Παρασκευή 24 Μαΐου 2024

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Εμφανίζει ως «λύση» για την ακρίβεια, την αιτία του προβλήματος

 

 

Την αύξηση της καπιταλιστικής κερδοφορίας και του καπιταλιστικού ανταγωνισμού προτάσσει η κυβέρνηση ως «λύση» για την ακρίβεια, εμφανίζοντας ως διέξοδο» την αιτία του προβλήματος.

Μιλώντας στην συζήτηση στη Βουλή για το θέμα της ακρίβειας, ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, ισχυρίστηκε πως η αναμέτρηση με το πρόβλημα αποτελεί «απόλυτη πολιτική προτεραιότητα». Επικαλούμενος την ανάπτυξη που «τρέχει» και την αύξηση των επενδύσεων επισήμανε πως αυτά δημιουργούν το πιο μόνιμο ανάχωμα», αποσιωπώντας πως η πολιτική που μπουκώνει με ζεστό χρήμα τους επιχειρηματικούς ομίλους θρέφει τον πληθωρισμό.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης κάλεσε το λαό να αρκεστεί στα «στοχευμένα» μέτρα, δηλαδή στα κουπόνια ή στα επιδόματα που δεν φτάνουν ούτε για μια ημέρα, καθώς και στην αύξηση – κοροϊδία του κατώτατου μισθού που έχει ήδη εξανεμιστεί από την τεράστια ακρίβεια.

Απέρριψε δε με συνοπτικές διαδικασίες κάθε συζήτηση για κατάργηση ή μείωση του ΦΠΑ, υποστηρίζοντας πως δεν το αντέχει ο προϋπολογισμός και όπου δοκιμάστηκε απέτυχε.

Η συζήτηση στη Βουλή διεξάγεται με αφορμή την πρόταση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια, με την κυβέρνηση και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κονταροχτυπιούνται περί «κοστολόγησης» και «ρεαλιστικών» προτάσεων, προκειμένου να εγκλωβίσουν το λαό στις «δημοσιονομικές αντοχές».

Με αυτήν ακριβώς τη λογική, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει μία μικρή μείωση του υψηλού ΦΠΑ από το 24% στο 21% από την 1η Γενάρη του 2025 (δηλαδή «ζήσε Μάη μου») και μια τελείως προσωρινή κατάργηση έξι μηνών του ΦΠΑ σε ορισμένα βασικά προϊόντα. Τα μέτρα χωρίζονται σε βραχείας, μέσης, και μακράς διάρκειας εφαρμογής, «έως ότου διασφαλιστεί το αναγκαίο αποτέλεσμα και επικρατήσει μια νέα κανονικότητα, στοιχισμένη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο», το οποίο τσακίζει όλους τους λαούς της ΕΕ. Εκτός από το «ξέπλυμα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαιώνουν ότι τα μέτρα είναι «εφικτά» και «απολύτως κοστολογημένα».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης υπενθύμισε πως όταν ήταν πρωθυπουργός ο Αλ. Τσίπρας έλεγε ότι οι μειώσεις στον ΦΠΑ είναι αναποτελεσματικές, δεν θα περάσουν στις τιμές. Εγκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αυτά τα οποία προτείνει συνεπάγονται «χρεωκοπία χωρίς επιστροφή».

Με αφορμή την επιστολή – κοροϊδία που έστειλε στην πρόεδρο της Κομισιόν για τις πολυεθνικές, ο Κυρ, Μητσοτάκης ισχυρίστηκε «δεν γίνεται το ίδιο προϊόν να διατίθεται με τόσο διαφορετική τιμή» από χώρα σε χώρα, γιατί «κατακερματίζει την ελεύθερη αγορά» και «υπονομεύει τον ελεύθερο ανταγωνισμό». Στην πραγματικότητα, όμως, η ελευθερία κίνησης κεφαλαίων που έφερε η συνθήκη του Μάαστριχτ, στην οποία ομνύουν όλα τα κόμματα της ΕΕ επιβάλει αυτήν ακριβώς την διαδικασία, όπως και ο «ελεύθερος» ανταγωνισμός.

 

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου