιο» κλιμακώνει την πολιτική που έχει οδηγήσει σήμερα 2,6 εκατομμύρια ανθρώπους στα πρόθυρα της φτώχειας και της εξαθλίωσης, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Φέρνει όμως και νέα σκληρά μέτρα, που σωρεύονται στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων. Τα περιέγραψε την περασμένη βδομάδα ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης και μόλις προχτές ο Γ. Στουρνάρας, παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας.

Στον πυρήνα του προγράμματος βρίσκονται η κλιμάκωση των «ματωμένων» πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2% του ΑΕΠ, η παραπέρα καθήλωση των μισθών, η ένταση της φοροαφαίμαξης των λαϊκών νοικοκυριών με «πράσινα» χαράτσια, η ένταση των πλειστηριασμών και των απειλών για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι οποιαδήποτε νέα κρατική δαπάνη, πάνω από το σημερινό όριο της εξαθλίωσης για τα λαϊκά νοικοκυριά, θα απαιτεί μόνιμα έσοδα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Αυτό σημαίνει είτε «πάγωμα» - μείωση των κρατικών δαπανών, ακόμα και για στοιχειώδεις ανάγκες, είτε έκτακτη φορολογία στον λαό για παροχές - ψίχουλα και ξαναμοίρασμα της φτώχειας. Δηλαδή, θα δίνουν (αν δίνουν...) ένα από τη μια τσέπη και θα παίρνουν δύο από την άλλη!

Η αντιλαϊκή πολιτική κλιμακώνεται με φόντο τις μεγάλες αβεβαιότητες στην οικονομία και τις ανησυχίες των αστικών επιτελείων για μια νέα καπιταλιστική κρίση.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρονται στην Έκθεση της ΤτΕ: «Το ενδεχόμενο περαιτέρω επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας, η αυξανόμενη αβεβαιότητα λόγω δυσμενών γεωπολιτικών εξελίξεων, η τυχόν καθυστέρηση της υλοποίησης των δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και ο βραδύτερος ρυθμός απορρόφησης των σχετικών κονδυλίων, η εμφάνιση μεταρρυθμιστικής κόπωσης και οι επιπτώσεις ενδεχόμενων φυσικών καταστροφών που συνδέονται με την κλιματική κρίση» είναι οι μεγαλύτερες «προκλήσεις» για την ελληνική οικονομία το αμέσως επόμενο διάστημα, κάνοντας θρύψαλα την αισιοδοξία και τις προσδοκίες που προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση για υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, από τους οποίους θα κερδίσει τάχα ο λαός.

Μάλιστα, για να μην επαληθευτούν αρνητικά σενάρια, η έκθεση της ΤτΕ συστήνει στο πολιτικό σύστημα να στηριχτεί με συναίνεση το «Δημοσιονομικό Πλαίσιο», ειδικά σε ό,τι αφορά τους μισθούς, βλέποντας κινδύνους για την οικονομία ακόμα και από τα ψίχουλα που έδωσε η κυβέρνηση στον κατώτατο μισθό, με τον νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου.

Θέτει επίσης εκ νέου ζήτημα «διεύρυνσης της φορολογικής βάσης», όπως ακριβώς και πριν μερικούς μήνες, όταν «θέρισαν» τους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες.

Χτυπάει βέβαια «ανοιχτές πόρτες», όταν ο Κασσελάκης διαβεβαιώνει ότι δεν αμφισβητεί ούτε στα λόγια τα πρωτογενή πλεονάσματα που συμφώνησε η ΝΔ και ο Ανδρουλάκης διεκδικεί ρόλο θεματοφύλακα της ευρωπαϊκής «κανονικότητας», που υποβάλλει τον λαό σε θυσίες δίχως τέλος.

Κι ενώ τα λαϊκά νοικοκυριά «έχουν χάσει την μπάλα» με την ακρίβεια, η έκθεση της ΤτΕ πανηγυρίζει για την κερδοφορία των τραπεζών που «ενισχύθηκε σε ετήσια βάση, αντικατοπτρίζοντας τη σημαντική αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους και προμήθειες». Αλλά και για «τη μείωση των προβλέψεων για τον πιστωτικό κίνδυνο λόγω της μείωσης του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων», με τους χιλιάδες πλειστηριασμούς που έγιναν και το 2023.

Από αυτό το ξεκάθαρο «κοντράστ» ανάμεσα σε όσα βιώνει ο λαός και σε όσα απολαμβάνουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, προκύπτει το πραγματικό δίλημμα των ευρωεκλογών: Ψήφος ανοχής στην πολιτική που τσακίζει τον λαό και είναι αδιαπραγμάτευτη για τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, την Ελληνική Λύση, στο όνομα της «οικονομικής σταθερότητας» και της ανάπτυξης για τα κέρδη των λίγων;

H ενίσχυση του ΚΚΕ, για να γίνουν θαρρετά βήματα ενίσχυσης του ρεύματος που αμφισβητεί την αντιλαϊκή πολιτική, να συναντηθούν ακόμα περισσότεροι με την ανατρεπτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, να σταλεί μήνυμα αγωνιστικής αντεπίθεσης σε Ελλάδα και ΕΕ;

Το άρθρο αυτό αναδημοσιεύεται από την στήλη «Η Άποψή μας» του Ριζοσπάστη της Τετάρτης 10 Απρίλη 2024.

 

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου